מי זה? מזיק או לא?

מדברון

New member
שלומות
האם החרק הזה שנימצא בתוך אדנית עץ חצי חבית יין.
אורכו 2-3 ס"מ .. מזיק? מה עושים?
תודה מראש

קבצים מצורפים

• Screenshot_2022-04-03-13-39-44-063_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2022-04-03-13-39-44-063_com.miui.gallery.jpg
    KB 770.4 · צפיות: 5

נוף-צלול

Active member
אם אינני טועה, זה לא חרק אלא כדרורון, מקבוצת הטחביות - ממחלקת הסרטנים דווקא.
אם אינני טועה, סרטנים יבשתיים אלה אינם פוגעים בצמחים אלא ניזונים מצמחים מתים, רקובים, אשפה וכו'. טל"ח
חלקם מתכדררים בשעת סכנה (מבחינתם) ומכוּנים "אורי כדורי"

נערך לאחרונה ב:

מדברון

New member
שלום משה.
תודה לתשובתך, ממש לפני שעתיים קיבלתי תשובה שזה תיקן החממות, האם מזיק? מה ידוע עליו?
תודה מראש

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
שלום משה.
תודה לתשובתך, ממש לפני שעתיים קיבלתי תשובה שזה תיקן החממות, האם מזיק? מה ידוע עליו?
תודה מראש
היי מדברון
איני יודע מהיכן נודע לך שמדובר בתיקן החממות. אודה שאיני מכיר את היצור הזה, אבל בוא ונלך מהקל אל הכבד.
הנה לך קישור על גלגולי התיקנים השונים.
מסתבר שהיצור שצילמת אינו דומה הן לבוגר והן לנימפה של כל תיקן שצולם בדף המצורף:
וכעת אתן לך קישור על תיקן החממות: שוב: אינו מזכיר אותו בצורה ואינו דומה לו.
אז אם תשאל אותי? זה ממש לא זה.

נוף-צלול

Active member
שלום משה.
תודה מראש
אולי את התשובה קיבלת ממתקן חממות, אבל זה כפי הנראה לא תיקן החממות...:)
ראה ויקיפדיה כדרורוניים

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אולי את התשובה קיבלת ממתקן חממות, אבל זה כפי הנראה לא תיקן החממות...:)
ראה ויקיפדיה כדרורוניים
א. מתקן חממות אולי מכיר טוב מאיתנו את תיקן החממות ועל כן, סביר שלא ישגה בזיהוי השרץ... :p
ב. בתגובה הראשונה שלי, הכנסתי כבר קישור לכדורון והיצור שמוצג בצילום של פותח השרשור מתאים עבורו למדיי. :unsure:

מדברון

New member
בוקר טוב,
תודה רבה להתייחסותכם.
במקביל לשאלתי בפורום מכובד זה, שאלתי זיאולוג חבר שענה לי תחילה...
"זה תיקן- לא מזיק , אבדוק עם המומחים אם הם מזהים את המין...
הבנתי שצילמת בגינה שלך- באילת "

מאוחר יותר השלים את תשובתו...

תיקן החממות Pycnoscelus surinamensis
מין פולש, נפוץ מאוד
הנקבה "משריצה" את הנימפות

התשובה הגיעה... "מעמיר וינשטיין: צלם אומן של בעלי חיים קטנים.
זו נימפה בדרגה אחרונה."

ניראה לי התמונה קצת מטעה יש להם כנפיים (הם לא מעופפים ב"ה), אצלם שוב ואעלה עוד התמונות, הם חמקמקים ומתחפרים מהר...
אם הם מזיקי גינון כיצד יש להדבירם?

קבצים מצורפים

• IMG_20220404_074452.jpg
    IMG_20220404_074452.jpg
    1.1 MB · צפיות: 4
  • IMG_20220403_132827.jpg
    IMG_20220403_132827.jpg
    1.4 MB · צפיות: 4
  • IMG_20220403_132958.jpg
    IMG_20220403_132958.jpg
    1.1 MB · צפיות: 4
נערך לאחרונה ב:

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
בוקר טוב,
תודה רבה להתייחסותכם.
במקביל לשאלתי בפורום מכובד זה, שאלתי זיאולוג חבר שענה לי תחילה...
"זה תיקן- לא מזיק , אבדוק עם המומחים אם הם מזהים את המין...
הבנתי שצילמת בגינה שלך- באילת "

מאוחר יותר השלים את תשובתו...

