מלחינים נשים...

מלחינים נשים...

עכשיו כשאני חושב על כך, אני לא מכיר מלחינות מפורסמות. מדוע זה? האם ישנן? שתפו אותי...

jonbaum

New member
יש כמה וכמה

המלחינה הגדולה ביותר היא לדעתי קלארה שומן (כן, אשתו של), והשניה היא פאני מנדלסון (כן, אחותו של). בימינו יש לא מעט מלחינות, כאשר הידועה ביותר היא אולי סופיה גובאידולינה GUBAIDOLINA שהיא מאחת המדינות של בריה"מ לשעבר. עוד מלחינה די ידועה היא NADIA BOULANGER אני מצרף לינק עם רשימת מלחינות

ויש גם את julia wolfe

שהיא גם יהודיה ולכן מכסה שצי קטגוריות. אם הייתה גם שחורה היא הייתה מרוויחה עוד קטגוריה. אולי היא לסבית.

לאחרונה נשים מתפרסמות

יותר ויותר בקומפוזיציה. כיום יש הרבה נשים שעוסקות בקומפוזיציה והן מאד מוצלחות. במאות הקודמות הבעיה הייתה מעמד האישה באותם ימים. לנשים כמעט ולא ניתנה ההזדמנות להגיע לרמה של לימודי קומפוזיציה למרות שכישרונות לא היו חסרים. למשל, לאופולד מוצרט אמר על הבת הבכורה שלו, ננרל, שהיא הייתה יכולה להיות מלחינה מעולה אך תפקידה הוא להקים משפחה ולהביא ילדים. והוא אף טען שהיא לדעתו אחת הפסנתרניות (צ'מבליסטיות ליתר דיוק) הטובות ביותר באירופה.

הייתה גם בחורה בשם

מריה תרזה פרדיס (1759-1824), פסנתרנית ומלחינה עיוורת. לי אישית לא ידוע על יצירות שלה ששרדו, אבל היא הייתה ידידתו של מוצרט (הקונצ'רטו לפסנתר מס'18 נכתב בשבילה) ותלמידתו של סליירי, שניהם העידו על נוכחות דרמטית מרשימה ביצירות שלה.

אממ... בכל זאת

לא מפורסמות בסדר גודל כמו המלחינים הבולטים... לעומת מאות שמות של מלחינים בארוקיים רומנטים וקלאסיים אין אישה אחת... אולי זה באמת קשור למעמד האשה באותם ימים? אתמהה...

הממ

אחרי שהסתכלתי בקישור... זה מעניין... אבל השאלה אם נשאר מהם חומר רציני...

אבל האירוניה היא ש....

המלחין הראשון (באופן רשמי) בתולדות המוזיקה בעת החדשה היא דווקא אישה. הילדגרד פון בייניגן (1098-1179) http://en.wikipedia.org/wiki/Hildegard_of_Bingen

jonbaum

New member
בודאי קשור

לנשים לא היתה אפשרות ברוב המקרים להגיע לרמת ההשכלה הדרושה על מנת להתפתח ולהיות מלחין גדול. פשוט לא היה דבר כזה. באותה צורה, לא היו אז ציירות, מדעניות, מרצות באוניברסיטה (למעט כמה יוצאים מהכלל בודדים מאוד).

svevo

New member
נשים מלחינות בבארוק המוקדם

היו גם היו ציירות\מדעניות וכן, גם מלחינות נפלאות בזמנים עברו, אמנם מעט, וזאת בשל סיבות שהוזכרו כבר בשרשור. ("לא היתה אפשרות"..). אזכיר מעט, כולן איטלקיות מהבארוק המוקדם (מאה - 17): ברברה סטרוצי (1619-1664) אחת המלחינות האהובות עלי , ללא קשר למין, מממשיכי\ןת מונטוורדי. בתו של המשורר ג'וליו סטרוצי, זכתה לחינוך מעולה והיתה ידועה בעיקר כזמרת. "התגלתה" שוב לפני כמה עשורים וכרגע יש היצע ענק של הקלטות ליצירותיה, מדריגלים, קנטטות לקול סולו ומוזיקה דתית נפלאה גם היא לקול נשי אחד. בין הזמרות שהקליטו אותה - זומר, מ.כ. קיהר,סוזאן ריידן ובעבר היותר רחוק- ג'ודית נלסון. פרנצ'סקה קאצ'יני - בתו של המלחין הגדול ג'וליו קצ'יני - מלחינה ענוגה במיוחד, יורשת ראויה לאביה. גם אחותה סטימיה הפגינה כישרון כתיבה ניכר. איזבלה לאונרדה (1620-1704) - אולי הנציגה הכי בולטת של נזירות-מלחינות , שקיבלו במנזרים חינוך מוזיקלי מקיף. חלק ניכר מיצירות אלו נשאר חסוי מהציבור בשל בדידותם והתבדלותם של המנזרים. לאחרונה יצאו מספר דיסקים הכוללים יצירות של נזירות מתוך אוצר בלום זה. ראויה לציון במיוחד סדרת דיסקים שיצאו בחברת טקטוס של האנסמבל "קאפלה ארטמיסיה". מומלץ ביותר. אפרופו ציירות, כדאי להתוודע ליצירותיה של הציירת הנפלאה והמהוללת ארטמיסיה ג'נטילסקי (Gentileschi). לדעתי היא אחת היורשות המובהקות של קאראווג'יו.

ItsikH

Member
כמה אנקדוטות וכמה תוספות קלארה שומאן - ידועה יום גם בשם נעוריה, ויק. פאני מנדלסון - כמה מיצירותיה פורסמו בשם אחיה במתכוון על מנת לתת להן את הבמה שלא היו מקבלות בשמה. נאדיה בולאנז'ה - וגם אחותה לילי, הידועה פחות. נאדיה גם לימדה את המלחין אסטור פיאצולה. ברשימה שבקישור מופיעות גם: אלמה מאהלר - לא ידוע לי מה הלחינה, היתה ידועה בעיקר כ"טורפת גברים"../images/Emo68.gif, מוכשרים בלבד כמובן, לאחר מות מאהלר נישאה גם לסופר פרנץ ורפל ולארכיטקט ולטר גרופיוס (מייסד אסכולת הבאוהאוס). Tailleferre, Germaine - תהרגו אותי אם אני יודע איך מבטאים את שם משפחתה, אבל מלחינה זו היתה אחת מהשישיה הצרפתית, יחד עם פולנק, מיו והונגר, ומסופר ששינתה את שמה במחאה על סירובו של אביה לתמוך בקריירה שלה. ואם כבר אז בארץ זבת יש מלחינות רבות, רק שתיים ידועות לדוגמא: מהמוקדמות - ורדינה שלונסקי (אחותו של), שפעלה בפריז לפני מלחמת העולם והמשיכה להלחין בארץ, נפטרה ב-1990 כמדומני. מהעכשויות - ציפי פליישר.

Don 22

New member
מלחינות ישראליות

מגיע להן מלוא הקרדיט והרבה יותר חשיפה משהן זוכות לה: פרופ' בטי אוליברו שרה שוהם רחל גלעין ד"ר הגר קדימה מרי אבן אור אביה קופלמן שולמית רן דקלה בניאל תמר מושכל ועוד...

למעלה