מישהו שמע על זה משהו - רוכבת המתוטט ונפטר במצפה רמון

אילון22

New member
מקרה טראגי
אך לא בטוח שאפשר להסיק מכך על הכלל

תנחומים למשפחה ולחברים
אני מסתכן כאן... אבל ככל הנראה רוכב לא מאומן... כי תנאי הרכיבה נשמעים כמעט אידיאליים.
ממליץ בחום על ארגומטריה עד דופק מטרה- לכל אתלט חובב מעל גיל 45.
ולמי שבמשפחתו הקרובה היה ארוע של התקף לב לפני גיל 40 - חובת זהירות מכופלת!

elkanakohn

New member
איילון מכיר את תופעת "התקף לב של חדר כושר"?

אנשים מאומנים, במצב טוב, בלי שום רקע ידוע, חוטפים דום לב בחדר כושר "על ההליכון".
אח"כ מתברר שהיתה סיבה (כמובן) , לפעמים מדובר על מום שאפשר לגלות רק באקו לב.
בחדר כושר כמובן התנאים "אידאליים".
&nbsp

אילון22

New member
אגדה אורבנית

מרבית התקפי הלב קורים מול הטלוויזיה- עם השלט ביד...

רץ בשטח

New member
לא רק אגדה אורבנית

חבר לקבוצת הריצה (אחד משני אחים), ורץ מרתון מנוסה - חזר אחרי שבועיים השבתה בגלל שפעת, ביצע אימון קל יחסית על מסילה, ירד ממנה בסוף האימון, צעד שני צעדים וצנח מת.
&nbsp
(וכמובן שעדיין מרבית התקפי הלב נובעים מחוסר פעילות, רק יש מקום לזהירות בזמן ואחרי מחלות)

ariasdo

New member
2 דוגמאות לספורטאים פעילים שקבלו דום לב אחד הכרתי

פסיכולוג הספורט אבי פירוז נפטר ב 2010 מדום לב .
לינק לכתבה
http://www.shvoong.co.il/he-IL/133/5653/

הרוכב שני הוא יובל גולן מאזור ירושלים רכב גם עם יותם .
בסוף 2010 באחד הרכיבות באזור ירושלים תוך כדי רכיבה קיבל דום לב .
לפי זיכרון היה במוות קליני ללא דופק וללא נשימה למשך למעלה מ- 20 דקות אבל התאושש לאחר אישפוז .
והבנתי שאולי חזר גם לרכב על אופנים לא יודע מה מצבו היום .
לינק לשרשור מסוף 2010 .
[URL]http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1046&MessageId=148205695#148345637[/URL]

חשוב מאוד לעשות בדיקת מאמץ (בדיקה ארגונומטרית )

במיוחד לרוכבים שמבוססים בעיקר על כושר גופני כלומר רכיבה בסל"ד גבוהה המעלה כל הזמן את הדופק לסף עליון .

אני אשית משתדל לרוכב בדופק נמוך 120-130 בדקה שזה 75% - 80% ביחס למקסימום 220 פחות גיל הרוכב .

לגבי הרוכב שהתמוטת ונפטר באזור מצפה רמון ( עורך הדין אדם פיש )
יהי זיכרו ברוך.

אריה סדובניק

odedbc

New member
יובל נס רפואי, טיפס איתנו לחרמון אחרי האירוע, נצפה גם בצובה

כשהוא מדווש במרץ

אילון22

New member
מקרים בודדים הם עדיין בגדר אגדה אורבנית... אבל ארחיב

מוות פתאומי נובע במרבית המקרים מהפרעה חשמלית פתאומית בשריר הלב (Ventricular Fibrilation)
קשה ליצפות את הארוע כי ההפרעה לא תמיד הוא קשורה במחלה כלילית (טרשת עורקים) או באוטם (חסימה כלילית) בשריר הלב.
קיים ויכוח גדול בספרות המקצועית לגבי בדיקות סינון לספורטאים- כולל ויכוח מר בין איגוד הקרדיולוגים האמריקני (AHA) ונציגי אגודות הספורט- לגבי הצורך בא.ק.ג או ארגומטריה אצל ספורטאים צעירים. מדובר בעלויות כבדות מאד ולא ברורה ה-"עלות-תועלת" של התהליך.
עם כל הצער על פטירה של אנשים צעירים, אני לא מציע להכנס לפאניקה...
אם לאתלט אין גורמי סיכון (סכרת, יתר ל"ד, עודף שומנים) ואין במשפחה מחלות לב או פטירה בגיל מוקדם- בדיקת ארגומטריה פעם בשנתיים יכולה ל"עלות" על מחלת לב העלולה להביא לדום-לב במאמץ.

