מי מכיר את סקריאבין?

מי מכיר את סקריאבין?

מי מכיר ואוהב את אלכסנדר סקריאבין? סקריאבין היה מלחין רוסי שחי בתחילה המאה שעברה ונחשפתי אליו משום שחבר שלי סיפר לי שהוא הנין שלו
הנה מידע על המלחין בויקי העברית: סקריאבין בעברית ובאנגלית והנה קישור לביצוע של יצירה שלו לפסנתר ("פואמת האש" או "העולם בלהבות") בידי ולדימיר הורביץ פואמת האש העולם בלהבות יצירה רגשית ומעוררת
 
תיקון טעות

היצירה נקראת "העולם בלהבות" ואילו "פואמת האש" היא יצירה אחרת: הסימפוניה החמישית של סקריאבין לפסנתר.
 
אחד ממבשרי המאה העשרים

במוסיקה שלו הוא בישר את חופש הדמיון והצורה, השימוש באקורדים כתחושה, ויצירת תחושות מיסטיות באמצעות צלילים. מהפכן שקט הזוכה כיום להכרה מאוחרת.
 

ItsikH

Member
../images/Emo99.gif../images/Emo99.gif למד יחד עם רחמנינוב, כתב בעיקר לפסנתר וגם מעט יצירות תזמורתיות. סגנונו המוקדם היה רומנטי טיפוסי אם כי כבר בו ניכר סגנונו המיוחד. בהמשך הלך ו"התקדם" מוזיקלית דרך רומנטיקה מאוחרת והשפעה אימפרסיוניסטית עד כדי מוזיקה כמעט אטונאלית, בתקופה המאוחרת התגבש סגנונו הייחודי ביותר לטעמי, מעין סינתזה של התקופות הקודמות. לאחר מותו בטרם עת ערב מלחמת העולם הראשונה, פעל רחמנינוב חברו לספסל הלימודים לביצוע יצירותיו והפצתן. סקריאבין היה גם מגאלומן לא קטן ויצירתו האחרונה "מיסטריום" היתה אמורה להיות מיצג מולטימדיה הזוי שבסופו תגיע אחרית הימים, והוראות הביצוע קבעו בין השאר שיש לבצעה למרגלות הרי ההימלאיה או משהו בסגנון... קטעים מהיצירה בוצעו שנים רבות אחר כך ויש לציין שלא קרה שום דבר לעולם, אבל אולי מפני שלא בוצעה במלואה בהתאם להוראות המלחין ../images/Emo13.gif כמו כן, סקריאבין האמין בהתאמה בין צלילים לבין צבעים, תיזה שרווחה באותה תקופה ואף נחקרה בידי המדענים בני זמנו, מה שבדיעבד הופרך מכל וכל. 10 הסונטות שלו מייצגות לטעמי את התהליך שתארתי לעיל, בשתי הראשונות ניכרת השפעה רומנטית טיפוסית (אם כי כבר צורתן שונה מהמקובל), השניה כבר מכילה את המקצבים הטיפוסיים לו. השלישית רומנטית מאוחרת, הרביעית והחמישית הולכות ומתרחקות מהרומנטיקה, החל מהחמישית הוא כתב את כל הסונטות שלו בפרק אחד - החמישית כמעט "ג'אזית" באופיה - השישית והשביעית אטונאליות ממש, והאחרונות הולכות ומתלטשות לעבר העשירית שהיא בעיניי המעודנת ביותר. בין לבין הוא יצר לא מעט יצירות נוספות, החל מהאטיודים והפרלודים, עבור דרך הסימפוניות שמקבילות באופן חלקי לסונטות, וכלה ביצירות מיוחדות כמו הפנטזיה אופוס 28, ויצירות קטנות וייחודיות לפסנתר מהאופוסים המאוחרים יותר. נדמה לי שיש לו גם קונצ'רטו לפסנתר שאינו נחשב בין יצירותיו הבולטות.
 
אפשר למסור ממני לאלישע

שהריאיון שלו אצל ריקה לפני כמה שבועות, ערב הקונצרט שלו, וכמה צלילים מההקלטות שלו של שופן בהקשר של אותו ריאיון, היה רגע נפלא, מרגש, שהוא מנגן שופן כמו שכבר כמעט מאה שנים לא ניגנו, מאז רוזנטל ובני דורו, ושחזרתו לפומביות היא שמחה גדולה בשבילי?
 

