מלחמת השפות

Idan91

New member
מלחמת השפות

ארוף מידי בשביל הצ´אט, אז אני אכתוב על זה כאן: בארץ היו שתי חברות עיקריות שהפעילו מוסדות חינוך: "כל ישראל חברים" הצרפתית שלימדה בשפה הצרפתית, וחברת "עזרה" הגרמנית. חברת "עזרה" תכננה להקים את הטכניקום (שהפך לימים לטכניון) ובי"ס תיכון ריאלי בחיפה. התכנסה וועדה של נציגים מחברת "עזרה" ומהתנועה הציונית לקביעת תכני הלימוד וכו´, והתפתח ויכוח בנוגע לשפת הלימוד. חברת "עזרה" רצתה שהלימוד יהיה בגרמנית, נציגי התנועה הציונית הבינו שבטכניון לימוד בעברית עלול לבוא על חשבון התכנים מאחר שאין מספיק מורים שיודעים ללמד את המקצועות האלה בעברית, לכן הם דרשו שבשלב הראשוני ילמדו רק מקצוע יסוד אחד בעברית שיסמל את מעמדה של השפה, ושבתיכון הריאלי ילמדו רק בעברית. חברת "עזרה" סרבה ופרץ מאבק שנקרא "מלחמת השפות". המורים שבטכניון ורוב התלמידים אירגנו שביתות (שימו לב: המורים רצו ששפת הלימוד תהיה עברית, אולם חברת עזרה שניהלה את הטכניון לא רצתה בכך), והורים רבים הוציאו את ילדיהם מבתי הספר של חברת "עזרה". תוך מספר חודשים הקימה ההסתדרות הציונית רשת של בתי ספר. לאור הלחץ הרב נכנעה חברת "עזרה" לדרישות התנועה הציונית, והוחלט שבבית הספר הריאלי ילמדו בעברית, ובטכניון ילמדו תחילה בגרמנית, אולם פיזיקה ומתמטיקה ילמדו בעברית מההתחלה. בנוסף, המורים של הטכניון יעברו השתלמות במשך ארבע שנים וייכתבו ספרי לימוד מתאימים בעברית. "מלחמת השפות" היה יותר מפולמוס לשוני, הוא ביטא את העצמאות בתרבות ובחינוך של העם היהודי... (אם למישהו יש הערות.. אתם מוזמנים לתקן..)

Idan91

New member
אין בעד מה..

רק חבל שזה בערך הדבר היחידי שאני יודעת למחר..

reshef

New member
משהו פה לא מובן לי

"והוחלט שבבית הספר הריאלי ילמדו בעברית, ובטכניון ילמדו תחילה בגרמנית, אולם פיזיקה ומתמטיקה ילמדו בעברית מההתחלה. " לא הבנתי את המשפט הזה..

Idan91

New member
ככה:

בבית הספר הריאלי ילמדו רק בעברית. בטכניון ילמדו בהתחלה בגרמנית ואח"כ ילמדו עברית בכל המקצועות, אולם מההתחלה ילמדו בטכניון את המקצועות פיזיקה ומתמטיקה בעברית.

למעלה