מי ששולט בהרגליו שולט בחייו - מאמר

מי ששולט בהרגליו שולט בחייו - מאמר

רובם הגדול של האנשים שעושים דיאטה מחזירים את המשקל שהורידו ויותר. מרבית הזוכים בלוטו בארה"ב מאבדים את הכסף כולו יותר תוך שנים ספורות. אנשים מפסיקים לעשן וחוזרים לכך ברגע של חוסר תשומת לב. אנשים שיצאו ממערכת יחסים שלא התאימה להם, חוזרים ומוצאים את עצמם עם בני זוג מאותו סוג. כולנו טובים בלעשות החלטות על שינוי חיינו, אך בין להחליט לבין לבצע יש הבדל גדול. הסיבה לכך היא שאנחנו רגילים לא להחליט ולבצע, ולמעשה אנחנו מרבית הזמן פשוט עובדים על טייס אוטומטי, ואנחנו רגילים לזה ואפילו מעדיפים את זה. כמו שאמרתי במאמר קודם, רק 2-4% מההחלטות שלנו בחיי היום יום הן בכלל החלטות מודעות. למעשה רוב הזמן אנחנו פשוט עובדים לפי הרגלים. זכית ב 10 מליון שקל, יש לך כסף בלי סוף, אבל אתה ממשיך לעבוד כמו שעבדת תמיד – יש כסף חוגגים. אתה קונה בלי גבולות, משקיע בבית במכוניות בטיול לחו"ל נהנה כמה זמן, עוזב את העבודה, ואולי קוראים גם דברים אחרים, אתה מרגיש שאנשים רק רוצים ממך כסף, אתה אולי מתגרש בגלל זה. ובסופו של דבר כל הדברים שקנית, רק מביאים לך יותר הוצאות. כי בית יותר גודל זה יותר ארנונה, רכב יותר יקר זה תחזוקה יותר יקרה. ואתה מהמר על כסף כי אתה עדיין רגיל לחכות למזל שיכה בך. בסופו של דבר הכסף נגמר. ההרגלים שלנו הם קובעים מי שאנחנו. אתה יכול לעשות שאיבות שומן וקיצורי קיבה, אבל אם לא תשים לב למה אתה אוכל ותעשה התעמלות גם השומן וגם הקיבה יחזרו. אבל אם תשים לדוגמה תודעה של אדם לא מעשן באדם מעשן, או של אדם עשיר באדם עני. האדם הלא מעשן, יפסיק לעשן מיד, והאדם העשיר בתוך האדם האני יחזור להיות עשיר תוך זמן קצר, והרבה בגלל ההרגלים הנכונים. כשאתה מתחיל תהליך של שינוי, לפעמים נראה שקשה מאוד להתמיד בו, כל הדברים מסביבך משדרים לך אותו דבר, השגרה היומית שלך מובילה אותך לאותן התנסויות שוב ושוב. ולמעשה אם תשים לב רוב המחשבות שלך, אפילו הדאגות שלך הן בדיוק אותן מחשבות שחשבת אתמול ושלשום ואותן הדאגות שדאגת אתמול ושלשום. מצד שני, אנשים שמצליחים להתמיד בהרגל שלהם 21 עד 30 יום מרבית הסיכויים שהם יהיו מסוגלים בקלות יחסית להתמיד באותו הרגל כל חייהם. הסיבה לכך היא תבניות. רוב הזמן אנחנו עובדים שוב ושוב באותן תבניות. זה לא דבר טוב או רע, זה פשוט ככה. אבל מה אם תוכלו לשלוט בתבניות, מה אם תוכלו אתם לבחור איזו תבניות ליצור ואילו תבניות לשבור. תחשבו איזה כלי חזק זה יהיה בהשגת המטרות שלכם. הרי בערך כל דרך שלמדנו על מנת להשיג את המטרה שלנו מתחילה במחשבה, כמו אני רוצה להוריד במשקל, אני רוצה להפסיק לעשן וכן הלאה, ממשיכה בצעדים שיש לעשות על מנת להתקדם למטרה, כמו לקום כל בוקר להתאמן, ולבסוף יש את ההגעה למטרה, כשלא רק הורדנו את המשקל, אלה שאנחנו ממשיכים לאכול נכון ולהתאמן ויודעים שהפעם השתנינו באמת. ברבים מהמקרים אנחנו לא מגיעים למטרה, אנחנו נעצרים הרבה לפני, וזה בגלל שלפני שאנחנו שמים לב, אנחנו חוזרים להרגלים הישנים שלנו. קבענו לקום כל בוקר מוקדם להתאמן, ואז אנחנו ישנים עד מאוחר, רצינו לכתוב ספר, אבל הפסקנו אחרי שני עמודים, אנחנו בדיאטה אבל ממש בא לנו על העוגה של אמא. אז בעצם הבעיה העיקרית שלנו היא אייך להתמיד, אייך להצליח לעשות שוב ושוב את אותם דברים עד שנגיע למטרה שלנו, או לחילופין להפסיק לעשות את אותם דברים. דבר אחד שצריך לזכור, זה שאנחנו לא עובדים רק במישור המודע, גם בתת מודע יש לנו את ההרגלים שמוטבעים אצלנו , שמפריעים לנו להשתנות. אני החלטתי שאני רוצה לקום בבוקר להתאמן, אבל התת מודע שלי רגיל לישון עד 10 בבוקר. אז אייך אנחנו משנים את זה. אנחנו צריכים להחליף למעשה את התבנית של לישון עד מאוחר בתבנית של לקום מוקדם ולהתאמן. ולמעשה כל התהליך הזה של ההתקדמות הוא תהליך של לקחת הרגל רע ולשנות אותו, להחליף אותו בהרגל טוב. אז מה הן אותן תבניות שמאחורי ההרגלים. ובכן, יש לנו תגובת שרשרת, שהיא תבנית ישרה. אני רואה שחבר שלי קנה טלוויזיה חדשה לסלון, ומתעורר בי הרצון לרכוש את אותה טלוויזיה, אני הולך וקונה את

