מי הוא מורה רוחני?

לקשמי

New member
מי הוא מורה רוחני?

בעקבות השאלה של האופטימי כאן, אשמח לקבל תשובות על השאלות: מהו בעצם גורו? איך באמת מבדילים בין מורה אמיתי ובין שרלטן? קראתי ושמעתי בכל מיני מקורות על יחסי גורו-תלמיד, ובין היתר נאמר באותם כתבים שהתלמיד צריך לפתח אמונה בלתי מעורערת לגורו, דובר שם גם על התמסרות מוחלטת למורה. הדברים האלה מפחידים אותי. נכון שצריך להיות אמון בין מורה לתלמיד, אבל קודם כל צריך לבדוק האם אותו מורה הוא אכן מורה והאם הוא ראוי לאמון? ודבר נוסף: אני חושבת ש"אמונה בלתי מעורערת" במורה, יכולה להיות דבר מסוכן, גם אם למורה בכלל אין כוונות רעות. איך אפשר להתמסר באופן מוחלט מבלי לאבד את עצמך? את האני הפנימי שלך? אשמח לתשובות.

yogagirl

New member
מורה רוחני../images/Emo4.gif../images/Emo4.gif../images/Emo4.gif

לא סגורה על כל ה"קטע" של מורה רוחני - לימוד והעשרה עצמית -היא בד"כ מגיעה ממקורות שונים וכיוצא בזה - אנשים שונים ...אני לא כל כך מאמינה ב"התמסרות" לבן אדם אחד שהוא "הכל יודע" אבל אם בכל זאת אנסה לנסח מהוא מורה מוביל לפי דעתי (אני אפילו לא יכולה לומר את המילה גורו...) אז ככה: כשמישהו בוחר במורה - או מנהיג כלשהו - הוא צריך לשאול את עצמו שאלות ולהיות מוכן לקבל את התשובות ישירות וכנות ככל האפשר ומה הכוונה - לנסות להבין - מה המדריך הזה נותן לי ? האם אני חש יראה (פחד) כלשהו ממנו ?-יש הבדל בין רצינות -מקצועיות ומעט "דיסטאנס " שמורה משדר -לבין לחץ חברתי מכוון- חוסר איפשור מסויים -וגבולות מטושטשים... בגדול - זה מה שמרגיש אצלי לפחות - ברגע שמורה - מדריך - גורו...משדר לי שיש לי יכולת בחירה זה אומר מבחינתי הכל - אם הוא "שופך" מידע ולא עסוק בלהוכיח את עצמו או להטיף ופשוט מוציא את המידע ממקום של ביטחוןואמונה שלו עם עצמו- הפילוסופיות שלו -ודרך חייו -זה אומר דרשני .... מורה כזה באופן אוטומטי ישדר לי vibe טוב ! קשה לי מאוד עם ענין "ההתמסרות" כי אני מאמינה שאמת יש רק אחת אבל רבות הן הדרכים להגיע אל האמת - ולכן אפשר להעשיר את עצמנו ממקורות שונים שזה אומר גם אנשים שונים -בכלל כולנו בנויים אחרת - ויש לנו הבנות שונות נקודות אור וחושך שונות מהאחד לשני בקיצור - מי צריך רק מישהו אחד שייקבע אותנו על האמנות שלו ו"דרך" שלו להגיע ל... אם אפשר לקחת קצת מכל אחד וליצור איזה הרמוניה משלנו ... ותמיד להקשיב ללב - הרי הוא מרכז החוכמה שלנו - מכוון אותנו להרגיש אינטרקציה שמתחילה להסריח ... שיהיה אחללה יום ! רוית טל

יוגי בר

New member
גורוזציה ושות'

היי לקשמי הכנסי- אבל ממש הכנסי לתוך המשפט הבא ותפנימי אותו הייטב. כתב אותו אחד המאורות הרוחנים הגדולים.ידע בדיוק מההוא כותב. וכאן כל מילה חצובה בסלע: והנה הטקסט כלשונו אין מקומות קדושים אין אנשים קדושים יש רק רגעי קדושה רגעי תבונה. (שאקיאמוני-המואר-בודהא) הגורו האמיתי נמצא בתוכך. בברכה ואהבה יוגי בר

