מלנומה - מעקב לאורך זמן

zivraf

New member
מלנומה - מעקב לאורך זמן

לפני כ -7 שנים התגלתה ונכרתה אצלי מלנומה (בשלבים ראשוניים בלבד). מאז, הייתי במעקב אצל רופא עור (שהחל באחת לחצי שנה , אך כיום אני מבקר אותו לעיתים נדירות - אחת לשנתיים). במלך המעקב, הבנתי שלמעשה, אני מכיר את גופי הכי טוב, וכל עוד שאין שינוי ("נקודות" חדשות או משתנות), אזי המעקב שלי טוב כמו של הרופא. מספר שאלות : 1. האם את המעקב צריך לבצע רופא עור (שגם איתר והפנה אותי לראשונה) או אונקולוג ? 2. האם יש מתאם (קורלציה) בין הופעת מלנומה לסוגי סרטן אחרים (פנימיים) ? 3. האם יש מחקרים הבודקים קשר בין מלנומה לתורשה ? (האם בני משפחתי נמצאים בסיכון יותר מכלל האוכלוסיה ?)

מלנומה ותורשה

אכן אתה מכיר את גופך ושומותיך טוב מאחרים. עם זאת המלצתי היא , שאם יש לך הרבה שומות לצלם אותן חד פעמית אצל צלם רפואי או במצלמה בבית, אם יודעים לצלם טוב. חשיבות הצילום הינה בכך, שכיוון שאתה רואה שומותיך כל הזמן קשה לך לעיתים לשים לב לשינויים. מעקב באחר שומות עושים אלו המתמצאים בשומות והם רק רופאי עור ומנתחים פלסטיקאים. חלק מהאונקולוגים טובים במעקב אחר מלנומה והתפשטותה, חס וחלילה, אך אינם תמיד אמונים על הבדלה בין שומה תקינה לחשודה. בהחלט יש סרטנים שמופיעים יותר אצל כאלו עם מלנומה וההיפך. בעיקר כאשר נמצאה המוטציה האופיינית באחד הגנים האחריאים בחלק מהמקרים המשפחתיים להופעת מלנומה. עם זאת רב מקרי המלנומה לא הצליחו אצלם למצוא הגנים הללו, או כיוון שאינם או כיוון שעדיין אין לנו הידע המלא על הגנטיקה של המלנומה. לגבי בני משפחה, אנו בהחלט ממליצים שילדיו ואחיו של חולה מלנומה יבדקו לפחות פעם אחת אצל מומחה כדי להצביע על היותם בקבוצת סיכון, או לא. אם יש במשפחה או אצל חולה המלנומה שומות רבות, זה ממש חשוב שילכו להיבדק ואולי גם ימשיכו במעקב. בהחלט במשפחת חולה המלנומה יש סכוי קצת יותר גדול לפתח מלנומה. מה שחושב לזכור זה שבדיקה תקופתית תמנע ברב המקרים הופעת מלנומה עמוקה, כי היא תתגלה בשלב מוקדם יחסית, אם האדם ער לאפשרות כזו ואם ייבדק תקופתית וגם כשמופיע נגע חשוד חדש או כזה שהיה והשתנה. אין צורך בפאניקה, רק בהגברת המודעות. למזלנו מלנומה זו מחלה שניתן לגלותה בשלב מוקדם , ע"י בדיקה חיצונית בלבד, וכמובן ניתן גם למונעה במקרים רבים ע"י התנהגות נכונה.

למעלה