BanjoKazooie

New member
המלחין האהוב עלי ללא ספק!

אני ממליץ לשמוע את כל הסונטות לפסנתר שלו, בביצוע מארק-אנדרה המלין מדובר ביצירות שכל אחת מהן פנינה! כפתיחה ליצירות סקריאבין אני ממליץ לשמוע את הפרלודים אופוס 11 24 פרלודים - דומים במבנה , אך כל אחד מהם מבריק!
 

BanjoKazooie

New member
הוא על הפנים

לא אהבתי את הסונטות של סקריאבין עד ששמעתי את הביצועים של המלין אשכנזי פשוט צולע המלין מנגן מבריק!
 

svevo

New member
שמעתי פעם את אשכנזי בסקריאבין

איך לומר? לא נפלתי. בכלל, בעשור האחרון אני מעדיף אותו כמנצח דווקא (הסטרווינסקים ב-decca, למשל). בכל אופן, אם בסקריאבין עסקינן הרשו לי להמליץ על פלטנייב.בדיסק שיצא ב-97' בוירג'ין הוא מנגן את הסונטות ה-4 והעשירית. ביצוע מעולה, נגינה שקופה ומגע קטיפתי. יופי של דיסק, רק חבל שחצי ממנו מבוזבז על הפרלודים אופ. 11, יצירות קטנטנות פוסט שופניות ומשעממות להפליא. אבל, כאמור, רק בשביל העשירית הדיסק הזה שווה קניה. לגולד היתה תקופת סקריאבין משלו. את שני ה-morceaux, הוא ניגן פעמים רבות והן הפכו להיות מזוהות עם נגינתו. הוא גם הקליט את הסונטות ה-3 וה-5. אלה ביצועים מהממים, מיסטיים ממש, מהמיטב של גולד. הוא גם הקליט כמה פרלודים. הכל מאוד מומלץ. פוגורליץ' הקליט את הסונטה השניה (יחד עם הסונטה של ליסט). המוזיקה נשמעת רומנטית , אולי רומנטית מדי, אבל לדידי כל מה שפוגורליץ' נגע בו שווה האזנה. אה כן, יש גם את הורוביץ, למי שאוהב.
 

BanjoKazooie

New member
לגבי הפרלודים אני חולק על דעתך

מדובר בפרלודים קצרים, שכל אחד מהם מאוד דרמטי. סקריאבין מצליח ב2 עמודים לבנות מתח אדיר. ההרמוניות שם מאוד יפות, מסתוריות,אפלות. נו - סקריאביניות. אציין גם כי סקריאבין כתב 23 מזורקות. היפות מביניהן במיוחד לדעתי הן אופוס 3 מספר 2 ו9 ואופוס 25 מספר 5.
 

GustavM

New member
ביצועי סקריאבין

ובכן, אשכנזי משמים, האמלין הרבה פחות משמים, אבל מי שלא שמע את סופרוניצקי (Vladimir Sofronitsky) מנגן סקריאבין, כאילו לא שמע סקריאבין מימיו. על הפסנתר הזה שמעתי רבות, אבל יצא לי ממש לפני כמה ימים בבית הספר להיתקל במקרה בהקלטה שלו של כמה מהסונטות. אין לזה מתחרים בכלל. זה 10 רמות מעל כל שאר הביצועים.... הסונטה ה-9 איתו כל כך נוגעת במאזין, בדיוק כמו שסקריאבין עם הטירוף האורגזמטי שלו רצה. כל מי שמוצא (וזה די קשה למצוא...), מומלץ בחום! בקשר למוזיקה הסימפונית של סקריאבין, אז יש לולרי גרגייב הקלטה פנטסטית של 2 הפואמות (פרומתאוס ופואמת האקסטזה...). כמו כן, יש הקלטה מאוד יפה של רוסטרופוביץ' (מנצח), עם איזו תזמורת סובייטית...
 

amitmis

New member
הייתה לו נקודת פתיחה טובה...

להיות פסנתרן מחונן...
 
למעלה