גישות שונות

לקשמי ולכולם שלום אציין כי אני מאוד נהנה מהפורום רציני בהחלט. לשאלתך.אני מבין מעט ביהדות ובשאלה הזו כבר דנו-ובלשוננו עד איזו דרגת עיוורון וביטול האני אפשר להגיע, להבנתי ישנן שתי גישות האחת לאדם ישנה אוטונומיה מחשבתית ובקורתית לרב או לצדיק יש תפקיד אישי וציבורי ואני כאחד הציבור הולך אחר רבי עד גבול מסויים ואני אחראי ישירות לקשר ביני לבין אלוהים. הגישה השניה שהמתודה שלה היא כי הצדיק/מורה הוא אימצעי התקשורת ביני לבין אלוהים והוא פטרוני/אפוטרופוסי ודאי שמגישה זו אני הופך לעיוור תודעתית ומאבד אוטונומיה

יוגי בר

New member
חידוד

היי לך אז ככה: 1.סדר בוא ונסדר קצת הדברים, מבחינתי, כמובן, בסדר? 2. עיוורון עיוורון זה דבר אחד. פירושו להיות בחושך. וחושך מהו? חושך הינו מצב אשלייתי לחלוטין. שכן אין דבר כזה חושך. יש רק היעדר אור. תגיע לדוגמה למקום שמליון שנה לא היה שם אור תדליק נר, יהיה אור. 3. האני האני הוא ה-א-ח-ד שגורם לעיוורון. ביטולו יביא לך מייד את האור. 4. הארה זה שמישהו גורו- רב- מורה דרך ,ו/או כל מי שתחשוב לנכון או שתרצה הגיע להארה. זו ההארה שלו. להארה שלך- אתה צריך להגיע בעצמך. וזה מה לעשות? לעשות. זה יקרה לך כשזה יקרה לך. וכשזה יקרה- וזה יקרה רק לך- ולבד. בברכה ואהבה יוגי בר

לקשמי

New member
שתי שאלות נוספות

למה הכוונה שביטול האני יביא את האור? לא הבנתי את המשפט הזה. והשאלה השניה, מה זה בעצם הארה?

יוגי בר

New member
תשובות עם נר

היי לקשמי אז ככה: 1. אור האור אף פעם לא הלך לאיבוד. הוא לא יכול ללכת לאיבוד. הוא תמיד קיים אצלך. אלא שימבה של מעטים מסתירים אותו. ואז נוצרת אשליית החושך. תורידי את המעטים האור יזרח. הוא אף פעם לא היה כבוי. מי מסתיר אותו? האני- ההכרה שלך. המאיה שלך. זהו הכח הכי עוצמתי והכי אשלייתי. מרגע שהיא(ההכרה- האני) מתבטל/ת- האשלייה מתפוגגת והאור זורח. 2. הארה. הארה הינו המצב בפועל של זריחת האור- האור שלך. כשהמעטים מוסרים וכשהאור מתגלה- נוצרת הארה. כמה פשוט. ככה זה. בברכה ואהבה יוגי בר

לקשמי

New member
ביטול ההכרה

אבל האם כרגע, אני, כמתרגלת רוחנית, לא עושה את התרגול הזה עם ההכרה? אחרי הכל, ההכרה היא זאת שרוצה להתפתח, היא זאת שרוצה להגיע להארה, היא זאת שרוצה לעשות תרגול רוחני. אם אבטל אותה, איך יתאפשר התירגול?

gaiegos1

New member
גורו

ובכן נאמרו דברים רבים ונכונים בעיני גם מפי רוית וגם מפי יוגי בר. חשוב להבין כי שיטת הגורו היא שיטה יותר מקובלת בארצות המזרח( קרי הודו) וזה אומר שתלמיד מילדות מתמסר למורה מספר שנים עד שהוא ממצה איתו את הידע וכך עובר וממשיך למורה(גורו) הבא ושוהה אצלו כמה שהוא צריך. לפי שיטה זו התלמיד חי חיים מלאים(24 שעות ביום 7 ימים בשבוע) עם המורה ומתמסר לו לחלוטין. בעיני אין בזה שום דבר מפחיד להיפך זה נותן לתמיד להתבטל בפני המורה ולשכוח מן האגו של עצמו ודרך כך לצמוח רוחנית בשביל שהוא בחר. כמובן שאת השיטה הזו קשה מאד לישם במקום כמו ארצנו הקטנטונת א. כי זה לא חלק מן התרבות שלנו - אנו רגילים לבתי ספר ומורים רבים שבטח לא נחשבים בעיננו מוארים או כאלה שהגשימו את עצמם בשלימות, וגם אנחנו לא רגילים לתת אמון כה רב באדם אחד. זה פשוט לא חלק מן התרבות שלנו. אבל כן אפשר לשים לב שגם ביהדות יש את הדבר הזה למשל רבי נחמן או הבעל שם טוב שהיו להם(ויש) חסידים שבעצם מקשיבים רק להם והם מנחים אותם בדרכי העולם והיהדות. גורויים במיוחד בתחום היוגה נפגוש (כמעט)רק בהודו כי שם זה אפשרי כאן זה כמעט בלתי אפשרי.

