או קיי
אז מתברר שאנחנו, כרגיל, כבר לא יותר מדי רחוקים... הספר הוא: Caplan, D. (1987). "Nuerolinguistics and linguistic aphasiology: an introduction". Cambridge: Cambridge University Press. ואני מניח שיש אותו בכל אוניברסיטה לפחות בעותק אחד. אמנם נראה שאת יודעת הרבה ממה שכתוב שם ברמה הכללית, אבל אני די בטוח שתהני למצוא שם סקירה מסודרת כמו גם הרבה דברים שאת לא מכירה. יש מספר קטעים שקצת קשה להבין ללא ידע בנוירואנטומיה (אני לא יודע איך את בתחום הזה), אבל לא יותר מדי. כמו כן צריך לשים לב שהוא מ-87' ומאז התקדמנו לא מעט, אבל הוא לא רע בתור התחלה. בעניין ההדמיות וכו' - קודם כל, יש אפשרות לבדוק ישירות פעילות עצבית במוח, בעת ניתוח מוח. כמעט ולא עושים את זה (אבל לפעמים כן עושים, במיוחד במדינות בהן "זכויות החולה" זה דבר קצת יותר גמיש מאשר במדינות המערב), בגלל הקושי הטכני הכרוך בעניין, והמספר המועט של תאים שניתן להקליט מהם, ביחס לכמות הכוללת של תאים באיזור מסוים. (עושים את זה הרבה בחיות, מה שתרם בין השאר לידע העצום שהצטבר על מע' הראיה במוח, אבל כמובן שבענייני שפה חיות לא ממש עוזרות לנו). אני לא מערער על הקשר בין כמות פוט' הפעולה לבין פעילות מטבולית, זה קשר שקל להראות אותו במעבדה. העניין הוא שאת זרימת הדם המוגברת תראי לכל אורך העורק, ולא רק בנק' הסופית בה החמצן נצרך, ולכן הקשר לא פשוט. העניין המרכזי בנושא הזה הוא אחר, וקשור לנושא שנקרא הקוד העצבי. הקוד העצבי הוא הקשר בין ירי פוט' פעולה של תאי עצב, לבין משמעות הירי הזה לעיבוד המידע. מידע יכול להיות מיוצג בהרבה דרכים ע"י ירי עצבי - למשל, ע"י קצב הירי - rate coding, ע"י סנכרון הירי בין תאים שונים - temporal coding, ובשילובים שונים של שיטות אפנון שונות. הקשר הפשוט: "פעילות מטבולית מוגברת = ייצוג משמעותי", תופס רק אם את סבורה שהמוח כולו מקודד את המידע בשיטת rate coding פשוטה, ושהקידוד הוא בכיוון אחד (ברוב התאים ברשתית, כאמור, הקידוד הוא הפוך). זאת ועוד, כמות התאים שהגבירו פעילותם באיזור מסוים חייבת להיות משמעותית ע"מ לראות זאת ברזולוציה המוגבלת של שיטות ההדמיה השונות. המציאות, מה לעשות, יותר מורכבת מזה. הקוד העצבי הוא עדיין שאלה פתוחה במדע המוח. מע' שונות במוח עובדות בקודים שונים ובשילובים שונים, ויש עדויות מצוינות להימצאות של קידוד טמפורלי, כמו גם לשילובים שונים של קודים. מסקנות חלקיות מכל הבלגן הזה: החדשות הרעות: צריך להודות שהמוח הוא מכונה שאף אחד עדיין לא מבין איך היא עובדת. זה יגיד לך כל נוירולוג. בנוסף, השפה היא אחד התחומים הקשים ביותר למחקר במוח, כיוון שיש בה שילוב קטלני: היא ייחודית לבני אדם (שאם תפתח להם את המוח ותשחק בו, אתה עלול למצוא את עצמך על ספסל הנאשמים), והיא קשה מאוד למחקר כמותי. מה עוד שהבלשנים התיאורטיים עדיין רחוקים מאיזושהי הסכמה לגבי ייצוג ומבנה של הידע הלשוני. החדשות הטובות: שיטות ההדמיה המודרניות השונות, בשילוב עם אמצעים אחרים, מספקים מידע רב שאפשר להעזר בו, בזהירות הראויה. לדוגמא: אזורים שמראים קשר לפעילויות שפה שונות בשיטות שונות, מעורבים ללא ספק בייצוג השפה או בשימוש בה. אזורים שאינם מראים קשר בשיטות הדמיה כלשהן - לא ניתן להגיד עליהם שום דבר מוחלט בנושא הזה, ויש להעזר בנתונים ממקורות אחרים.