מי ראה את "גם הוא באצילים"?

yonti261

New member
מי ראה את "גם הוא באצילים"?

ביום שלישי היה במצו לכבוד חג המולד שידור של הפקה אותנטית ל"גם הוא באצילים" עם המוזיקה המקורית של לולי.יש לי את המחזה בבית,אז עקבתי והצלחתי להבין.המבצעים היו מצויינים,המוזיקה של לולי הייתה לא משהו.השחקנים היו טובים גם כן אבל שיחקו בצורה מוקצנת ובמבסטית מדי.ראיתם?מה דעתכם?

svevo

New member
Le Bourgeois Gentilhomme --- Lully \ Moliere

לא זכיתי לראות את השידור במצו אבל רכשתי בזמנו את הדי.וי.די (Alpha 700). לדעתי זו הפקה משגעת שמגדירה מחדש את גבולות הביצוע ההיסטורי- לא רק האינסטרומנטים ופרקטיקות הביצוע, גם התלבושות, הבמה (על מימדיה הקטנים), הריקודים האותנטיים, הצרפתית העתיקה (והמוזרה במקצת), התאורה (תאורת נרות בלבד!!) וכמובן המלאכותיות הנפלאה ששוררת בכל (שאתה כנראה לא אהבת וכינית אותה מוקצנת ובומבסטית.. אני מצאתי את הג'סטות הפומפוזיות ואת הדיקציה הזוויתית מתאימות להפליא לסוגה של הקומדי בלט). וינסנט דומסטרה וה"פואם הרמוניק" שלו מפליאים, כהרגלם, לנגן והקאסט ממש נהדר בראשותם של קלייר לפיאטרה וארנו מרצורטי. בקשר למוזיקה של לולי - אני לא יודע מה אתה מכיר משל לולי. גם אני סבור שהטרז'די ליריק, ששייכת לשלב מאוחר יותר ביצירתו, נשגבת יותר מהקומדי בלט ומכילה מוזיקה גדולה יותר (ראו למשל את הביצוע היחסית חדש ל- Thesee, שיצא ב-CPO), ובכל זאת, אני מוצא את המוזיקה ב-לה בורז'וואה ז'נטיליום מקסימה בהחלט, מתוחכמת, צבעונית ומענגת. אני מניח שזה גם עניין של טעם, גם של הכרה לעומק של סגנונו של לולי וגם זה ששמעתי את היצירה פעמים רבות, מאחר שיש לי אותה, כאמור, ואתה- כך אני מבין- שמעת אותה פעם אחת בלבד, בטלוויזיה. דבר אחרון - אני מכיר את תרגומו של אלתרמן. יופי של תרגום.

yonti261

New member
קראתי את המחזה בתרגום הזה 3 פעמים

והוא עדיין מצחיק אותי.מולייר אמנם כותב על בורגני,אבל הוא אומר בכך הרבה על האצולה.ובקשר להגזמה:היא הייתה לא רק בצורת הדיבור אלא גם במשחק-למשל אשתו של ז'ורדן,דמות שנוח לי להזדהות איתה דווקא,שגולמה בצורה גרוטסקית עם קול צפצפני.הטקסט של מולייר משעשע מספיק,ואין צורך להלעיג ולהקצין מדי את הדמויות.הטקסט כבר דאג לזה.אני אכן לא מכיר טוב מאוד את לולי.שמעתי את גם הוא באצילים וקצת מוזיקה דתית ולא התלהבתי.מה שלא אהבתי במוזיקה ב"גם הוא באצילים" הוא שלפעמים הרגשתי שאני יודע בדיוק איך לולי ימשיך,איזה קישוטים הוא יעשה,לאן תתקדם המוזיקה,שזה קצת צפוי.אבל היו כמה קטעים שאהבתי מאוד,והם השירים שז'ורדן מזמין מהמורה למוזיקה והטקס הטורקי ההזוי בו ז'ורדן מוכתר למממושי.בלי קשר למוזיקה,הבנתי ממקורות רבים שלולי היה אדם מתנשא וחמדן.כשזכה לתהילה בצרפת המציא לעצמו ייחוס מפואר של איזה אציל פלורנטיני ולא סיפר שלמעשה הוא בנו של טוחן פשוט.הייתה לו תאוות בצע גדולה,שמולייר רומז אליה בדמותו של המורה למוזיקה שמדבר כל הזמן על כסף.המיתה המשונה שהייתה לו ם האצבע ברגל הגיעה לו בהחלט.

