הייתי שם לפני 18 שנה
ב-2000 צללנו כמה ימים בזנזיבר בדרך לפמבה. לקחנו מלון בסטון טאון כי לא רציתי מקום בלי מזגן וזה היה אפשרי רק בסטון טאון. (אינני מכיר את המצב בצפון היום). עשינו יום אחד של צלילות בסטון טאון ואני יכול לדווח שאלו היו הצלילות הכי גרועות שעשיתי בחיים. אפס ראות ומעט מאד לראות בכל מקרה. צללנו יומיים בצפון מסביב לאי מנמבה. בגלל משטר הרוחות בעונה (ספטמבר) צללנו רק בצד הדרום-מערבי של מנמבה. היו זרמים טובים ועשינו דריפט יפה מאתר לאתר. הראות היתה טובה וראינו המון דגים בזרם. בזכות הזרמים די מיצינו את מה שהיה בתוך פחות מיומיים.
המשכנו לפמבה בטיסה (ZAN AIR) וצללנו שבוע עם סוואהילי דייברס. הם ישבו אז ב-צ'אקה צ'אקה עם לינה פשוטה (בלי מזגן
). יצאנו כל יום בדאו (סירה) מהמזח ב-וושיי לאזור האי מיסאלי (עשינו באי עצמו את הפסקת הצהריים באותם ימים) או לפעמים הם העבירו את הסירה לווטה בצפון, אליו הגענו בג'יפ בבוקר, ויצאנו לצלילות מסביב לאיים הצפוניים. כמה שהצלילות במרכז (מסביב למיסאלי) היו טובות, האתרים הצפוניים היו עוד יותר טובים, בין הצלילות הכי טובות שאני זוכר.
כל כך התרשמנו מהצלילות בפמבה, שכעבור 16 חודשים חזרנו, והתאכזבנו קשות. מזג האוויר נהיה חם ויבש ובלתי נסבל בלי מזגן. בסוואהילי דייברס החליפו את הדאו ב"ריב" (סירה חצי קשיחה) ובמקום הפלגה נוחה ונינוחה סבלנו מגיחות די ארוכות ולא נוחות בעליל (לא העבירו את הריב למזח הצפוני כי הוא היה יותר מהיר). חלק מהאתרים אכזבו כי המדריכים היו פחות טובים (הם מתחלפים כל שנה) ולא ידעו לסנכרן צלילות עם הזרמים וכיוון קרני השמש. וביום האחרון לפני הטיסה, ביטלו את הטיול היבשתי בגלל הפרות סדר (פוליטיות) של המוסלמים תושבי האי. היו כמה שנים אח"כ שבהן דווחו על מקרי אלימות ושוד מצד המקומיים האלה. אני מניח שעדיין לא מומלץ לטייל מחוץ לעיירות. בינתיים המועדון עבר למיקום חדש בצפון האי, ויש גם אופראציות אחרות. עברו 16 שנה ואינני מכיר את המצב היום. הצלילות יקרות וברוב המקרים גם הלינה יקרה. למרות הקשיים, יש אפשרות לצלילות טובות מאד -- להקות כרישים או מנטות לא ראינו, אבל נופים תת-ימיים יפיפיים כולל קירות, נקרות וגבעות, המון דגה מגוונת, הרבה חשופיות וחסרי חוליות אחרים, פשוט גן עדן מתחת למים, קצת פחות אידיאלי מעל פני המים.