מי כתב את ספר הזוהר? עזרה בבקשה

מוטי32

New member
שוב מחילה על ההפרעה

אמנם האמת לעולם אינה מפריעה למבקשי השלווה ובכן ברצוני לידע איזו מילה יפה יותר מן ההגדרה "אלילות" ? הרי היא כוללת בתוכה שני עניינים גם יחד 1 מושג האל 2 ריבויו ההקשרים גם הם חיוביים לכל מי שחושב כמותכם ואין זה דומה להעלבת כושי בגנאי צבעו.כי הרי הוא לא מודה לתיאור גנותו. מה שאין כן כאן שלשבח יחשב לכם.

L e s t a t

New member
שמע

"אליל" זה "אל קטן" - זו התגרות, זה לגלוג.. "תראו, אלים קטנים במקום אל אחד גדול וכל יכול".. זו לא מילה יפה.

מוטי32

New member
אדרבה מיעוטו זהו ריבוי השיטה

ככל שנמעט את כוחו כך נרבה את חביריו.היש ראיה נפלאה מזו לריבוי חביריו?

Justin Angel

New member
אם ככה אתה אוהב את האלים שלך

מי אנחנו שנגיד משהו? תפיסתך שלך של אלוהות מרובה היא תפיסתך שלך, לא תפיסתי וכנראה שלא תפיסת הרוב, לכן היא מוגדרת כתפיסתך שלך.

Justin Angel

New member
קונוטציות

המילה "אליל" והנגזרת "אלילות", מגיעות עם קונטציות מאוד שליליות בשפה העברית בעיקר מהתנ"ך. זאת באותו אופן שהמילה "כושי" לוקחת קונטציה שלילית מתקופת סחר העבדים. כל מילה בעלת משמעות לא מייצגת רק את תוכנה, אלא גם את הקונטציות הטומנות בחובה.

אני יכול להביא דוגמה חיצונית

איני בקיא כל כך בספר הזוהר, אך באחד הפירושים של ספר יצירה (ס"י) שנכתב במאה ה-10 (ס"י הוא כנראה מהמאה ה-3 לספירה) ע"י ר' שבתי דונולו נכתב: "על זה סבותי אני בלבי לדעת ולתור ולבקש חכמת היונים וחכמת הישמעאלים וחכמת בני בבל והודו ולא שלותי עד אשר כתבתי ספרי חכמת יון ומוקדון בכתבם ובלשונם ופירושם, וגם מספר חכמי בבל והודו, וחקרתי אותם ומצאתים שוים בכל דבר חכמת הכוכבים והמזלות עם ספרי ישראל, ודעת כולם שוה ונכונה..." זוהי הקדמה לפירוש של אותו הרב, אך המסר ברור - הוא מצא את כתבי הפגנים שוים ונכונים כמו ספרי ישראל בנושאים אלה. למה הוא עשה זאת? כנראה בכדי להסתייע בהם להבין את ס"י. לא מן הנמנע כי דבר זה נעשה גם ע"י משה דה ליאון (הרי גם הרמב"ם הזכיר פילוסופים יוונים).

מוטי32

New member
תשובה

ידוע ומפורסם כי ר שבתי דונלו הוא מההולכים בשיטה שהיתה רווחת טרם נכנסה פילוסופית הרמב"ם או שעדיין לא נתקבלה ובאומרי רמב"ם כוונתי לכל הזרם שלו אף למי שקדם לו. אמנם בארץ צרפת ובפרט אשכנז היו מקובלים ומשם התחיל המעיין להימשך לספרד. אכן אני מודה כי נטו לפרש את ספר יצירה בדרך מיסטית ממה שהיה בזמנם (לאלו שלא ידעו קבלה )ועל פי רוב זה היה אסטרולוגיה וארבע יסודות ואפלטוניות וכיוצא מאלו.אמנם אם תסתכל בכתבים האשכנזיים המקבילים לאותה תקופה תראה יסודות קבליים .

snowj303

New member
הקשר עובר בעיקר בקבלה ההרמטית

נאו-פגאנים רבים מושפעים עקיפין או ישירות מהקבלה ההרמטית שהתפתחה במקביל ובהשפעה הדדית עם הקבלה היהודית בערך מהמאה ה- 15. בקשר לרעיונות פגאניים ביהדות הריני להזכירך שכל הפילוסופיה היוונית על כל האסכולות שבה נהגתה ע"י אנשים שהיו פגאנים ברמה כזו או אחרת והשפיעו על חז"ל, פילון, הרמב"ם, הזהר וכו'. יתכן שאני טועה, אבל מוטי32, נראה לי שאתה יודע ממילא הרבה מהתשובות הניתנות כאן ומכוון לנושא מסויים. אולי תגיע כבר לשם, תמסור את המסר שלך ותחסוך את כל השאלות המנחות?

מוטי32

New member
יש פאגאנים אמיתיים אבל היום מזויפים

לגבי היוונים משום מה רוב ככל הפילוסופים לגלגו על האלילות. אבל אם כדבריך כי הרמב"ם נמשך אחר פאגאנים מכאן אני לומד כי הקבלה כולה ייחוד.

snowj303

New member
In English

Sorry about the english language. I'm at work and has no hebrew keyboard available and the computer at home is dead since last night. Whomever was mocking "Idolatry" was mocking a stereotype of image worship and not the actual reverence of Deities. Just like you are doing. Your knowledge of Kaballah seems adequate enough that you would've heard of the lurianic term of "Tzimtzum". It's Time you did just that and cleared your essence from this forum...

