תגובת ורדית:
"ישנם 3 סוגים של מכשירי אינהלציה בשוק אשר שונים בשיטת הפקת האירוסול (הטיפות הקטנות שיוצאות מהמסיכה או הפיה): 1. מכשיר Jet - אלה המכשירים הכי נפוצים בשוק ובד"כ גם היותר זולים ומרעישים. לדוגמא: מכשיר Life של סופר פארם או voyage שקונים בבתי המרקחת הפרטיים, וגם מכשיר PARI TURBO( שאינו זול במקרה הזה בגלל שהותאם במיוחד לסיסטיק פיברוזיס, אך עדיין מסורבל ומרעיש מאוד). המכשירים האלה עובדים על מדחס שמעביר את התמיסה ע"י דחיסת אוויר דרך צינור דק ופירוק הנוזל לטיפות קטנות . 2. מכשיר ULTRASONIC - מכשיר אולטרסוני היוצר את טיפות האירוסול ע"י ויברציה בתדר גבוה אשר מפרקת את התמיסה ויוצרת ממנה טיפות קטנות (אירוסול). המכשירים האלו בד"כ יקרים יותר מה- JET, ניידים, קטנים בד"כ, ויוצרים אירוסול מהיר יותר. מכשיר ה- NK-9210 אשר הומלץ ע"י ORII הוא מהסוג הזה. הבעייתיות עם מכשירים אלה היא שלא כל תרופה מתאימה לביצוע אינהלציה. לדוגמא: פולמוזיים היא תרופה שמורכבת מאנזים (גדול ורגיש לסביבה) שעלול בהחלט להתפרק בביצוע אינהלציות במכשירים אולטרסונים. במקרה זה, אני ממש לא ממליצה לעשות אינהלציה של פולמוזיים במכשיר אולטרסוני. 3. מכשיר mesh - מכשירים שמייצגים את שיא הטכנולוגיה בשוק מבחינת מכשירי אינהלציה: גודל חלקיקים קטן ביותר, ניידים, קטנים, ובד"כ משך האינהלציה הוא קצר יותר ממכשירי ה- JET. דוגמא למכשיר כזה הוא E-flow. לגבי מטופלים עם סיסטיק פיברוזיס, או מחלות ריאות אחרות הדורשות שימוש בתרופות רבות לאינהלציה (כמו PCD או חולים אחרים), אני לא ממליצה להשתמש במכשירים אולטרסונים (ULTRASONIC NEBULIZERS) לתרופות הקבועות. ניתן לבצע סליין רגיל או ונטולין או בודיקורט/בריקלין במכשירים אלו אך לא תרופות אחרות. גם עם סליין היפרטוני יש לי בעיה בשימוש עם מכשירים שכאלה, מכיוון שהמכשיר הוא כ"כ מהיר שבשאיפה אחת כמות המלח שהיא תיכנס תהיה גדולה וזה עלול לגרום לאפקט של חסימת דרכי נשימה עליונות (ברונכוקונסטריקציה) ואז לתופעה של דווקא קוצר נשימה עם שיעול חזק. יש משמעות לזמן של ביצוע אינהלציה של סליין היפרטוני (כמו ש-סיאפניקית אחת, כותבת - משתעלים, ועוד קצת עושים אינהלציה, ועוד פעם משתעלים וכן הלאה). לגבי מכשירים מסוג JET - לא כל המכשירים האלו מתאימים לסיסטיק פיברוזיס ! חשוב לבדוק את גודל הטיפה שיוצאת מהמסיכה, חשוב לבדוק את ההומוגניזציה של החלקיקים (פיזור חלקיקים שווה), עוצמה של המכשיר והתאמה של התרופות השונות למכשיר עצמו. האם נבדקו התרופות פולמוזים, טובי, כולירצין, סליין היפרטוני במכשירים האלו?? כיום בארץ יש, רק, את מכשיר ה- Pari turbo מסוג ה- JET, שמתאים למטרה זו בדיוק (אלא אם כן מישהו מכיר מכשיר אחר, אשמח לעדכון). מדובר בסוס עבודה שהוכיח את עצמו במחקרים קליניים בסיאף ובמחלות אחרות, ולכן זה המכשיר המועדף. במכשיר ה- EFLOW שקיים בארץ כן נבדקו כל התרופות שציינתי וכן, זהו מכשיר נוסף, דווקא מסוג MESH, שמשתמשים בו בסיאף. אחת הבעיות שאני רוצה לציין באיפלו זה השימוש בסליין היפרטוני - אני יודעת שהחולים משתמשים במכשיר לאינהלציה זו, אבל בהחלט קורה שבגלל המלח המרוכז, המכשיר נסתם מהר יותר וצריך להחליף מהר יותר את הממברנה. כמו כן, מטופלים חווים יותר כיווץ של דרכי נשימה עליונות בזמן האינהלציה עם סליין היפרטוני ואיפלו. כמובן, שהכל אינדבידואלי - ויש כאלה שלא יתארו את מה שכתבתי כאן על האיפלו...