מישהו היה אתמול ביד ושם?

• פותח הנושא עב
  • פורסם בתאריך

עב

New member
מישהו היה אתמול ביד ושם?

האם מישהו היה בערב לכבוד פנקס קהילות סלובקיה? אם כן, אל תתביישו לספר. תודה מראש!

מאריקה

New member
ערב פנקס הקהילות

בערב גשום הגעתי לאודיטוריום שכבר היה מלא מפה לפה וגם נשפך לצדדים כלומר בקושי נמצא מקום לשבת. פרופסור ברזניץ כבר התחיל את דבריו. ברזניץ הוא פסיכולוג ומרצה באוניברסיטה (חיפה אם אינני טועה). הוא דבר על הזכרון הן כאיש מקצוע והן מתוך זכרונותיו כילד שהוחבא במנזר. לפני כעשר שנים יצא ספרו "שדות הזכרון" בו הוא מתאר את קורותיו. (בזמנו קניתי את הספר). בכל אופן הוא טען שברגע שאדם מספר זכרון הזכרון מתקבע בדרך שהוא סופר ואין דרך לחזור אל הזכרון המקורי. זה גם בחוויות חיוביות למשל אם חוזרים מטיול ומקבלים את הצילומים אז כבר זוכרים דרך הצילום. כלומר במהלך שיחתו העלה שאלות על סיפור הזכרונות. והכוונה כמובן בפורום הזה שם לניצולים. המרצה השני היה פרופ. באואר. הוא דבר על יהדות סלובקיה בזמן השואה. איכשהו (אני גם מכירה קצת, יצא לי להיות באושוויץ בדיוק כשחנכו את ביתן יהדות סלובקיה לפני כשנה וחצי) אז הדברים עברו לי קצת כי הלב כבר לא מסוגל להכיל סיפורים כאלה למרות חשיבותם. המרצה האחרון היה מר ביכלר ההיסטוריון שערך את פנקס הקהילות.בדבריו ניסה לספר מי אלה יהודי סלובקיה. וכאן היו דברים שהם חשובים לעניינינו. כיון שסלובקיה היא ישות די חדשה ולפני היות צ'כוסלובקיה (שכללה את בוהמיה ומורביה גם כן) האזור היה אלף שנה בשליטה הונגרית. סלובקיה נקראה פלוידק (felvidek) או אוברלנד. למעשה גם הסלובקים (לא היהודים) אולצו להיות הונגרים. יהודי סלובקיה הגיעו בחלקם מהונגריה וחלק ממורביה בעת גזרות מצד מערב ומאזורי אוקראינה פולין ממזרי. הקהילות שמרו בחלקן את מנהגיהן לאורך זמן והיה שוני בין הקהילות במזרח ובין אלו שבמערב. טוב כמובן עוד דברים שכולם כתובים על ספר "פנקס קהילות סלובקיה". מה אגיד לכם? מי שמחפש את שורשיו הפנקס יתן לו מידע חלקי בלבד על מקום קרוביו. זהו סך הכל ספר כללי מאד שמסכם עד כמה שניתן (כלומר קהילות למעלה מ- 50 איש) ואז אין כמובן לרוב הכפרים תיעוד. חלק גדול מהקהל היו אנשים מבוגרים מאד כמו שתי הנשים שישבו לידי ואמרו לי כשבאואר דבר "מה שהוא מספר אנחנו חיינו" אחת מברדיוב והשניה מפרשוב. לא ראיתי כמעט מכרים חוץ מבן דוד אחד שמוצאו מדונאסרדהיי . זהו

עב

New member
תודה שהיית שם וסיפרת לנו ../images/Emo142.gif

כנראה שהספר משך תשומת לב רבה, אם כל כך הרבה אנשים הטריחו עצמם בערב גשום. לי הספר עזר בכמה דברים: 1. רציתי לנסוע לעיר בה גר חלק ממשפחת באום ולראות את בית העלמין ואת מה שנשאר ממוסדות הקהילה. בספר כתבו מתי "גילחו" את בית העלמין ולצערי חסכו לי נסיעה. 2. הספר עזר לי להבין מה קרה למשפחתי שהייתה בגטו שאהי (איפוישאג), דבר שאין לי עליו שום עדות. 3. היה לנו ויכוח במשפחה לגבי המוצא, כשהורי טענו שה"מסורת" שלהם אומרת שהמשפחות שלהם ממורביה. אחרי קריאת הספר אפשר היה להבין שההורים צדקו, כי המשפחות שלהם באו מהמחוזות המערביים. לדעתי מי שמחפש את הרקע למשפחה, ימצא אותו בספר. מי שרוצה להעמיק יראה מה המקורות מהם שאבו כותבי הספר את דבריהם. מי שרוצה לראות "עץ משפחה" לא ימצא כלום. זאת לא מטרת הספר.

למעלה