מי היה אבסביוס?

מי היה אבסביוס?

יש יש לי קטע מידע שכתוב בסופו- (אבסביוס, תולדות הכנסיה ד, ו) אז שיערתי שאבסביוס כתב את "תולדות הכנסיה" או משהו כזה... אני צודקת?

יכול להיות גם אוסביוס מקיסריה

אוסביוס איש קיסריה (260- 338/9 לסה"נ) בישוף העיר קיסריה וכותב הביוגראפיה של קונסטאנטינוס I הגדול, ועוד חיבורים נוספים שהמפורסמים מבינהם היו "אונומאסטיקון", מדריך שמות גיאוגראפיים של מקומות המוזכרים במקרא ובברית החדשה, ו"היסטוריה כנסייתית", ספר העוסק בתולדות הנצרות עד לימיו של קונסטאנטינוס I הגדול. אבסביוס זוהי התצורה של השם לפי התעתיק היקי, הגרמני, שלא מבטא דיפתונגים. אם שם זה מופיע כך בעברית, סימן שהספר ישן נושן, מכיוון שכיום נוטים לבטא שמות לאטיניים לפי המודל הבריטי: מארקוס אורליוס ולא מארקוס אברליוס, זאוס ולא זבס, אוריפידס ולא אבריפידס. כנ"ל גם אוסביוס ולא אבסביוס.

Y. Welis

New member
אותו אחד שהזכרתי

התעתיק הזה אגב יותר קרוב לרוסי (למיטב ידיעתי לא לגרמני, אחרת היה שם ז' היכנשהו, כמו ב'פילוזוף') כי שם יש 'אבטומט' ו- u -> v .

sanctus Hieronymus

היה זה שתרגם את התנ"ך ללאטינית, וישב בבית לחם, איש המאה הרביעית לסה"נ. שמו המלא היה אוסביוס סופרוניוס הירונימוס, אך הוא מוכר לכולם בשם הירונימוס. שמוזכר השם אוסביוס לבדו, בדר"כ, הכוונה היא לאוסביוס איש קיסריה. כמו למשל, כשמוזכר השם קיסר לבדו, הכוונה היא כמובן, ליוליוס קיסר. אך במקרים נוספים הכוונה היא לאוגוסטוס, בימים שלפני שנת 27 לפנה"ס, השנה שקיבל את התואר אוגוסטוס מידי הסנאט. (לרוב, נוהגים כך המדקדקים יתר על המידה, וזה יוצר בלבול). לכן, במחקר המודרני נוהגים לכנות דמות היסטורית בשם אחד, ואם ישנם שני אנשים הנושאים את אותו השם, או בעלי שם רומי המורכב משלושה שמות, יכונו הם בשמות שונים. מר y. welis, לפי הכותרת של הודעתך הקודמת, חשבתי שאתה מתכוון להירונימוס מתרגם התנ"ך. עכשיו שאני בודק את הלינק שצירפת, אתה התכוונת לאוסביוס איש קיסריה...

Y. Welis

New member
אותו אזוביוס שהזכרתי כתב את 'תולדות

הכנסיה', ונראה לי שאליו כיוון השואל. חשבתי שהוא גם מתרגם התנ"ך, אבל מסתבר שלא. הכינוי 'סנט ג'רום' הובא בויקיפדיה. אם הוא לא שייך לאיש קיסריה, אז כדאי לתקן את הערך.

far from abyss

New member
אם כבר הוזכרו מלומדים נוצריים

למישהו במקרה יצא לשמוע על המלומד גרגוריוס בר-הבראוס? (או בר-הבריה בשפה הסורית)

far from abyss

New member
תודה רבה :)

וכמובן שגם אני קראתי אודותיו. הוא השאיר אחריו קורפוס נכבד של כתבים, אך הבנתי שחלק גדול מהם כלל לא פורסם עדיין ויושב בארכיונים. הוא נחשב להוגה החשוב ביותר שיצא משורות הכנסייה הסורית יעקבית (למרות שנולד כיהודי והמיר את דתו, ומכאן גם שמו "בן העברי") אני אעיין בלינקים :)

למעלה