מיתולוגיה צ'רקסית

Thestral

New member
מיתולוגיה צ'רקסית../images/Emo108.gif

אל תשאלו מה הביא אותי לנושא אבל מסתבר שלפני שהצ'רקסים התאסלמו הם היו סוג של דת פגאנית עם מיתולוגיה משלהם. האזכור היחידי לסיפור מהמיתולוגיה הצ'רקסית שהצלחתי למצוא הוא זה:
"סאוסרוקה הינו גיבור צ'רקסי שמוזכר במיתולוגיה הצ'רקסית כפרש שהביא את האש לעם הצ'רקסי, לכן הוא מופיע לבוש בלבוש הצ'רקסי המסורתי רוכב על סוס ונושא לפיד ביד. "
חבל שמיתולוגיה שנשמעת מאוד מעניינת כל-כך קשה להשגה...

0Pandemonium0

New member
לכל עם יש מיתולוגיה כזו, אבל במידה וזה עם קטן

ונידח כלשהו, אף-אחד פשוט לא מתעניין בה! לכן קשה להשיג אותה... מי הם הצ'רקסים בכלל?

Thestral

New member
הצ'רקסים,../images/Emo108.gif

הם עם שהגיע מאיזור הקווקז בדומה מאוד לארמנים, שגם אותו ניסו להשמיד במהלך "שואת הארמנים". הצ'רקסים כיום הם מיעוט מוסלמי בארץ ודווקא מצליחים לחיות בשכנות טובה מאוד עם הקהילה הרוסית והקווקזית בארץ. מתגוררים בעיקר באיזור חיפה בצפון.

אתה במקרה מאזור המרכז או הדרום?

הגליל העליון והתחתון הם אמנם לא כל כך רחוקים מחיפה, אבל להגיד שהצ'קרסים גרים באזור חיפה זה כמו להגיד שאשדוד זה באזור תל אביב... בכל אופן, ישנם שני כפרים צ'רקסים בארץ - כפר כמא בגליל התחתון, וריחאניה בגליל העליון. בריחאניה יש גם מוזיאון מורשת צ'רקסית. הצ'רקסים הם מוסלמים סונים אך הדת חשובה להם פחות מאשר הלאומיות. שני החגים החשובים ביותר שלהם הם לאומיים גם כן, ומאחדת אותם השאיפה להקים מחדש מדינה עצמאית באזור מולדתם הקדומה בקווקז, משם גורשו אחרי כיבוש של האימפריה הרוסית במאה ה-19.רוב הצ'רקסים בעולם חיים כיום בטורקיה. שפתם אינה צ'רקסית כי אם אדיגית. התרבות הצ'רקסית היא תרבות לוחמנית, כאשר הצ'רקסים נודעו כלוחמים ופרשים מהטובים בזמנם, והדבר מתבטא גם בכך שרבים מהם משרתים בכוחות הבטחון השונים כאן בארץ, והם מיודדים מאוד עם הישוב היהודי בארץ עוד מימי תחילת ההתיישבות. Thestral, אולי הספר הבא יעניין אותך- http://books.google.com/books?id=6tHpqyGo0wUC&printsec=frontcover&dq=Circassians&sig=Yyyu-iDiJJHrFy4x_CziMTpI5_Q#PPP1,M1