יעקב 471

New member
אריה, בדיקות ארגומטריה במאמץ לא מספיק אמינות בקשר לחיזוי

של דום לב , ומה שאני אכתוב כאן מסתמך רק על הנסיון שלי בנושא הזה .
קרו לי מספר פעמים בעבר (ובמקרה גם אתמול ) ארועים של טכיקרדיה (קצב לב פתאומי מהיר מאוד) זה משהו די מבהיל כי אני לא מרגיש כלום ופתאום השעון מצפצף ואני מסתכל ואומר לעצמי שזוהי בטח הפרעה מאנטנה שגורמת למד הדופק להשתולל , אבל בבדיקת דופק ידנית מסתבר לי שהשעון בסדר אבל הדופק לא . בקיצור נגשתי לבדיקות ארגומטריה במאמץ ולא מצאו כלום , לקחתי (על חשבוני כי בקופה לא הסכימו לממן) מכשיר הולטר למספר ימים ורכבתי איתו והוצאתי לעצמי את הנשמה , וכלום , נאדה , הכל עבד פיקס , עשו לי כל מיני בדיקות אקו ומיפויים למיניהם ובדיקות דם מיוחדות למצוא כל מיני תסמונות וגם כן כלום. זה בא בפתאומיות וחולף אחרי זמן קצר . לדוגמה אתמול , אחרי רכיבה של כ-20 ק"מ הגעתי לרמזור ועצרתי ובמקרה העפתי עין לשעון הדופק והוא עמד על 159 , אבל הלו רק רגע, הרי בכל הרכיבה עד לאותה נקודה לא עברתי יותר מ- 140-145 פעימות לדקה אז מאיפה לכל הרוחות הגיע ה-159 הזה . ואני הרגע בכלל עומד והדופק ממשיך צפונה לטפס עד שהגיע ל- 184 ושם עצר ובמכה אחת ירד ל-130 . טוב נו, המשכתי לרכוב עד הבית בלי בעיות . היום גם רכבתי אבל קצת יותר רגוע .
נראה לי אריה שאתה צודק בגישה שלך ,לא להתגרות יותר מידי בגוף , גם 120 -130 זה בסדר.
ולסיום בנימה אופטימית
, אם אני צריך להחזיר ציוד עדיף שזה יהיה בדום לב תוך כדי רכיבה , והעובדה שאף אחד עדיין לא חזר משם כנראה אומרת משהו
.

אילון22

New member
חכמים הזהרו בדבריכם

שוב אנקדוטה אישית ללא כל רלבנטיות לאמת המדעית...
מה שקרה לך הוא כנראה סתם תקלה פשוטה בשעון ... ואתה כבר מסיק מסקנות נחרצות לגבי האמינות של בדיקות רפואיות!?
אין מצב שהדופק שלך במנוחה יטפס פתאום ל- 184 מבלי שתרגיש פעימות לב בלתי-סדירות (פלפיטציות... פרפור פרוזדורים) או לפחות סחרחורת.
נחמד לספר ספורי גבורה לחברים... אבל מכאן ועד להסקת מסקנות רפואיות...?

ItsikH

Member
דיעה אישית, לא מתיימר לידע מבוסס, אבל בכ"ז למדתי לא מעט
בתחום:
  • אפשרי שבדיקה ארגומטרית לא תראה ליקוי קיים. בדיוק לכן - וערכתי השוואות - אני ממליץ על יוני ירום ומדיקס, הוא מקפיד להגיע לעצימות מירבית, בניגוד לכל האחרים שראיתי - גם לא מבטיח דבר כמובן, אבל עדיין עדיף.
  • מדי הדופק רחוקים מאמינות ברמה דיאגנוסטית, אין מהם דרישה כזו.
  • והעיקר: עצימות מירבית היא זו שיש בה פוטנציאל סיכון. ספורטאי שמתמוטט עם דום לב במאמץ מתון - לא המאמץ הוא זה שהרג אותו, ולא הוא זה שהביא אותו למצב זה. כל מה שזה אומר, שיש לנהוג זהירות במאמצים עצימים - להבדק לפני שנכנסים לתוכנית אימונים, ודאי שלא להגיע לעצימות מירבית סתם כך.

ItsikH

Member
וגם אז הסיכון אינו במאמץ עצמו אלא במום לא ידוע בלב
לב תקין יכול לעמוד בכל דופק שהוא, דופק מירבי אינו חסם סיכון כי אם המירבי שניתן להגיע אליו.