המשך

טלוויזיה בעצמי. וזו כל התבנית, יש לי גירוי (הטלוויזיה שהחבר קנה), מחשבה (אני חושב לקנות טלוויזיה) שמתחילה את התהליך, עד שאני קונה ואז יש את התוצאה – קניתי את הטלוויזיה ויש לי טלוויזיה חדשה. יש את הלולאה, אני הולך בבוקר לקיוסק רואה כותרת בעיתון שמעניינת אותי אני קונה את העיתון ויש לי את העיתון אני נהנה לקרוא אותו, אז אני קונה אותו שוב למחרת. פה התוצאה, שהיא ההנאה מהעיתון, היא בעצם גם הטריגר, הגירוי לקנייה הבאה על העיתון. באותו אופן אנחנו מקשיבים לאותה תוכנית רדיו, צופים באותה סדרה בטלוויזיה, או הולכים לאותה מסעדה. התבנית האחרונה היא התבנית של הספירלה. ההבדל בין ספירלה ללולאה, שהספירלה משנה את הגודל שלה. דוגמה לכך, יכולה להיות מאוד חיובית, למשל אני אוהב את אישתי יותר ככל שהזמן עובר, ככל שאני אוהב אותה יותר אני מבלה איתה יותר זמן, וחווה איתה יותר חוויות ואז אני אוהב אותה יותר. הדוגמה יכולה להיות שלילית מאוד, כמו התמכרות לאלכוהול או לסמים. ספירלה יכולה גם לנוע מהר או לאט, אתה יכול להכנס למערכת יחסים, להתאהב מאוד מהר ולהתחתן תוך כמה חודשים. אתה יכול גם להתמכר להימורים ותוך שבוע להגיע למצב שאתה מהמר בכל כך הרבה כסף שאתה פושט את הרגל. וזה עוד דבר שחשוב בקשר לספירלה. היא לא יכולה להמשיך לעד, היא יכולה לגדול עד שהיא מתפוצצת, כמו זוג שרב, ומפתח שינאה עד לגירושים הבלתי נמנעים. או שהיא יכולה להיתצב, כמו אדם שהולך כל יום לחדר כושר, והכושר שלו עולה בהתמדה עד שהוא מגיע לאיזון של אימונים פחות או יותר שבו הוא ממשיך באופן קבוע. אז אלה הן שלוש התבניות, והן מה שעומד מאחורי ההרגלים שלנו. כמו שאמרנו לכל תבנית יש את הגירוי, את המחשבה שמביאה לפעולה, ויש את התוצאה. התבניות האלה משפיעות על הדרך בה אנו חיים, ועל אייכות החיים שלנו. בואו נגיד למשל, שכל פעם שמבקשים מכם משהו, אתם מרגישים מחויבים לעשות אותו (כי אתם אנשים כאלה נחמדים עד שאתם מעמידים את טובת הזולת לפני טובתכם שלכם) זה הרגל רע שמהותו הוא תבנית ישרה של תגובת שרשת לטריגר שמישהו ביקש מכם. מצד שני בואו נגיד שכל פעם שאתם רואים מישהו שאתם מכירים