יוגי בר

New member
הגורו 2

היי איתן אז ככה: 1. הלימוד. גורו פירושו מורה רוחני בסנסקריט ורב- פירושו- לצורך העניין- מורה רוחני- בעברית בהודו שם קיימת מסורת הגורוקולה תלמיד מגיע בגיל הילדות (8) ונשאר איתו - ואולי גם עם אחרים באשרם- עד בגרות(20) כשתיים עשרה שנה גם בישראל אתה יכול להכנס בגיל צעיר מאוד ישיבה-בתנאי שהוגדרת כמתאים- ולהשאר עד בגרות. (גם כן כל שעות היממה 7 ימים בשבוע)ויש בארץ מספיק ישיבות עילית כאלה. השוני הוא רק ההחלטה האישית של התלמיד בסיום תקופת הלימוד "הרשמית". 2. ההתבטלות והגיל ראוי להרחיב מס' מילים על העניין והקשרו ביחס לגיל. אין לזה קשר מיוחד לתרבות זו או אחרת. כי גם בהודו רק חלק קטן מאוד מאוד הלך למסגרת רוחנית. או.קי. כשאתה ילד אתה הולך בעיניים עצומות אחרי אביך. ככה זה. וככה זה קורה כשאתה נכנס למסגרת של אשרם או ישיבה בגיל 6 . עיניים עצומות זה אומר שאתה הולך-בלי לחשוב פעמיים-באש ובמים אחרי המורה שלך.האגו לא בא בכלל לידי ביטוי. הכל מצויין כל זמן שהמורה הוא אדם רוחני לענין. אבל מה קורה שהוא לא רוחני? כשהוא לא, מתבצעת פה השחתה של הנפש הרכה של הילד. וזו כבר צרה צרורה. כשאתה כבר בוגר, ואתה מחפש משמעות ורוחניות בחייך. צורת החיפוש שלך היא אחרת. וגם דרך ההסתכלות. על העניין. ועל המורה. אתה מראש לא הולך אחרי כל דבר בעינים עצומות. ולכן גם ההתבטלות קשורה לימבה של חשדנות(שיש לה בסיס מוצק) כי גם בהודו היו ויש סוואמים מזוייפים, וגם פה יש רבנים שהם לא רבנים. ז"א. רוחניות היא לא עניין של גיאוגרפיה. אם היא קיימת אצל המורה אז היא קיימת בכל מקום. 3. המורה המואר כשהוא כזה ואתה כבר מגיע אליו. לעולם לא תצטרך להתבטל בפניו. הוא לא זקוק לזה. תאמין לי שזה כלל לא מעניין אותו. 4. ההגדרה שלי יכולת ההתבטלות היא אכן יכולת גיוס כל תעצומות הנפש והרוח שלך להרגיש ולהגיד לגוף כל פעם מחדש: אני כאן הבוס. ולא אתה. וזה יכול להיות ולקרות בכל שנייה שמתעוררת בך תשוקה לא רצוייה בעיניך. מה אתה בעצם מבטל? אתה מבטל את ההרגל הלא בריא והלא טבעי המושרש בך. בברכה ואהבה יוגי בר

שבוע טוב יוגי

1. ברכות על השירשור. אחד המענינים שראיתי בזמן האחרון. 2. יש לי הערה למה שכתבת בסעיף 3 המורה המואר כשהוא כזה ואתה כבר מגיע אליו. לעולם לא תצטרך להתבטל בפניו. הוא לא זקוק לזה. אני בהחלט מסכים ש"הוא לא זקוק לזה" (להתבטלות שלי) אבל אני ,אם אני באמת רוצה לקבל מהמורה תוכן פנימי אני חייב להכין את עצמי לקבל ממנו .אחד התנאים לקבל תוכן פנימי מהמורה הוא להכיר במעלתו הרוחנית ולכבד אותו ללא סייג. אחרת אני יכול לקבל ממנו ידע אבל שום עוצמה רוחנית לא תעבור אלי מהמורה כל זמן שאני מפקפק באמינותו ובמעלתו הרוחנית. 3.לכן חשוב מאוד מאוד לבדוק מי אני רוצה שיהיה המורה הרוחני שלי.

