מי צריך העדפה מתקנת

siv30

New member
מי צריך העדפה מתקנת ../images/Emo35.gif

וואלה פרסם כי דוח נציבות שירות המדינה שהוגש לוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת מצביע על ירידה במספר הנשים בתפקידים ציבוריים בכירים. מספר הנשים שנבחרו לתפקידים בשירות המדינה באמצעות מכרזים פנימיים ירד ב-6% ב-2002 לעומת 2001. שיעור הנשים שנבחרו במכרזים חיצוניים-פומביים, גדל באחוז. בדרגות הבכירות בשירות המדינה כמעט שלא חלה התקדמות של נשים, ובדרגה השנייה מלמעלה אף חלה ירידה של 3%. הכתבה העלתה בי הירהורים לגבי נושא העדפה המתקנת וההצלחות האחרונות של שדולת הנשים בבג"ץ נגד שר התחבורה שאילץ את רובנשטיין להוציא הנחייה למשרדי ממשלה לתת יצוג הולם לנשים. מקורו של מושג ההעדפה המתקנת בארה"ב. הפרק השביעי של חוק זכויות האזרח שנחקק ב- 1964 קובע כי קבלת עובדים, בחירתם, העסקתם וקידומם לייבים להעשות ללא אפליה בשל גזע, צבע, דת, מין או מוצא לאומי. מספר שנים לאחר חקיקת החוק היה נראה כי לא חל שינוי של ממש בקידום קבוצות מקופחות. בעקבות כך הבינו בארה"ב כי מתן הזדמנות שווה אינה מוחקת את האפליה. הכלי לתיקון העיוות עלה בדמות דוקטרינת העדפה המתקנת משמע העדפת קבוצות מקופחות עד להשגת תיקון אי השוויון. מכשיר ההעדפה מתקנת הוכר ככלי לתיקון אפליה נגד נשים באמנת האו"ם. במשך השנים בארץ התגבשה חקיקה ופסיקה תומכת בהעדפה המתקנת כאשר בג"ץ קבע באופן חד משמעי את נחיצותו של מכשיר העדפה המתקנת לתיקון האפליה של הנשים במיוחד במגזר הנתון לשליטת הממשלה. לצערנו, קיימת התעלמות שיטתית של המדינה כמעביד מהחוקים ומהפסיקה בנושא ובשלוש שנים האחרונות לא חל שינוי בשיעורי הייצוג הנשי בעמדות הבכירות. הנתונים מובילים אותי להרהר (הירהורי כפירה, אני מודה) בצורך בהעדפה מתקנת. אם בשלושת השנים האחרונות לא חל שינוי בשיעור הייצוג הנשי בעמדות בכירות, והנשים לא מתקוממות, אולי כל המאמץ לשווא
אולי אנחנו לא רוצות
הרי אם באמת היינו חשות עצמנו נפגעות, המצב לא היה ממשיך כך ( אנחנו יודעות יפה מאוד להגיש בג"צים כאשר אנחנו רוצות להשיג מטרה מסויימת). אני חוככת בדעתי אם הנשים התפכחו מאשליית השוויון ולכן הן מעדיפות שלא לכהן בתפקידים בכירים שינתקו אותן מהבית והמשפחה או לחילופין הרמנו ידים ונכנעו לשיטה.
 

שש שבע

New member
בעיה רצינית באפליה מתקנת

כי אפליה היא אפליה איך שלא נסתכל על זה. עדיף לתקן ושלא תהינה אפליות, שכר שווה הזדמנויות שוות וזהו. שום אפליה מתקנת היא לא מתקנת באמת היא רק יוצרת אחר כך דורות חדשים של קיפוח.
 

siv30

New member
הבעיה אפילו חמורה מכך,

לא רק שהיא מנציחה את האפליה, אלא שנראה על פניו שלנשים בכלל לא אכפת: הן לא רועמות, לא מתקוממות ושום צליל לא נשמע ברקע. מידי פעם שמשהי רוצה תפקיד, אם היא לא מקבלת אותו, היא מסתייעת בשדולה ובג"ץ פוסק לטובת העניין.
 

