מי שפיר

ציפורת80

New member
מי שפיר

חיכיתי לעבור את השקיפות כדי בכלל לחשוב על זה.
והנה השקיפות מאחורי ועכשיו הלחץ עובר לסקירה ולמי השפיר..
בפעם הקודמת שביצעתי את הבדיקה עשיתי אצל ליפיץ. הוא היה מאוד מקצועי אבל כשהיתה לי שאלה אחרי הבדיקה לא היה עם מי לדבר.
מתלבטת אצל מי לעשות הפעם? ולאיזה שבוע כדאי לקבוע את הבדיקה? (אני עכשיו בשבוע 13+4, מתי צריך לקבוע תורים?)
מה לגבי ביצוע בבית חולים, נניח בתל השומר, הבנתי שפלדמן ואדריאן מדקרים, אחד בשני והשני ברביעי.
עוד אופציה מבחינתי היא הדסה, שם אפשר לבחור רופא דרך השרפ נכון?
ואז יש את בדיקת הדם שמחליפה את המי שפיר, במה בדיוק היא מחליפה אותה? (כלומר מה בודקת), והאם בכלל אפשר לעשות אותה בשבוע מתקדם כזה או שעושים אותה הרבה קודם?
 
עונה לגבי מה שאני יודעת

גם אני כמוך לא העזתי לקבוע תור למי שפיר עד שהרגשתי שיש טעם, הרגשתי מוכנה רק אחרי שעשינו סקירה. אני כמובן לא ממליצה לחכות, רק מזדהה עם ההרגשה.
את הבדיקה אפשר לעשות בשבוע 16-22, אבל להבנתי ההמלצה היא לעשות אותו בשבוע 17-20. בין השאר כדי לא להגיע להגיע לשבוע מתקדם מידי אם התוצאות לא מוצלחות.
בגלל גילי הייתי זכאית לבדיקה במסגרת הציבורית ואלו הפרטים שאני יודעת. אם מלאו לך 35 בעת שהרית, אז גם את זכאית למימון. המשמעות היא שחייבים לבצע את הבדיקה בבי"ח ציבורי ואז לדעתי אין אפשרות לבחור רופא. בשנים האחרונות ביטלו את האפשרות לקבל מימון רק על הבדיקה עצמה ולשלם בנפרד לרופא עפ"י בחירתך.
התקשרתי לבתי החולים השונים באזור שהתאים לי וקבעתי תור לדיקור, בחרתי בהדסה הר הצופים כי שם היה התור בתאריך ההגיוני ביותר. קשה לקבל תאריכים קרובים כך שבהחלט כדאי להתקשר כמה שיותר זמן מראש.
היום מקובל לעשות צ'יפ גנטי עם הבדיקה כי הוא נותן רזולוציה גבוהה יותר של מבנה הכרומוזומים לעומת השיטה הקלאסית. הצ'יפ עדיין בתשלום נוסף של כ2000+ ש"ח.
&nbsp
בדיקת הדם היא בדיקת סקר יותר מדיוקת מבדיקות הסקר השגרתיות. יש מעט חומר גנטי מהעובר שעובר לדם האם ואפשר לבדוק את ההרכב שלו. הבדיקה לא נותנת מיפוי מלא של הקריוטיפ אבל בודקת את הכרומוזומים העיקריים שמועדים לפורענות. אין בה שום סיכון להריון ואפשר לבצע אותה כמעט בכל שלב (החל משבוע 10 אאל"ט). לא שקלתי לעשות אותה ולכן אין לי המלצות בנושא.
 
יכולה לענות רק לגבי בדיקת הדם

הבדיקות הללו מתבססות על זיהוי מקטעי DNA של העובר בתוך הדם של האם ובודקות כ-15 תסמונות, ביניהן תסמונת דאון, טריזומה 13, טריזומה 18 והפרעות למיניהן בכרומוזומי המין. חלק מהבדיקות מציעות, בתוספת תשלום, גם פאנל מורחב בו בודקים תסמונות נדירות יותר כמו טריזומה 9.
הבדיקות הללו בן בדיקות סקר (בניגוד למי שפיר שנחשבת אבחנתית), אבל רמת הדיוק שלהן גבוהה הרבה יותר משל בדיקות הסקר האחרות (סביב 99% לתסמונות כמו תסמונת דאון, לרוב אין נתונים לגבי רמת הדיוק בבדיקת התסמונות בפאנל המורחב). אגב, גם לבדיקת מי שפיר יש טווח טעות, כלומר גם התשובות שמקבלים ממנה עלולות להיות שגויות.
ההבדלים בין הבדיקות די זניחים - מחיר, עוד תסמונת או פחות, טכנולוגיה (מודה שאני לא מבינה בזה), סיכוי לקבלת תשובה חיובית או שלילית שגויה ואופן קבלת התשובות (תקין\לא תקין לעומת סיכוי להפרעה).
וכן, אפשר לעשות אותן בכל שלב בהריון (החל משבוע 8-10, תלוי בבדיקה).
כמו שבשדרת האיזדרכת כתבה - החסרון הוא שאי אפשר לעשות צ'יפ, אלא בודקים מספר מוגבל של תסמונות. הן גם פחות יעילות במצב בו היה עובר נוסף שנספג, ויכול להיות סיכוי (אפסי, לדברי נציגי החברות), בו לא יאותרו מקטעי DNA עוברי והבדיקה תבוצע אך ורק על הדם של האם.
&nbsp
אני החלטתי לעשות כרגע בדיקת דם, ורק אם היא או החלבון העוברי (שעדיין לא עשיתי) יצביעו על בעיה, אעשה מי שפיר. החלטתי ללכת על וריפי גם בגלל שהיא בודקת עוד 2 תסמונות וגם בגלל שהם חשפו נתונים שחברות אחרות מסתירות, כמו הסיכוי לתשובה שלילית או חיובית שגויה. אני מודה שיכולתי להתעמק יותר בהבדלים בין הבדיקות, אבל לא כל הנתונים מפורסמים וצריך לדעת מה בדיוק לשאול את נציגי החברות, ואין לי מספיק ידע לכך. היות וההבדלים גם ככה לא משמעותיים, לא נראה לי שזה עד כדי כך משנה.
 
למעלה