מלחמה ואלימות

מלחמה ואלימות

מקריאה ב"מלחמה ושלום" לטולסטוי עולה, לדעתי, שמלחמה, אף שהיא הביטוי המובהק והנורא ביותר של אלימות אנושית מאורגנת, יכולה להוות עיר מקלט מסוג אחר של אלימות. מאלימות השיגרה, השנאה, הקינאה, התחרות המתמדת, תאוות הרכושנות המצמיתה והפחד מפני השכן, המעביד ובעל הבית. טולסטוי עצמו שנא את המלחמה ואהב את השלום אך לא יכול היה שלא להעלות על נס תכונות אנושיות שדווקא המלחמה (ותודעת המוות המיותר שמתקיים בה כל הזמן) מעוררת כמעט בכל התרבויות ובכל ההקשרים. הלקח מן השורות התמוהות הללו איננו שבח למלחמה. אל נא נמהר לאסור מלחמה קוראים נכבדים. הלקח הוא שככל הנראה לא נחקר דיו הקשר שבין תודעת שבריריות החיים והמאבק המשותף לבין מיטבו של אומץ הלב והרעות ונדיבות הרוח, וככל הנראה לא השכלנו להפיח בעצמנו ובדור הצעיר את אותה תחושה חריפה של גורליות, שהדברים כולם תלויים בי, במעשיי ובמחדליי. האידיאולוגים, חדורי רוח המרד, חלוצים, פורצי דרך, מגלי עצמם ומגלי האמת (בתורה או במנזר הטיבטי)- כל אלה מחליפים את עוצמתה של המלחמה הקונוונציונלית בעוצמה של שינוי/גילוי/בנייה (וממיתים בדרך כלל פחות אנשים ממצביאים דגולים), ורק צרה זו נותרה: מרבית הלוחמים מעדיפים לערוק בהתבגרם משדות הקרב האידיאולוגיים שלהם אל המיצובישי . כשאני חושב, שגם אני אינני, ככל הנראה, אלא אחד מן העריקים הללו, אני מתמלא חלחלה. בכל זאת, כלום אין משהו מעט דל בהתגייסות למאבקים (צודקים!), למשל בעד מיחזור סוללות או בקבוקים או עיתונים? האם איננו שרויים בפחד מלאסור מלחמה על הטייקונים ועל קרן המטבע ועל רמת החיים הגבוהה עצמה, שהיא אולי סיבת רפיוננו?

רמת החיים הגבוהה שלנו... ../images/Emo6.gif

עם המיצובישי... בחיאת, יא ישראל, איזה רמת חיים גבוהה? איך אתה מודד את זה? 20% מאוכלסית העולם המערבי סובלת מדיכאון, במקומות מסויימים אחוז הגירושין כבר עובר את ה-50%.... רמת החיים הגבוהה מבחינה חומרית לא מעניינת .אז יש למישהו וילה ומכונית ובריכה צמודה, אבל אשתו והילדים שלו שונאים אותו ואין לו חברים. אז יש לו רמת חיים גבוהה או אין לו? אם כבר הזכרת את טולסטוי, אני חושב שהספר שלו "מותו של איוואן איליץ'" מדגים את המצב הקשה שבתקופתו היה נחלתם של מעטים, אבל היום למרבה הצער הוא נחלתם של רבים. אז מה נעשה? מה אפשר לעשות? שתי המהפכות הגדולות של המאה העשרים- הקומוניסטית והנאצית/פשיסטית הראו לנו בצורה ברורה ומחרידה מה יכול לקרות כשמתחילים לכפות על בני האדם את השינוי. אין מה לעשות בכפייה מלמעלה, אבל לאט לאט מלמטה מתוך רצונם החופשי של בני האדם משהו יתחיל לזוז, כי אין ברירה וזה יגיע מאלה עם המיצובישי- הם יאלצו בלית ברירה לשנס מותניים ולהתחיל לשנות את החיים שלהם. וזה כבר מתחיל לקרות .... אהבתי את הפוסט שלך...

למעלה