תיקן החממות Pycnoscelus surinamensis
מין פולש, נפוץ מאוד
הנקבה "משריצה" את הנימפות

התשובה הגיעה... "מעמיר וינשטיין: צלם אומן של בעלי חיים קטנים.
זו נימפה בדרגה אחרונה."

ניראה לי התמונה קצת מטעה יש להם כנפיים (הם לא מעופפים ב"ה), אצלם שוב ואעלה עוד התמונות, הם חמקמקים ומתחפרים מהר...
אם הם מזיקי גינון כיצד יש להדבירם?
טוב. הלכת רחוק וכל הכבוד.
בצילום הראשון בסדרה זו של הצילומים שהבאת, רואים שזהו אכן תיקן.
כנראה ש(אולי מזלנו), לא ראינו כאלה.
אז בצילום של הגב, זה באמת נראה כדורון. אבל שגינו. מה לעשות? סליחה.

ואם אתה שואל כיצד להשמיד? אולי כמו שמשמידים פרוקי רגליים אחרים, בעזרת זרחנים אורגניים, שהם בעצם רעלים די חזקים גם כנגד בני האדם...
ובשנים האחרונות יש כמובן רעלים "ידידותיים" יותר. רק אל תשאל אותי מה וכיצד. סביר שבמרשתת יש מידע.

מדברון

New member
👍 👍
ככה זה שהאדמו"ר שלי, זיאולוג, אקולוג מחוז אילת בדימוס...
אבל יופי של תיקן, שנים חיים מתחת ללא ידיעתנו.. השאלה כמה מזיק הוא? וכיצד לטפל? האם הוא אחראי שכמעט כלום לא גדל בעציץ. אם בכלל לטפל...
תודה.

למדתי מהדיון. נחמד :)
אני רואה הרבה נימפות כאלו בגינה ומדי פעם בבית ותהיתי אם הם מזיקים ואיך להתייחס עליהם. לא דמיינתי שאלו הם מקקים!!
לגבי המין המסויים הזה, לפי ויקיפדיה (אז לוקחת בערבון מוגבל אבל כן נראה ערך רציני [באנגלית]) הם אוכלים את החלקים הרכים של הצמח ומפריעים לו להתפתח.
מקקים כמובן אפשר להדביר ב K300, אבל השאלה היא אם אתה מנסה לגדל בעציץ משהו אכיל. גם אם כן - מניחה שאפשר להדביר, להמתין, ולאחר זמן שמתנקה כן לגדל ירקות, תבלינים וכדומה. אבל כדאי גם לנסות לאתר איפה הם מתגוררים ומתרבים - אם יש באזור חתיכת עץ רקוב, ערימת פסולת גינון או משהו בסגנון בו הם מתקיימים ומתרבים להם בנחת..

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
למדתי מהדיון. נחמד :)
אני רואה הרבה נימפות כאלו בגינה ומדי פעם בבית ותהיתי אם הם מזיקים ואיך להתייחס עליהם. לא דמיינתי שאלו הם מקקים!!
לגבי המין המסויים הזה, לפי ויקיפדיה (אז לוקחת בערבון מוגבל אבל כן נראה ערך רציני [באנגלית]) הם אוכלים את החלקים הרכים של הצמח ומפריעים לו להתפתח.
מקקים כמובן אפשר להדביר ב K300, אבל השאלה היא אם אתה מנסה לגדל בעציץ משהו אכיל. גם אם כן - מניחה שאפשר להדביר, להמתין, ולאחר זמן שמתנקה כן לגדל ירקות, תבלינים וכדומה. אבל כדאי גם לנסות לאתר איפה הם מתגוררים ומתרבים - אם יש באזור חתיכת עץ רקוב, ערימת פסולת גינון או משהו בסגנון בו הם מתקיימים ומתרבים להם בנחת..
היי ענת. מה שלומך?
אז ככה.
1. אני דווקא צירפתי קישור בעברית על המקק הזה, שבכל מקרה לא היכרתיו קודם.
2. ממה שידוע לי, ישנם בע"ח (לא רבים), שבהם נקבה מסוגלת להתרבות גם אם אין זכר בסביבה. אבל הצאצאים שלה הם זכרים, ואז, הזכרים כבר לא יכולים להעמיד דור נוסף... או שאולי כן? https://www.ynet.co.il/environment-science/article/Sk7rtv5j00
בכל מקרה, לפחות בקישור שצירפתי רשום שבארץ המקק הזה מופיע אך ורק במין נקבה. לא ממש הבנתי איך, מה ולמה.
כמגדל דברים בעברי, ידוע לי, שכשאין מלכה בכוורת, דבורים מסוגלות להטיל ביצים. אבל מהביצים הללו יבקעו רק זכרים.
והיות שהזכרים לא יכולים להפרות דבורה נקבה, והיות שהזכרים גם לא נחשבים כ"מביאי תועלת" בכוורת, כוורת זכרית גורלה להגיע לכליה.
ולגבי חיסול המזיק...
א. אין לי מושג עד כמה הוא מזיק. אבל נשאלת השאלה, מהיכן הוא הגיע. כי אם הוא הגיע מהמצע, אז מתפטרים מהמצע ומתחילים הכל ע"ג מצע חדש.
ב. אבל אם הוא קיים כבר בשטח ולא ניתן להיפטר ממנו, זו כבר סוגיה אחרת ואז יש לבדוק, באיזה חומר הדברה כדאי להשתמש, אם השאיפה היא להשתמש בגידול לאכילה.
אני די משוכנע שבמרשתת יש מידע על חומרי הדברה "ידודותיים", אבל לא אני הכתובת כדי לברר מה, מי ולמה.