מהזכרון אני יכול לשלוף כמה דברים

מהזכרון, שסיפרו לנו כשביקרנו במוזיאון, על מנהגים שאני משער שהם נחלת העבר - כאשר הבנים הם קטנים, הם נשלחים לגדול במשפחה אומנת, מתוך המחשבה שהאם האומנת תהיה פחות רגישה לזה שהילד סובל וכואב במהלך השנים בהן הוא לומד להיות לוחם, ולכן לא תגונן עליו יותר מדי. בגיל 14, חוזר הנער לבית הוריו, ואז צריך להוכיח בפני כל הכפר את יכולותיו כלוחם - אחרת יבייש את משפחתו. צעירים בד"כ היו פוגשים צעירות במהלך חתונות של חברים/משפחה (כאשר היום כמובן, חלק לא מבוטל מההכרויות, כפי שסיפרו לנו, הוא דרך האינטרנט). אז היה מסכם הצעיר יום ושעה עם הצעירה בכפר שלה (אסור להתחתן עם מישהי מהכפר שלך), אז היה מגיע רכוב על סוס ו"חוטף" אותה (אני משער שבעבר החטיפות היו אותנטיות), יורה מספר פעמים באויר והיה מתחיל מרדף (שוב אני משער שבעבר היה זה מרדף אותנטי, שאח"כ קיבל נופך סמלי). משפחת החטופה היה רודף אחרי הזוג - אם הזוג היה נתפס, החוטף נשלח בבושת פנים לכפרו והחתונה נדחית. אם החטיפה מצליחה, חוזר הצעיר לכפרו, משכן את הכלה המיועדת אצל חברים והולך להודיע להוריו על כך שהוא הולך להתחתן. הורי החתן והכלה כלל לא מסייעים בארגון החתונה או הבית בו יגור הזוג. אין התערבות הורים. נקודה. הדבר בהחלט מונע את חיכוכי החותנת, אתם לא חושבים? בעבר החגיגות היו שבוע שלם, כיום הם יום עד שלושה (אם אני זוכר נכון). האישה מסבירה לגבר איך לתכנן את הבית, ומחוייבת לשים לפחות לבנה אחת בעצמה, כדי שתבין את המאמץ שבעלה עושה. את המתנות לבית, שוב, מביא כל הכפר, למעט הורי החתן/הכלה. אם אני אזכר בעוד אכתוב...

0Pandemonium0

New member
תרבות מיוחדת ומרתקת!

היא נשמעת לי משונה מאוד, ומושתתת כולה על כוח ולוחמנות. קצת אכזרי...

בעבר היא היתה מאוד מושתת על לוחמנות

בגלל שהאזור שבו היא חיה רווי במלחמות, במשך מאות שנים. גם אנחנו, בעינים מערביות, תרבות מאוד לוחמנית (זה הרושם שיש להרבה מחבריי האירופאים וגם אלו מהצד השני של האוקיאנוס). היום הם פחות לוחמנים, ודוגמא לכך אפשר לראות שלא כל הגברים ממשיכים לקריירות צבאיות, אלא יוצאים כמו כולם לשוק האזרחי.

Thestral

New member
אשריך../images/Emo108.gif

גליל תחתון לא כזה רחוק מחיפה בשבילי...
אכן הצ'רקסים היו נחשבים לפרשים ממש טובים [גם הייתי במוזיאון שלהם פעם^^] ויש להם בגדים מגניבים, חשוב לציין שאם אני לא טועה ההתאסלמות שלהם קרתה בתקופת השלטון העות'מני [תקן אותי אם אני טועה] וכך גם הם הגיעו להתיישב בא"י.

עד כמה שזכור לי אתה צודק

אם כי כמדומני חלק מתהליך ההתאסלמות אולי התחיל עוד לפני כן, התהליך העיקרי נעשה ע"י האימפריה העות'מנית. העות'מנים הם אלו שישבו אותם בארץ, בהחלט, כחלק מהשמירה מפני שודדים. ד"א, עד היום יש להם תפקידים בכירים בכוחות הבטחון הירדניים ובמיוחד במשמר המלך. ישנה תמונה מפורסמת של המלך עבדאללה הראשון (1882-1951) עם שומרי הראש הצ'רקסים שלו.

Y. Welis

New member
ועל כן נאמר 'ירקדו צ'רקסיה' בדרך לעמאן

יש מיעוט שלהם שם ואולי גם בסוריה.

Thestral

New member
בתורכיה הם תותחים אבל../images/Emo108.gif

אני כבר חוזה את פתיחת פורום "תרבות צ'רקסית"

למעלה