זו הערה טובה, אם כי כיוונתי למשהו קצת שונה:
הנקודה שאת מאירה היא המחלוקת בין הפסיכולוגיה לסוציולוגיה בשאלה על טיב מעשיו של אדם:
אם פסיכולוגיה מסתגלת על מה סמהות של הפרט גורמת לו לנהוג כפי שהוא נוהג, הסוציולוגיה תסתכל על ההקשר החברתי שהבנה את מחשבותיו ומעשיו.
וזה סביר, רק שהנקודה שאני מציינת היא קצת שונה:
בואי נניח שאנחנו מסתכלים על שרה. שרה ובעלה מנסים שניהם לעמוד באילוצים שעומדים בפניהם. בין היתר, שרה בוחרת בחירות מסויימות בתגובה לאילוצי שוק העבודה.
עכשיו, בוודאי, אפשר להתדיין, האם שרה בוחרת כך כי היא מגיעה מרקע מסויים, או שהיא בוחרת ככה בגלל ההבניות הפסיכולוגיות שלה.
אבל עכשיו בואי ניקח צעד אחורה. נסתכל על השכנות של שרה. על הנשים שגרות ברחובות הסמוכים והרחוקים.
על הנשים שגרות בערים סמוכות. על הנשים שגרות בערים אחרות לגמרי במדינה.
ונבחין בהשתאות, שדפוסים שונים צצים ועולים בקרב הבחירות של רבות מהנשים האלו.
מהפרספקטיבה הזו, להתבונן על הבחירות הספציפיות של שרה במנותק מהתנאים החברתיים הכוללים זה, לטעמי, מפספס את הנקודה בקילומטרים.
את הרי באקדמיה נכון?
אז אמנם לא מחוויה אישית, אבל אני קוראת את אותם הפורומים (
) ויש ממכרי שזהו עולמם התעסוקתי, כך שבכל זאת:
זה לא רק שדוקטורנטית אחת בוחרת, אם כבר ללדת, לעשות זאת במהלך הדוקטורט, ולא מיד אחריו.
כי המציאות היא שבתחרות לקבלות משרה, היא תשפט בעיקר על הפרסומים שלה אחרי הדוקטורט, ותקופת הזמן של עבודות הפוסט דוקטורט היא קריטית בשביל לייצר תפוקה.
אז זה לא שרק שרה, בגלל ההבניות הפסיכולוגיות או הסוציולוגיות שיצרו את האדם שהיא בוחרת כך, אלא הרבה דוקטורנטיות ששואפות לקריירה אקדמית.
הן עושות זאת בגלל האילוצים שמטילה הסיטואציה.
אם אשה היום רוצה עבודה רווחית בתפקיד מקצועי גמו של גבר, לרוב זה יבוא עם הדרישות המקבילות: יום שנגמר אי שם בין שש לשמונה. אז אם גם הבעל וגם האישה לגמרי שיוויוניים, מישהו צריך להיות עם הילדים בזמן שכולם עובדים, לא?
רוב האנשים בישראל מעדיפים שהילדים יהיו קצת יותר עם אחד ההורים. זה אורמ שאחד ההורים צריך לעבוד פחות. זה אומר שהמשרה תהיה פחות רווחית, ועם אופק קידום מוגבל.
זו הסיטואציה. להתעלם ממנה ולומר, ואני שואלת את ההקצנה שלך לדברי הכותבת "השלום מתחיל בתוכי" ולהתעלם מהאילוצים מסביב, כאמור, לא באמת מציע פתרון לטעמי.