יעקב 471

New member
איציק, אני בסה"כ סיפרתי על מקרה אישי שלי ,אין לי שמץ מושג

מה קורה או קרה אצל אחרים ,לא מבין בעניינים האלה. ברור שמה שקרה לי לא חייב להוביל לדום לב ועובדה שאני חי , אלא שהארועים שעברתי מביאים למחשבה שניה לגבי לרכוב ב"פול גז" . המון פעמים הגעתי לדפקים גבוהים מאוד בלי בעיה רק שפעם ב,, זה קורה לי .
אני במקור הגבתי לאריה סדובניק ותיארתי מקרה אישי שלי בהקשר לדעתו על הורדת הקצב ברכיבה (ואני מסכים איתו).
העניין הוא שאני מתחיל לגרד את ה- 70 מלמטה וצריך להכיר בזה.

ItsikH

Member
אני חוזר ומדגיש, המאמץ עצמו לא מזיק אלא מועיל בלבד
כל עוד הלב עצמו תקין, וליקוי אם יש בו, לא נובע מהמאמץ. טעות נפוצה היא להשוות את הלב למכונה, והרי ידוע וברור שבמאמץ מופרז היא נשחקת וניזוקה, או לשרירי השלד, שניתן באופן רצוני להביא למאמץ יתר ולנזק - שריר הלב מוגן היטב באמצעות משוב, אין לו אפילו תאורטית אפשרות להגיע לגבולותיו, כל עוד הוא תקין, ומנגד הפעילות עצמה רק עושה לו טוב ומחזקת אותו, בניגוד למכונה.

ItsikH

Member
על מנת לחדד ולהדגיש את השוני בין הלב לבין מכונה או אפילו
שרירי השלד - שריר הלב מתוכנן לעבוד ללא הפוגה, הרעיון של מנוחה או מאמץ ללב מנוגד בתכלית לאופיו. לכן גם לא ניתן לאמצו מעבר ליכולתו, אפילו להתקרב אליה לא ניתן. זכורני מקורס פיזיקה רפואית, המגבלה התאורטית - עצבית - של קצב הלב היא 600. גם נפח הפעימה הוא בעקרון נתון.

יעקב 471

New member
כל מה שאתה אומר כנראה נכון בתנאי שהכל עובד פיקס

אבל מה קורה כשמשהו משתבש ? אם הכל היה עובד כפי שתוכנן לעבוד ללא תקלות לא היה צורך ברופאים , אבל עובדה שזה לא המצב .

ItsikH

Member
התקלות הנפוצות בלב הן משני סוגים
  • חסימות עורקים
  • הפרעות עצביות
המוסכמה הרפואית היא שפעילות תורמת גם במקרים אלו, לשיקום הנזק, ואפילו מסייעת למניעתם מראש. הבעיה מתעוררת כשיש ליקוי לא ידוע, שעלול להתפתח לארוע לב עקב הפעילות. מה שמובטח ומוסכם מעל לכל ספק סביר הוא שהפעילות לא גורמת לשום תקלה כזו, ואף להיפך - מסייעת למניעתה.

ariasdo

New member
אופן הביצוע לבדיקה ארגומטרית באופניים מחברים לטרינר ממוחשב

אופנים (האופנים יכולים להיות של הרוכב) או אופני המכון שדרוש רק לתאם פדלים .
הרוכב בטרינר מחיבור - למד קדנס , לאקג , ללחץ דם , ולשעון דופק . חלק מהנתונים נראים על הצג ממול כמו דופק וסל"ד .

מכוונים באופנים את יחס העברה ל 3.6 ~ שזה שווה ל 50/14 או 53/15 .
רוכבים בסל"ד 60 בדקה , מתחילים מעומס 50 וואט כל דקה מוספים 25 וואט הבדיקה נמשכת בערך בין 8 דקות ל 15 דקות לפי יכולת הרוכב להחזיק

המחשב מתוכנת לדופק 220 פחות גיל הרוכב וזה גבול המקסימום ברגע שהדופק עובר המחשב עוצר את הטרינר .
חיביים להישאר על מינמום סל"ד 60 לא פחות אחרת המחשב עוצר , או הבודק עוצר את הבדיקה .

הבדיקה כולל גם שאלון פרטים אישיים גיל נסיון וותק ברכיבה ,עושים מדידות גובה , משקל , וקטגורית עובי ורוחב הרוכב - S , M, L, X L, XXL .
בודקים גם מצב ראות ע"י ניפוח בלון , דופק במנוחה ולחץ דם במנוחה .

יש מקומות מומלצים שנותנים כלול במחיר גם קפה ועוגה חופשי .
לגבי תשלום כמו בכל שרות בארץ מקבלים הנחות שונות לבדיקה הכל כפוף דרך מי מגעים
( קופות החולים , איגוד אופנים , ביטוח וכ' וכו' ) .

אריה סדובניק

ItsikH

Member
אין סיבה לעצור בגבול הסטטיסטי, בגיל 45 עדיין ראיתי
דופק 185 מירבי

למעלה