לקשמי

New member
ההבדל שבין קבלה לבין תלות

אני מסכימה שצריך להיות אמון בין מורה לתלמיד. אבל מכאן ועד לקבל כל דבר שהמורה אומר, ללא עוררין, המרחק גדול לדעתי. כפי שיוגי בר כתב, הגורו הפנימי נמצא בתוכך. מורה רוחני, הוא מי שאמור להראות לך את הדרך, לא לעשות אותה במקומך. זה שאתה מתרגל דרך רוחנית ומקבל הנחיות מהמורה, לא אומר שאתה צריך להפוך להיות תלוי בו. כבוד, הערכה וקבלה למורה הם דברים נפלאים כל עוד אתה לא מבטל את עצמך למען המורה. אף אחד (גם לא המורה) לא יכול לדעת יותר טוב ממך מה טוב בשבילך. לכן, לקבל בצורה עיוורת כל מה שהמורה אמר, בלי להפעיל שיקול דעת, האם זה באמת טוב בשבילי, יכול להיות מסוכן.

gaiegos1

New member
התבטלות

התבטלות העצמי עומדת בפני עצמה, המורה משמש צינור לפעולה נעלה זאת. אין כוונה ללכת עיור אחרי מורה אלא לחוות את אובדן האגו כאשר נותנים שרות בלתי אנוכי. דרך מורה רוחני זה בא יותר בקלות מאשר לנסות לעשות זאת. סך הכל המורה יכול לקצר לנו את הדרך.

יוגי בר

New member
גורו 3

היי לפורק עול ולכולם אז ככה: 1. כח המלה כדי להאיר את הנושא נדגיש שהמלה התבטלות יוצרת קצת אי-הבנה בהכרה ומוציאה את ההנוא/העניין החשוב מהקשרו. ולכן, נמחיש -בהמשך- את העניין בסוג של דימוי. דימויים מקילים את ההבנה. לדעתי, כמובן. 1. קצת סדר בהתבטלות קבלת רוחניות- עוצמה- ידע- ובעצם כל מה שתרצו ואו תקראו לזה, מותניית, לדעתי, בכלל אחד ובעקרון אחד. מהו הכלל? הכלל הוא שכל הדברים הללו קורים בזרימה אנרגטית. לאמור: זרימה של אנרגיה למקור אחד לשני. מהו העקרון? כדי שהזרימה האנרגטית הזאת תתרחש אצלך, ז"א תגיע ממישהו אחר אליך, אתה חייב להיכנע- וכאן שורש הבעייה- אף אחד לא רוצה להיכנע. כן. ולכן, עכשיו לצורך זה מגיע סוף סוף הדימוי.... טוב, אז כדי להמחיש את עקרון הכניעה ננסה לאמץ את הדימוי הבא. וזה ככה: כשאתה בא ללמוד ורוצה או חושב שאתה רוצה ללמוד משהו חדש-חדש- כל דבר חדש- כל דבר כזה שלא היה לך קודם. אז בשביל התהליך הזה אתה חייב- ממש חייב- באם אתה רוצה שהוא אכן יקרה- לשים את כל הדעות שלך, את כל המחשבות שלך, את כל מה שאתה חושב שאתה רוצה להגיד, בצד. מה זה בצד? לארוז את הכל- אבל את הכל- כל הפקלאות- בתוך חבילה גדולה ולזרוק אותה הצידה. לאורך כל תקופת הלימוד. לכשתיגמר תקופת הלימוד? היא תיגמר. ואחר כך תנתח, תעבד, תשכיל תפתח כל מה שתרצה מבחינה שכלית. זו הדרך היחידה ללמוד. לדעתי. בלעדי עשייה זו לא יקרה שום לך שום תהליך. תהליך שנוכל לקרוא לו בריאה. יותר מזה, הרי שבמדה ולא תעשה את זה, עלול להתבצע פה תהליך הפוך רגרסיה- נסיגה. עד כדי כך זה קריטי. ככה זה בכל תהליך של לימוד ידע. עכשיו תעצום את העיניים ודמיין לך שאתה מעצים את התהליך פי מליון ואז תבטא את חלקיקו של עוצמת הידע הרוחני. ושוב שלא נטעה. הידע היה תמיד קיים אצלך. הוא קיים אצל כל אחד. המורה האמיתי הוא רק קטליזטור בעניין. ופה אין חוכמות. כדי שילחץ לך הטריגר, אתה צריך פה להיכנע. להיכנע זה להתבטל. להתמסמס. קשה. קשה-קשה מאוד. אבל חיוני. הכי חיוני. ככה זה. בברכה ואהבה יוגי בר

למעלה