shandy

New member
נקודה נוספת למחשבה

אם אשה נבחרת במקום שיש אפליה מתקנת, היא לא תדע אם נבחרה בגלל כישוריה או בגלל אפליה מתקנת, חבריה בעבודה יזכירו לה זאת כל הזמן ויתיחסו אליה בהתאם, היא תצטרך להוכיח פי כמה וכמה מאשה שנבחרה בזכות עצמה. אני מעדיפה שיאפשרו לנשים להתקדם בזכות עצמם, ויתנו להם את התנאים לכך. במקומות עבודה רבים המנהיגות המובילה מיוצגת בעיקר ע"י גברים, חלק מהמכרזים הינם מכרזים "תפורים" לאנשי הקליקות ניחוש אחד מי זוכה במכרזים אלו ? הדרך לתקן עיוותי אפליות זה לשבת במנהיגויות העובדים, לשבת במכרזים ולדאוג כי הטוב/ה ביותר ינצחו מישהי יכולה להסביר לי למה באירגון והסתדרות המורים, מקצוע שמורכב ברובו מנשים, עמדו גברים כיו"ר ולא נשים? נקודה נוספת היא העובדה שמשכורת ועבודת האשה תמיד נחשבת למשנית יחסית לגבר,משכורת שניה קוראים לזה, למרות שבפועל היא יכולה להרוויח יותר מהגבר, אבל ההתיחסות החברתית היא שונה ובתקופה של היום המוגדרת כארץ מוכת אבטלה, תחשבו מה יעשו לאשה אשר תעז להתמודד על משרה בכירה משרתו של גבר, אשר אם הוא לא יקבל אותה הוא יחוש רגשי נחיתות וכד' ואיך היא לא מתבישת לגזול אוכל מעוללים רעבים וכד' וכד' ונכום שהקצנתי...אבל באמת שלא הרבה ושאלה לסיום האם מבחינת מיסוי גבר יכול להיות מוכר כעקר הבית ולחיות ע"ח אשתו , כמו שאשה עקרת בית?
 

siv30

New member
הנקודה הראשונה שלך לדעתי מהותית

ביותר, מאחר ובאמת כל אחד היה רוצה להיבחר על פי הכישורים שלו ולא כמו בכנסת בגלל "ששריינו לו מקום". רק לחשוב על זה, מקום ששריינו לי משמעו שאני לא מספיק טובה לעשות את זה לבד ואז כל זב חוטם יכול לפנות אלי ולהזכיר לי את העובדה המצערת הזו שלמעשה לא קיבלתי את התפקיד בזכות אלא בחסד "חסדם של מקומות שמורים" (אפשר לעשות מקרה בוחן על גילה גמליאל). לגבי השאלה האחרונה שלך התשובה חיובית. לדוגמא חוקי המיסוי מתייחסים לב"ז רשום ומבחינתם אין הבדל אם זה גבר או אישה. ותיקון קטן, להיות עקר בית אין המשמעות לחיות על חשבון אישתך וויסה ורסה (אם אישה היא עקרת בית אין זה אומר שהיא חיה על חשבון בעלה). זה אומר שחלוקת התפקידים בבית שונה.
 

shandy

New member
לא התכוונתי למובן הפרזיטי

התכוונתי שאחד מבני הזוג הוא המפרנס ואילו השני אינו מביא משכורת הביתה חלוקת התפקידים בבית היא עניינם הפרטי
 

missB

New member
בדיוק מהסיבה הזו

אני לא כל כך מתלהבת מאפליה מתקנת. אם אני מקבלת תפקיד חשוב לי לדעת שקיבלתי אותו בזכות ולא בחסד. אני רוצה להיות מסוגלת למלא את התפקיד הזה בלי שכולם יסתכלו עליי כלא ראויה לו. במידה מסויימת זה אפילו היה גורם לי להרגיש נחותה - כאילו אני לא מספיק טובה כדי להצליח לבד ואני צריכה שיכפו את זה באופן חיצוני. אני מבינה את הצורך הקיים באפליה מתקנת כדי לשבור מעגלים שנשים לא הצליחו להכנס אליהם בעבר. אבל הייתי מעדיפה שישתמשו בזה כמה שפחות ושנשים תצלחנה יותר בזכות יכולותיהן הרבות.
 

שש שבע

New member
דוקא כן

אישה שבעלה לא עובד מקבלת נקודת זיכוי נוספת במס הכנסה, כמו להפך.
 
למעלה