svevo

New member
יוני,

לא נהנית? חבל. אני ממש אהבתי.. - אני לא רואה את התועלת בלהתווכח על עניינים של טעם - "גיליתי" שאתה בן 13... רק שתדע שכשאני הייתי בן 13, וזה היה לפני כמעט 20 שנה, לא התעניינתי לא בלולי ולא במולייר. רק כדורסל ובנות מהכיתה עשו לי את זה... אני מאוד מעריך את תחומי העניין הלא שגרתיים שלך, ביחס לגילך ובכלל. אני בהחלט מסכים שהשיר הפותח של התלמיד למוזיקה ממש יפהפה וכך גם ה"טקס הטורקי" ההזוי. ידעת שלולי בעצמו שיחק את המופתי? ומולייר גילם את מסייה ז'ורדן.. בד"כ אני נמנע מלשפוט אמנים ע"פ אופיים, המתועד או האמיתי. אינני יודע אם לולי היה חמדן או מתנשא. הוא בטח היה אדם שאפתני במידה לא שכיחה והוא לא בחל בדבר על מנת להאדיר את שמו. כידוע, הוא "הוציא פטנט" על האופרה ובימי חייו רק לו התאפשר להעלות אופרות בצרפת. הדבר פגע במלחינים גדולים אחרים, כמו, למשל, שרפנטייה, שהעלה את מדאה שלו רק לאחר מות לולי. אני מכיר ואוהב את החולה המדומה ויש לי את הביצוע המוצלח של מארק מינקאובסקי בחברת אראטו. בכל אופן, על גדולתו וכושר ההמצאה העצום שלו אין עוררין. בכל פעם שאתה מאזין ל"פתיחה צרפתית" (אצל באך, למשל) זכור מי פיתח את הצורה.. יצירותיו האופראיות הגדולות המשיכו לשמש כמודל לאיכות בלתי מתפשרת הרבה אחרי מותו, כפי שניתן להתרשם מיצירותיו של ראמו. פרנסואה קופראן, עוד מלחין צרפתי ענק, רומם את שמו ביצירתו המפורסמת (והאינסטרומנטלית) "האלהתו של לולי". תן כבוד.. מותו של לולי היה טראגי. בדברים כגון אלה אין "מגיע". את הסרט "לרקוד עם המלך" (לה רואה דאנס) ראית?

yonti261

New member
לא ראיתי את הסרט

ובקשר ללולי לא שפטתי אותו לפי האופי שלו,כתבתי "בלי קשר למוזיקה".בחולה המדומה אני אתעניין,אני גם אוהב את מרק מינקובסקי מאוד וזה כבר מוסיף לדיסק הזה נקודות.אני מעריך את זה שלא פיקפקת בקשר לגיל שלי כמו הרבה אחרים בפורום שלא כל כך האמינו לי.בכל מקרה,מתוך הצמד של לולי ומולייר,יותר אנשים יודעים מי זה מולייר ולדעתי בצדק,אם כי אין מקום להשוואה בין אמנים שבאים מתחומים שונים כל כך.

hberlioz

New member
כרגע ניתן להשיג עבור "החולה המדומה" רק

את ההקלטה של ויליאם קריסטי בחברת הרמוניה-מונדי: שני דיסקים במחיר של דיסק אחד המכילים בנוסף למוזיקה של שרפנטייה גם חלקים גדולים מהמחזה המבוצעים על ידי שחקנים. באשר להערה על כך שמולייר מוכר בציבור הרחב יותר מאשר לולי, זה נכון, אבל לא בהכרח אומר משהו. ומי שלא מתעסק עם מוזיקה קלאסית מכיר את שרפנטייה, קופרן, מראן מארה או ראמו? וכמובן שמוות מזעזע כמו זה של לולי, מנמק ברגלו בעקבות תאונת הניצוח שגרם לו כאבי תופת במשך חודשים, לא מגיע לאף אדם... גם לטעמי ה DVD של "גם הוא באצילים" עם ה Le Poeme Harmonique בניצוחו של וינסנט דומסטרה יוצא מהכלל, מבחינת הביצוע המוזיקאלי ומבחינת הביצוע של המחזה על ידי קבוצת שחקנים צעירים וכל כך מוכשרים. DVD מקסים נוסף מיצירותיו של לולי הוא לאופרה "פרסאוס" (Persee) שיצא בחברת Euroarts . גם כאן נעשה שחזור תקופתי מרשים: חגיגה לעין ולאוזן.

svevo

New member
יוני, הנה קטע מעוד סרט

, אמנם לא Le Roi Danse, אבל גם מומלץ ביותר - כל הבקרים שבעולם. לולי אמנם דמות משנית בסרט הזה (לולי?! דמות משנית?!? הוא מתהפך בקברו!) אבל בקטע המצורף הוא מנצח על קטע שאתה אמור להכיר.. (אגב, יש משהו מאוד מטריד בסצינה הזו, אתה כל הזמן חושש שהנה בא הרגע המכריע, ומוט הניצוח ינחת על רגלו השברירית של לולי ויפצחה כאגוז..). בתפקיד המאסטרו: דפרדייה, ידיד אמני ישראל. http://youtube.com/watch?v=grbq6AoquhI הקטור יקירי, אני לא מכיר את הביצוע של קריסטי. אתה ממליץ? (גם אצלי יש מצוקת אחסון קלה..). ראיתי קטעים מפרסה ונכבשתי ללא התנגדות. הזמנה תבוצע מייד אחרי החג. חבל שיש כ"כ מעט DVD של לולי.. את Thesee אהבת? אני מאוד!.

yonti261

New member
../images/Emo5.gif הייתי רואה אבל,

יש לי לב חלש ואני לא בנוי לראות רגליים מתפצחות.זה מפחיד אותי קצת

hberlioz

New member
אם יש לך כבר ביצוע של היצירה, אז לא בטוח

שאתה צריך גם את כריסטי. עבורי היה עדיף שהיו מוותרים על הטקסט המדוקלם... את Thesee אהבתי מאוד.

yonti261

New member
אפרופו

יש גם את קומדיית הבלט "החולה המדומה" עם המוזיקה של שרפנטייה.מכיר?איך זה?

למעלה