על פסיכואנליזה וטמטום
ראשית, אף אחד לא הציג פה את ההבדל בין פסיכולוגיה לפסיכואנליזה, בהנחה שכולם יודעים אותו, אז הנה אני מגלה שהמלך הוא ערום ומעתיק לכם ניסוח מדויק מתוך אתר "התחנה הפסיכואנליטית": המטרה של טפול פסיכולוגי היא לעזור לפציינט בשיפור חייו, לעזור לו להסתגל בצורה יותר מתאימה לדרישות החברה. למטרה זו הפסיכולוגיה גורסת שיש לחזק את כוחות האגו ולחזק את ההזדהויות עם דמות יותר "מאוזנת", יותר מוצלחת - דמותו של המטפל. לעומת זאת, אם היה עלינו להגדיר בשלוש מילים את המהות של הגישה האנליטית, ניתן היה לסכם זאת כך: להבהיר למה מתאווה הפציינט. להדגיש את האחריות הסובייקטיבית בכל מה שקורה לו. לחשוף את הסיפוק הלא מודע (שתמיד הוא מעורב בסבל) שמניע את האדם. או בעברית: דוקטור, אני מרטיב בלילה. אחרי טיפול פסיכולוגי: אני מרטיב, ואני גאה בזה. אחרי טיפול פסיכואנליטי: עכשיו אני יודע שאני מרטיב בגלל קיבעון בשלב האוראלי... אבל לא על זה רציתי לדבר. כבודה של כל שיטה במקומה מונח. מבחינה מדעית. לא אני האיש שייבקר את נכונות מדע זה או אחר. אבל אני בהחלט האיש שיירצה לספר לכם על המטפלים הפסיכואנליטיקאים שפגשתי בימי חיי. אוהו רוצה לספר. מת לספר... אז ככה: בשביל להיות פסיכואנליטיקן לא צריך להיות פסיכולוג. אפשר להיות פסיכיאטר במקרה הטוב, או עובד סוציאלי במקרה הגרוע. פסיכואנליטיקאי, (להלן: "ליטיקאי", כדי לא לקבל דלקת פרקים...) הוא באופן עקרוני מדען. מספיק לקרוא את הכמות האינסופית של התפלספות מדעית שכתב לאקאן ואת הכמות הגדולה עוד יותר של דיונים על "למה בעצם הוא התכוון" בשביל להבן שאתה לא ממש מעניין את הליטיקאי. בשבילו אתה אובייקט מחקר. ומישהו - ולא ברור לי מי בדיוק האדיוט - הצליח לעשות מזה שיטת טיפול. תשכחו מ"זה נראה לך חשוב להביא את זה לפה" או "למה אתה מרגיש שאתה צריך לספר לי את זה" או "אני לא ממש מכיר אותך כדי לדעת", תשכחו מהנימה הרכה והקשובה, מהשתיקות, מהאתיקה המקצועית, מחוסר המעורבות, מכללים בסיסיים של מטפל-מטופל, ליטיקאי יכול להיות כל אחד שעבר קורסים ב"חברה לפסיכואנליזה". הוא יכול להיות פסיכיאטר מעוצבן שמתעסק רוב זמנו בנוירוזות וכדורים, היא יכולה להיות עובדת סוציאלית שבשם הרקע הפסיכואנליטי שלה תקבע לך הסדרי ראייה מחורבנים, הוא יכול להיות מטפל זוגי שמחליט , בשם איזושהיא תיאוריה לאקאנית שאשתך צודקת ושכדאי מאד שהיא תעזוב אותך מהר... ההתקלות הראשונה שלי עם ליטיקאי, היתה אחרי שהוא הגיש נגדי חוות דעת בעניין מסוים. עכשיו, חוות דעת זה יפה, אבל... אהמ... לא כדאי שהוא יפגוש אותי לשם כך? ככה, איזה שלוש ארבע פעמים? או לפחות פעם אחת עלובה? לא ולא. הליטיקאי המכובד, שעל כרטיס הביקור השלו היה כתוב "פרופסור פלוני" הגיש את חוות הדעת שלו על סמך, שימו לב, סיפורים שהוא שמע עלי. לקח לי זמן רב כדי לצאת מההלם ולהבין שהוא אכן פרופסור, אך לא לפסיכולוגיה קלינית, אלא לשלל דברים כמו עבודה סוציאלית "גישות מתקדמות בטיפול זואותרפי", "ייעוץ למשפחות חד הוריות מוכות" ועוד כל מיני, היכולת הטיפולית שבשמה הוא הגיש חוות דעת היתה כאמור - פסיכואנליטית. את הליטיקאי השני פגשתי כשנשלחתי אליו, צחוק הגורל, על ידי בית המשפט לאחר שערערתי על חוות דעתו של הראשון. לצורך העניין אציין שהוא הודיע חגיגית שהעובדה ששניהם חברים טובים לא תשפיע כי הוא זה על מחשבותיו. (אגכ, פסיכולוגית קלינית שהופנתי אליה סרבה לקבל אותי באומרה "אני מכירה את הראשון הכירות שטחית אבל אני חושבת שזה מספיק כדי שאפסול את עצמי. נקודה למחשבה) ואכן, הכרותו לא השפיעה. גם בלעדיה הוא היה חסר סבלנות בצורה שלא תיאמן. הוא גער, וצעק, וכעס, וזלזל, ובז, והשאיר אותי, את ההורים שלי, ואת כל המעורבים בעניין בפה פעור. הוא היה כל כך יהיר וציני שסירב לקבל את העובדה , שאגב לא היה לה קשר לכלום, שאני מאמין באלוהים... לדעתו, אינני מאמין. ככה נראה לו ולא אצליח לשכנע אותו בכך... כבר ציינתי שהאיש פסיכיאטר ולא פסיכולוג? כבר ציינתי שאת היידע הטיפולי שלו הוא רכש כפסיכואנליטיקאי? *** אני לא מבין גדול בפסיכולוגיה, ואני בטוח שגם בפסיכואנליזה יש הרבה אמת. לפחות כמדע. ואני בטוח שגם פסיכולוג "רגיל", אתם יודעים, כזה שסיים דוטורט או תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, משלב יידע פסיכואנליטי. אבל מה שבטוח לי, לפחות באינטאיציה חזקה וכואבת, שהמטפלים האנליטים סובלים מחוסר חמור בהרגלי עבודה שנרכשים כנראה בשיטה הקונבנציונאלית. מרוב חדשנות הם שוכחים שהאדם לפעמים רוצה קצת אהבה ישנה, מרוב מספרים ונוסחאות הם שוכחים שהאדם איננו מכונה ממוחשבת, ומרוב נפיחות חזה, מלאות עצמית, והתפזרות על מליון שיטות טיפול פסיכו-אלטרנטיביות הם שוכחים להקשיב. אני לא בטוח שכולם כאלה, אבל חברים, כבדום וחשדו בהם. המלצה שלי.