ממצאי בנק ישראל
המדינה:
כמעט מחצית מהגברים הגרושים בישראל לא משלמים דמי מזונות
אשה המשתכרת יותר מ–600 שקל בחודש, שאבי ילדיה אינו משלם לה מזונות, לא תקבל את מלוא הסכום מהמדינה. בסיוע המשפטי במשרד המשפטים תבעו את הביטוח הלאומי, ודרשו לשנות את החוק
02.08.2018 01:41 עודכן ב: 11:27
לי ירון [עיתון הארץ]
כל פועל מבחן השכר של ביטוח לאומי, שהאמת, מעודד נשים לא לצאת לעבוד, ועוזר לאבות להתעלם מאחריותם הביולוגית, החברתית, המוסרית:
"
בסיוע המשפטי דורשים לשנות את החוק הקיים, שלפיו הביטוח הלאומי מפעיל מבחני שכר כדי לקבוע אם לשלם בעצמו דמי מזונות שלא הועברו לנשים.
[דמי מזונות]
עוד כתבות בנושא
ירידה חדה בגביית מזונות מגברים שלא שילמו לגרושותיהם 12.06.2017 כתבה זאת זמינה למנויים בלבד
הצעה: תשלום מזונות לא יותנה בשכרה של האם 16.11.2016 כתבה זאת זמינה למנויים בלבד
מעגל האמהות החד הוריות: יוצאות לעבוד, נשארות עניות 17.06.2016 כתבה זאת זמינה למנויים בלבד
כיום, ההוצאה לפועל מנסה בדרך כלל לגבות מגבר שלא העביר את דמי המזונות את הסכום. גרושתו יכולה לבקש את דמי המזונות מהביטוח הלאומי, כל עוד הכנסתה קטנה מתקרה המחושבת לפי מאפיינים כגילה ומספר ילדיה. למשל, אשה בת פחות מ–55 עם ילד אחד, שאבי ילדיה לא העביר לה את דמי המזונות, תקבל סיוע מהביטוח הלאומי רק אם הכנסתה קטנה מ-7,084 שקלים.
גם נשים הזכאיות לסיוע מהביטוח הלאומי לא יקבלו בהכרח את כל דמי המזונות שנפסקו להן. רק אשה שהכנסתה קטנה מ-600 שקלים בחודש תקבל את מלוא הסכום מהביטוח הלאומי. אם הכנסתה גדולה יותר, הביטוח הלאומי יעביר לה רק חלק מהסכום שאבי ילדיה היה אמור לשלם לה. ככל שהיא מרוויחה יותר — הביטוח הלאומי יעביר לה נתח קטן יותר ממה שהיתה אמורה לקבל. בפועל, המדינה גובה בין 27% ל–60% מס מאשה המרוויחה יותר מ-600 שקלים. באחד המקרים, אשה המרוויחה 5,000 שקלים, שבעלה היה אמור לשלם לה 1,200 שקלים בחודש, קיבלה מהביטוח הלאומי 205 שקלים בלבד."
לא להאמין לטיעון הבא, אבל תאמינו:
"
בביטוח הלאומי אמרו שביטול מבחני ההכנסה "ייצור אפליה וחוסר שוויון בין הזכאים למזונות לבין זכאים להבטחת הכנסה", וכי עלול להיווצר מצב שבו המדינה תשלם "קצבת קיום" לנשים בעלות אמצעים. היועץ המשפטי לממשלה אמר גם הוא כי "יש לשמור על עיקרון השוויון בין כלל הזכאים למזונות", וכי השינוי כרוך בעלות תקציבית משמעותית - שאותה העריכו בביטוח הלאומי בכ-22 מיליון שקלים בשנה.
אך במשרד האוצר הציגו הערכת עלות שונה, וגבוהה בהרבה. במשרד העריכו שאם מבחני ההכנסה יבוטלו, והביטוח הלאומי ישלם את דמי המזונות במלואם לכל הנשים שלא קיבלו אותם - הדבר יעלה למדינה בין 118 ל-714 מיליון שקלים. לדברי אנשי האוצר, החישוב שערך הביטוח הלאומי שגוי, מפני שאינו לוקח בחשבון שביטול מבחני ההכנסה יגרום לנשים נוספות לבקש את דמי המזונות שלהן באופן ישיר מהביטוח הלאומי."
במילם אחרות, נשים עדיין מופלות ללא בושה במדינת ישראל. החוק מחייב גברים לשלם דמי מזונות, במשטרה ובתי המשפט חייבים למצוא דרכים להוציא כסף מגברים אלה, הנשים עצמן אינן אשמות, גם אם הן עשירות מאוד. אני מניח שבמקרה ההפוך, עוד לא שמענו על אשה שמנעה דמי מזונות מבן זוגה הגרוש שמגדל את הילדים.