נוף-צלול

Active member
התנצלות עמוקה - ותזכורת
א. מבקש להתנצל על הטעות שהטעיתי. מתנצל.
ב. לזכותי אספר את הסיפור הבא: פעם הראו לי תמונה של קין מכיוון הגב, וזיהיתי אותו בטעות כהבל. למה - כי מאחור לא ראיתי את אות קין על מצחו.
גם כאן, צילום מכיוון הבטן היה מבהיר לכולם שזה חרק (הֶקספּודה = שש רגלייםׂ), ולא סרטן כדרורון עם המוני רגליים זעירות.
טעיתי. מצטער!!
ג. יש חרקים שיש להם (או מוטב לומר: להן) רביית-בתולין (פרתנוגנזה): נקבות מטילות ביצים לא מופרות מהן מתפתחות נקבות שמטילות ביצים... וחוזר חלילה. למשל כנימות עלים : באביב ובקיץ יש רק נקבות, שמטילות ביצים. רק בסתו הן מטילות גם ביצים מהן יתפתחו זכרים שיפרו נקבות ויווצרו ביצים מופרות שעמידות לתנאי החורף.
ואם גם הפעם טעיתי, אצטער שבעתיים.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
התנצלות עמוקה - ותזכורת
א. מבקש להתנצל על הטעות שהטעיתי. מתנצל.
ב. לזכותי אספר את הסיפור הבא: פעם הראו לי תמונה של קין מכיוון הגב, וזיהיתי אותו בטעות כהבל. למה - כי מאחור לא ראיתי את אות קין על מצחו.
מה שנכון, נכון. קשה לזהות מהצילום של הגב ולא ראינו את ששת הרגליים בצילום ההוא, כשם שגם לא ראינו שרידי כנפיים. ובכלל, מדובר בסוג של תיקן "נדיר" יחסית ואולי טוב שכך...
גם כאן, צילום מכיוון הבטן היה מבהיר לכולם שזה חרק (הֶקספּודה = שש רגלייםׂ), ולא סרטן כדרורון עם המוני רגליים זעירות.
טעיתי. מצטער!!
ג. יש חרקים שיש להם (או מוטב לומר: להן) רביית-בתולין (פרתנוגנזה): נקבות מטילות ביצים לא מופרות מהן מתפתחות נקבות שמטילות ביצים... וחוזר חלילה. למשל כנימות עלים : באביב ובקיץ יש רק נקבות, שמטילות ביצים. רק בסתו הן מטילות גם ביצים מהן יתפתחו זכרים שיפרו נקבות ויווצרו ביצים מופרות שעמידות לתנאי החורף.
ואם גם הפעם טעיתי, אצטער שבעתיים.
אכן. יש גם סוג של לטאה שמצליחה להתרבות רביית בתולין במצבי קיצון, אבל איני זוכר כעת מה ההשלכות לגבי עתידה רב השנים בתחום זה... ובדגים הנושא ידוע.
ושוב, זה קיים גם בדבורת הדבש, אבל גם אם תופעה זו מאריכה את אורך חיי הנחיל הפגוע, היא לא תסייע לו לשרוד למשך שנים.

למעלה