מי שרוצה לשאול

שמוצקין

New member
מי שרוצה לשאול

על עוגב כנסייה שישאל אותי אני מנגן בעוגב(אורגן כנסייה) המון שנים

Houndour

New member
אלק... באמת???

עוגב כנסייה אמיתי? איך זה לנגן בו? כיף? מה יותר כיף, אורגן או פסנתר? איך משיגים אחד כזה? זה לא קצת "מפריע" לשכנים אם אני אנגן בו? או שאוליי אתה מנגן בכנסייה עצמה? אילו יצירות קלאסיות ורומנטיות טובות יש לאורגן? האם לנגן בו דורש כישורים שדונים מאלה הדרושים לפסנתר? אני מנגן בפסנתר, האם אני יכול לעבור לאורגן? האם אפשר להפך? תודה

Toccata Fugue

New member
נחמד מאוד!

ת´אמת..יש לי איזה פנטזיה פרוע לנגן באיזה קדתרלה עתיקה כזאת במזג אויר קודר על עוגב את הטוקטה ופוגה ברה מינור (רי"ב 565) של באך ..סתם חלום שלא יתגשם..:) תגיד איפה יש בכלל עוגבים בארץ?!

עוגבים בארץ

ראשית, זה נפלא שאפשר לשוחח עם מישהו על עוגב, נגן אמיתי כאן אצלנו והייתי רוצה לשאול קצת "על יד": במקרה שאתה יהודי, איך ההרגשה להשתתף בטכס תפילה נוצרי? אני שר במקהלה ולמרות שאינני דתי בכלל, אני מרגיש תמיד אי נוחות מסויימת לשיר טכסטים נוצריים, למרות שאני מתייחס ליצירה רק כמוסיקה. שנית. בארץ אני יודע שיש עוגבים בכמה כנסיות בחיפה (הכרמליתים בסטלה מאריס,יוחנן הקדוש בואדי ניסנאס ואולי עוד). יש באודיטוריום המצויין ע"ש הכט באוניברסיטת חיפה ופעם היה גם באולם ימקא בירושלים. אני בטוח שיש עוד כנסיות מעוגבות.

פפנר

New member
עוד עוגב נפלא..

הוא זה שבאוניברסיטה המורמונית בירושלים. שמעתי אותו בשני רסיטלים קצרים של הדגמה ונהניתי מאד. הם גם מקיימים, או לפחות נהגו לקיים לפני המצב, קונצרטים שבועיים שניתן לקבל אליהם הזמנות ע"ס פניה. אין לי את מס´ הטלפון אך בודאי יש בספר.

שמוצקין

New member
למה שהחלום לא יתגשם?

טוקטה ופוגה תתחילי ללמוד עוגב אז הוא כן יתגשם.

Sir Humphrey

New member
איך ההרגשה...

לנגן עם כל ארבעת הגפיים בו זמנית? איך אתה מצליח להחזיק קצב?!?! בכל מקרה, אני בטוח שאתה מרגיש עליונות (ובצדק) עלינו הפסנתרנים שמנגנים רק עם הידיים... :) הבעיה היחידה שהיתה לי עם עוגב זה שאם יש אקוסטיקה פחות ממושלמת בכנסייה, או שאתה יושב במקום הלא נכון, אז הבאסים יכולים להרוג אותך... ואגב, אתה מכיר את הווראציות לעוגב של אנטון ברוקנר?

שמוצקין

New member
הבאסים

לפעמים יש יותר מדי באס בגלל שיקולים לא נכונים של האורגניסט הוא בוחר יותר מדי רגיסטרים נמוכים (כאלה שמפעילים חלילים באורך 16 רגל ולפעמים יותר)

Sir Humphrey

New member
אני מודה...

לא הבנתי. רגיסטרים? אני חשבתי תמיד שרגיסטר זה מילה לדיאפאזון (מנעד)...

רגיסטר זה יותר כמו מנעד שמופק

מצלילים בעלי תכונות משותפות. כמו עוצמת נשיפה בכלי נשיפה, או סט צינורות בעוגב. כתבתי פעם יצירה לעוגב, אגב.

allegro

New member
ההבדל בין רגיסטר למנעד

מנעד(compass) הוא שרת כל הצלילים שהכלי יכול להפיק מהנמוך ביותר לגבוה ביותר. רגיסטר(register) הוא חלק מהמנעד. . אלה צלילים בעלי תכונות משותפות כמו אופי, צבע, קושי הביצוע וכ"ו.

חמוד29תא

New member
מנעד = דיאפזון = Diapason

הבחנה יפה(!) אם כי לא ממש מדוייקת... המונח המקצועי למנעד הוא "דיאפזון" והוא אכן מהתו הנמוך ביותר לגבוה ביותר: שכלי מסוגל לנגן, שזמר מסוגל לשיר או אפילו ביצירה מסויימת - כן גם זה לפעמים חשוב. למשל: ההבדלים בין המנעד בכינורות בסמפוניות של בטהובן לסמפוניות של מאהלר (כמובן שמדובר על הצלילים הגבוהים - בנמוכים אין ממש מה לבדוק...) רגיסטר ניתן להגדרה די טובה כ- "אזורים" בתוך הדיאפזון: למשל: "הרגיסטר הנמוך כל הקלרינט חם ומלטף בעוד שהרגיסטר הגבוה שלו צווחני". או "הסונטה הפאתטית (מספר 8 אופוס 13) של בטהובן מתחילה עם אקורדים סגורים וכבדים ברגיסטר הנמוך של הפסנתר - דבר שהיה מאוד לא מקובל עד אז, בגלל התאבכות הצלילים העיליים שהדבר גורם".

Sir Humphrey

New member
תודה...

ושניכם סך הכל אמרתם אותו דבר, למרות שאת המילה Compass לא הכרתי.

חמוד29תא

New member
לא נכון

1. קודם כל את המילה COMPASS לא הכרת כי היא לא מתאימה! היא אולי אחד התרגומים המילוליים האפשריים למילה "תחום" אבל היא לא מנעד ולא רגיסטר ובטח לא המונח המקצועי. 2. ההגדרה לרגיסטר היא מה שכתבתי - ממנה נובע למשל קושי נגינה - אבל זאת בטח לא ההגדרה. אתה יכול לומר: "הנגינה באבוב ברגיסטר הגבוה קשה במיוחד". עדיין הרגיסטר הוא לפי "האזור בגובה הצליל" ואין קשר לקושי הנגינה. גם אם למשל היה קשה לנגן/להפיק צליל באבוב ברגיסטר הנמוך (אוקטבה ראשונה) למשל - זה עדיין לא היה הופך את האוקטבה הראשונה של האבוב ואת האוקטבה השלישית למשל יחד(!) לאותו רגיסטר. ממש לא. 3. לגבי המנעד הוא צדק בהחלט (חוץ משגיאת כתיב :) [שרת=שורת] זהו.

allegro

New member
צר לי לבשר...לחמוד29

כי אתה פשוט טועה.... h.e adkins בספרו המפורסם משתמש בפירוש במונח ´compass´ המקביל למונח העברי ´מנעד´. אגב, ככל שהרגיסטר קיצוני יותר, וביחוד בכלי הנשיפה, כך קשה יותר לנגן אותו- טעות ניסוח שלי...

חמוד29תא

New member
../images/Emo122.gif סליחה ../images/Emo122.gif

מצטער על הטעות - חוסר ידיעה שלי. עדיין - המונח המקצועי הרווח למנעד הוא דיאפזון (גם בעברית) אבל אם יש עוד מונח ואפילו משתמשים בו - אז באמת לא ידעתי. ושוב סליחה!

למעלה