מוטי32

New member
אשמח לראות ראיות הלכתיים לקדמות הספ

לעת עתה כל טרחתי עלתה לי ללא הועיל כי לא מצאתי מקורות באמת קדמוניים המתיחסים ישירות לספר הזוהר או לאיזה מאמר "מקורי" שבו. אפילו תשובות הגאונים שעליהם נסתייע הרד"ל הם מוטלים בספק.מה גם שאין הכרח שהם מקור הזוהר. בכל אופן אהיה המאושר באדם אם תצליח להוכיח לי שהזוהר הוא קדום

מוטי32

New member
המאה ה 13

תודה על ההתיחסות מכל מקום הרי זוהי תורפה של השאלה מניין לנו כי הספר נכתב במאה ה 13 והאם ניתן להוכיח זאת ללא ערעור? תודה

טלה בר

New member
הזוהר

אני מתארת לי שניתן, בכל אנציקלופדיה מודרנית לעניינים יהודיים. דרך אגב מקובל על ידי החוקרים שספר הזוהר חובר על ידי אדם בשם משה דה ליאון. הנתונים האלה צריכים להיות בסיס מספיק כדי לחפש עוד מידע.

wicca sphere

New member
מניין לנו?

אנשים מן הסתם לא בוחרים תאריך או שנה בצורה אקראית, נצא מנקודת ההנחה הזו. בנוסף, ישנם בלשנים שחוקרים סגנונות של כתיבה ומסוגלים לשייך עפ"י סגנון הכתיבה, המילים שמשמות את הסופר, צורת הניסוח, הביטויים והחומר הכתוב לאיזה תקופה הכתב קשור. זאת כמובן בעזרה של ארכיולוגים, אנתרופולוגים ועוד העוסקים בתחום והינך מסוגל לקבל תאריך תקופתי. במהלך השרשור עלה הנושא של הדמיון בין הקבלה לבין ה"תרבות הנוכרית" (או ה"אלילית" כלשונך) ואכן יש צדק בדבריך. אמי לומדת קבלה והרבה מהחומר שהיא לומדת שם ותפיסת העולם המוצגת בקבלה מזכירים *מאוד* את הפגאניזם לצורותיו השונות. ישנם בקבלה גישות כלפי האלוהות, כלפי התורה, כלפי המצוות שלא היו קיימים בתקופת המקרא, וניתן לראות דמיון רב בין הגישות בקבלה לבין הגישות בחלק ניכר מהתרבויות הפגאניות בחבל הארץ הקרוב.

מוטי32

New member
מהו "הפאגאניזם בחבל הארץ הקרוב" ?

האם תוכלי לפרט קצת על סוג האלילות שהיתה נהוגה בצפון ספרד-דרום צרפת -פרובאנס לפני כשבע מאות שנה.? מישהו כאן השיב לי כי יש קשר בין המקום גליסיה בספרד לבין הגאלים (חושבני שכוונתו על האלילות שלהם) האם זה נכון? לגבי הקבלה זה נשמע מאד מעניין....

כמדומני, בקשו ממך

באופן יפה להמנע מהמונח "אלילות", מאחר וחברי הפורום מוצאים מושג זה פוגע. אילו הם היו מכנים אותך "יהודון", כיצד היית מרגיש? לגבי "אלילות" בצרפת של אותן המאות - אכן, הנצרות הייתה חזקה באותו הזמן, אך אין לשכוח את השפעת האיסלאם. אני ממליץ לך לקרוא את "מילון הדתות" של מירצ'ה איליידה, תחת איסלאם. המעניין הוא שבסמוך יחסית לצאת ספר הזוהר (שגדולים ממני כבר טענו עליו שהארמית שלו משובשת ושגויה), כמה עשרות שנים טרם לכן, נכתבו יצירות מוסלמיות (בידי "מיסטיקנים" מוסלמים-סופים) המזכירות ברוחן כמה דברים מן הזוהר. מה התמה שדברים אלה השפיעו על כתיבת הזוהר? ישנה גם את חקירתו של המקובל ר' יצחק דמן עכו לגבי קדמוניותו של ספר הזוהר. אם נביט באסטרולוגיה המוצגת בקבלה נראה כי היא דומה, אם לא זהה לחלוטין לאסטרולוגיה המסופוטמית, שקדמה לה בכמה מאות שנים. מי שאל ממי? התשובה כנראה ברורה. כתבי הקבלה בנושאים אלה החלו להופיע רק בסוף ימי בית שני, בעוד הכתבים המסופוטמיים מתוארכים לכמה מאות ואלפי שנים קודם לכן. גם הגימטריא, בסיסה בשיטה יוונית (אם כי ייתכן ושאלוה מאחרים). היוונים השתמשו באותיותיהם כמספרים, כאשר דבר זה הופיע ביהדות רק בסוף ימי בית שני (אולי מעט קודם, בהשפעת ההלניסטים). מעניין לראות בספר רזיאל, למשל, את שמות האלים היוונים...

מוטי32

New member
תודה על המידע-וההשערות

עוד לא הבנתי מה מגונה במושג "אלילות" אבל נעזוב את זה.. מיסטיקנים המזכירים ברוחם--כמדומה כל העולם המיסטי דומה.מהקצה עד הקצה. חקירת דמן עכו-אני מכיר האסטרלוגיה-מקורה ידוע מן המזרח הרבה הרבה לפני.ועניינים זהים היו לאורכה גימטריא-אכן אין מקורה מן היוונים(השם מושאל מהם) רזיאל-ידוע לכולם שהוא לא מקורי בכל אופן תודה רבה רבה לך אני מאד מעריך את ההשתדלות שלך

למעלה