אתם שמחים לקראתו ואומרים לו שלום, זו תגובה פשוטה שהופכת אתכם לאנשים חברותיים. אז תארו לכם מה יקרה אם אתם תהיו אלה שתצרו ותפסיקו את התבניות של חייכם. אם נוכל להפסיק את התבניות שמפריעות לנו, ולחזק את התבניות שטובות לנו נוכל לשלוט בחיים שלנו ולהתקדם הרבה יותר. אבל אייך עושים זאת? התשובה נעוצה במבנה של תבנית, כפי שאמרנו יש לה גירוי, מחשבה ותוצאה. למשל, אני רואה חנות שוקולדים, אני חושב כמה טעים יהיה לי לאכול את השוקולדים, ואני הולך וקונה את השוקולדים ואוכל אותם להנאתי. זה כמובן לא נורא אם זה משהו שקורה פעם ב – אבל אם אני אוכל כך שוקולדים כל יום, או כמעט כל יום, אז זה כרוך בעליה במשקל, בעיות בריאות, כאבי שיניים ועוד. אז אייך אני שובר את התבנית. אפשר להתחיל בלשבור את הגירוי – לא להכניס שוקולדים הביתה, להימנע מלעבור ליד שוקולדים , להתרחק מכל שוקולד שאתם רואים כמו מאש : ) . החלק הבא של התבנית היא המחשבה שמביאה לפעולה, אני רואה מישהו אוכל שוקולד ובא לי לאכול שוקולד, כי אני יודע שזה יהיה טעים לי. אבל מה אם תחליטו למשל שכל פעם שאתם אוכלים שוקולד, אתם חייבים לתת 200 ₪ לצדקה. או שתבטיחו לכולם סביבכם שאתם יותר לא זוללים שוקולד. בפעם הבאה שתחשבו לאכול שוקולד, אתם לא תחשבו כמה זה טעים אלה תחשבו – רגע זה יעלה לי 200 ₪, או שאני הולך לעשות מעצמי צחוק כי לא עמדתי בהתחייבות שלי כלפי מכרי. אתם יכולים אפילו לקשור גומייה ליד, ולמתוח אותה ולהכאיב לעצמכם כל פעם שתחשבו על שוקולד, ואז במקום שהמחשבה תהיה על הטעם של השוקולד תחשבו על כאב. ולבסוף יש את התוצאה. אם אתם יכולים למנוע את התוצאה שאתם מצפים לה ועל ידי זה לגרום לכם להפסיק לחשוב על להשיג אותה. אם למשל אני אמלא את הבית שלי בשוקולדים שאני לא אוהב. או אתחיל לאכול רק שוקולדים ששפכתי עליהם לפני זה מלח ופלפל : ) אז קרוב לודאי שלא יתחשק לי אחרי זה כל כך לאכול שוקולדים. לשבור הרגלים זה כמובן לא תמיד פשוט כל כך, אז הכי מומלץ זה להשתמש בכל השיטות האלו ביחד. לנסות לטפל גם בגירוי, גם במחשבה וגם בתוצאה. אך כמו שנפטרים מהרגלים שלילים חשוב להחליף אותם בהרגלים חיוביים.

המשך 2

על מנת לבנות הרגל חיובי אתם יכולים לעשות גם שימוש בתבנית. למשל נניח שאתם רוצים לקום בבוקר להתאמן, שימו לכם שעון מעורר רחוק מהמיטה, שלא תוכלו סתם לכבות מתוך שינה (גירוי), שימוש לידו תמונה של מישהו בריא מחייך ובכושר כפי שהייתם רוצים להראות (מחשבה) וחישבו כמה נהדר זה שאתם קמים להתאמן. עשו את האימון והרגישו כיצד השרירים שלכם נבנים ואייך הגוף שלכם מתחזק. (כן – יכול להיות שזה טיפה יכאב – אבל זה סימן שאתם מתקדמים). עכשיו, בשביל באמת להתחיל לקדם את עצמכם בנושא מסוים, יש לזכור שהתבניות פועלות גם דרך התת מודע. לכן אם הבית שלכם מלא ממתקים, ואתם מנסים להפסיק לאכול מתוק, ולהתאמן יותר, תעיפו את הממתקים מהבית, מלאו אותו בדברים בריאים יותר, כמו פירות יבשים. עשו מנוי לחדר כושר, התחילו לצאת מהבית, התחברו עם אנשים בריאים שמטיילים ועושים ספורט באופן קבוע. אם אתם רוצים להרגיש יותר רגועים ושלווים, תדאגו שסביבת המגורים שלכם תהיה נעימה, עשו יותר מדיטציה, והסתובבו יותר עם אנשים שמחים ופחות עם אנשים ביקורתיים וקטנוניים. בגלל זה יש חשיבות כל כך רבה לשימוש במדיטציה, עבודה על התת מודע ושימוש ב Vision boards. בהצלחה שפי. נ.ב. מרבית המאמר הזה מבוסס על בלוג של , וגם על הפודקסט שלו שניתן למצוא ב Steve Pavilina http://www.stevepavlina.com/audio/ (הפודקסט הרביעי)

kikona126

New member
שפי ../images/Emo24.gif

(אני אתחיל עם זה שאני מקווה שקראת את האי מייל הנכון שלי... פעם הבאה אשים יותר לב לשם השולח...) שינוי הרגלים. קשה מאוד לשנות הרגלים, אבל מאחר ומדובר בהרגלים שלנו, עצמנו, כאדם יחיד זה סיפור אחר... ותמיד ניתן לעשיה! אני הייתי רוצה לקרוא מאמר שלך על שינוי תגית. על סטיגמות
איך משנים תגית שמודבקת לנו, ואיך משנים חברה, האם לדעתך זה אפשרי על ידי הסוד? ומהו בעצם הסוד הטמון בזה? על מנת לשנות הרגל אני הייתי בונה מערכת של שעות לדוגמא, אם רוצים לקום בבוקר מוקדם, להכין מערכת שעות שמתחילה מיותר מוקדם, ולהוסיף את הפעילות בשעה הזאת, בהתחלה לקבוע עם חברים כדי להרגיש שיש פה תלות מסויימת שלא רוצים לשבור אותה. ולאחר מכן, להמשיך בדרך לבד... שנה שעברה הייתי צריכה לקום בשעה 5 בבוקר ללימודים. זה היה קשה אבל היתה לי מחוייבות ותלות בלימודים. וזה כבר הפך להיות חלק מהחיים שלי להתעורר בכזו שעה. לקח לי הרבה זמן לחזור להתעורר בשעה 8 או 10...

תודה רבה

גם על התגובה, וגם על הנושא למאמר הבא שאני כנראה אכתוב. שינוי סתיגמות - נשמע נושא מעניין, וזה גם ידרוש ממני ללמוד קצת, ולהזכר קצת בנושאים קודמים. תודה רבה בברכה שפי

אני אשמח לקרוא קצת בנושא של סטיגמות

אני בטוח שזה יעזור לי להתכוון על המידע כיצד לטפל בסטיגמות בצורה יותר טובה.

martini6

New member
סטיגמות

יש ספר מעולה שעוסק בפסיכולוגיה חברתית, ופרק 9 עוסק בסטיגמות, דעות קדומות וסטריאוטיפים. שם הספר: social psychology של mayers D.G. מהדורות 6\7.

gils33

New member
שפי....

נראה כאילו לקחת את כל מה שנכתב בפורום הזה בתקופה האחרונה והכנסת אותו לתוך מאמר אחד. לא אחת היה דיוןן על לשבור תבניות,הרי כולנו מגיעים עם תבניות מהבית,מההורים שלנו,מהחינוך שלנו,מהדת שלנו,מהתרבות שלנו,הרי כמה אנשים פה שמעו משפט בבית שאומר "לנו יש פרצוף של עשירים" אנחנו בחיים לא נזכה. לא נהיה מנהלים גדולים,נעבוד קשה כל חיינו,הרי זו הייתה התפיסה הרווחת אצל ההורים שלנו. המאמר שהבאת כ"כ נכון וכ"כ ממצה. אנחנו צריכים לעשות את המאמץ לצאת מהתפיסה הרווחת שהטמיעו בנו,לצאת מהתבניות ולשבור מוסכמות,לקבל את הרצון ואת והיכולת להצליח במה שאנחנו עושים,לרוץ קדימה למרות הקשיים ולקבל באהבה גם אותם למרות שזה מאד קשה לא להישבר באמצע ומייד לחזור אחורה. כמו שאומר המאמר גם אם השרירים תפוסים לבמשיך לרוץ קדימה. לנושא אחר - האנשים החיוביים,כבר דיברתי על זה פה לא אחת זה מוכח ובדוק. בקיצור שפי כל הכבוד הרבה אהבה לכולם

כמה נהדר לקבל תגובות כאלה

זה רק מעודד אותי לכתוב עוד, וכך תורם גם לי בלהפנים את הדברים, ואני גם יכול לעזור קצת לאנשים להתקדם. זה במיוחד נהדר, כי לאחרונה ביקשתי מהיקום יותר הזדמנויות להשתמש ביכולות שלי כדי לעזור לאנשים. gils - תודה רבה על התגובה שלך, זה מסוג הדברים שעושים לי הרגשה נהדרת, ומעלים חיוך על פני. הדבר היחיד שאני לא בטוח אם הבנתי נכון - ההצעה היא שאני אכתוב נושא על אנשים חיובים. יש לי הרבה מה לומר על זה, אבל אני חושב שאני אכתוב קודם כל על סטיגמות כמו שהבטחתי. שוב תודה, לכל האנשים שמגיבים, ושקוראים ושמשתמשים בכלים הנהדרים האלה, שלמעשה מורכבים מדברים רבים שלמדתי, ומדברים רבים שפיתחתי עם הזמן. בברכה שפי

Annie46

New member
מאמר מאלף

אקרא אותו היום לעומק לפני השינה, ואולי אתחיל להרגיל עצמי לקום בדיוק כשהשעון מצלצל?

kikona126

New member
../images/Emo13.gif

אני מכוונת את השעון רבע שעה לפני שאני צריכה לקום, ואז שמה אותו לעוד רבע שעה... ורק אז אני איך שהו קמה.....

תודה רבה אנני

אני מת על הציטוט שלך - הוא כל כל נכון. במשפט שאמרת, אני שומע קצת ספק לגבי היכולת שלך לקום מוקדם - ובכן לי אין ספק שאת יכולה. בואי אני אתן לך קצת מוטיבציה. היום קמתי ב 6:00, הפעלתי בוילר, התלבשתי בבגדים נוחים ולקחתי את הכלב שלי לטיול, נהניתי מהסוף של הזריחה, אמרתי תודה על כל הדברים הנהדרים שהתגלגלו לחיי בזן האחרון, ועל הדברים שבדרכם אלי, עשיתי רשימה של 10 דברים טובים שעשיתי אתמול (עוד נושא שחשוב שאני אכתוב עליו) ועשיתי מדיטציה בטבע. חזרתי הביתה אמרתי בוקר טוב לאישתי שהתעוררה, ועשיתי מקלחת נהדרת. שימי לב איזו דרך נפלאה להתחיל את היום. את בוודאי יכולה להבין למה עכשיו כבר יותר קשה לי להישאר לישון מאשר לקום מוקדם. פשוט חבל לי לא להנות מהדברים האלה על הבוקר בברכה שפי

Annie46

New member
גם אצלי זה עבד! ../images/Emo13.gif

החלטתי שאקום עם צלצול השעון, ולראשונה התמדתי בכך פעמיים! (עכשיו נותרו לי עוד כ-38 ימים לקבע את ההרגל "ובא ציון לגואל ושלום על ירושלים").
בהצלחה לכולנו!

הי אנני

את יכולה לספר קצת מה הרווחת מזה שקמת מוגדם - למה זה טוב, ולמה תמשיכי לקום מוקדם? בברכה שפי

Annie46

New member
טוב - אחכה 30-40 יום ואז אספר? ../images/Emo13.gif

בכל מקרה, זה רק פעמיים (אמיתיות). פעמיים אחרות, זה לא היה כך (אבל הייתי ממש חולה בשפעת!). לגבי מה לספר, אז אולי בעוד חודש? אבל בכל מקרה - העלאת הדימוי העצמי כמובן שאני מחליטה על משהו ומסוגלת לבצע, אלא מה?
בכל-אופן מקווה שזה יהיה מכיוון ה-being ולא מכיוון ה-having... חה, חה, חה

התכוונתי בכך לזה ש

להכיר בתוצאות שאת מקבלת כבר עכשיו ולחלוק אותם יעזור לך עוד יותר להמשיך הלאה. ואני לא חושב שיומיים זה קצת, זו ההתחלה וזו פעולה וזה מה שחשוב.

למעלה