מנה עקרית לליל הסדר|מצה|- רעיונות? |פרח| |פרפר|

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
מתלבטת לגבי מנה עקרית. חשבתי על נתח בקר מבושל ברוטב כזה או אחר, מעניין אותי מה עוד מכינות.
שיקול בהתלבטות הוא המנהג לא לאכול בשר בקר/עוף צלויים, חושבת על דברים חגיגיים אחרים שלא נופלים לקטגוריה של צלי.
תודה!
 

חנהפ

Active member
מתלבטת לגבי מנה עקרית. חשבתי על נתח בקר מבושל ברוטב כזה או אחר, מעניין אותי מה עוד מכינות.
שיקול בהתלבטות הוא המנהג לא לאכול בשר בקר/עוף צלויים, חושבת על דברים חגיגיים אחרים שלא נופלים לקטגוריה של צלי.
תודה!
אם את מטילה וטו על כל מה שעשוי בתנור (צלי) נשאר לך מבושל בסיר - למשל עוף ביין עם ירקות שורש או עוף עם פירות יבשים ותפו"א שחומים
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
אם את מטילה וטו על כל מה שעשוי בתנור (צלי) נשאר לך מבושל בסיר - למשל עוף ביין עם ירקות שורש או עוף עם פירות יבשים ותפו"א שחומים
עוף בסיר אוהבים אצלי.
אני חושבת שלאטום נתח בשר בסיר ואז לבשל בסיר גם עובד. צריכה לחשוב על זה..
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
בקר על הגז ולא בתנור אפשרי ?
זה מה שחשבתי לעשות, צריכה לחשוב עוד קצת, כיבוד הורים וכ"ו.
בנוסף, אני חוששת שלאבא שלי יהיה קשה לאכול בקר, צריך דברים במרקם רך יותר.
 

אמרלדה

Active member
אין שום בעיה לבשל בקר על הגז. תזכרו שעד לפני כמה עשרות שנים לא בישלו בתנורים.

מפזרים על הבשר מלח ופלפל, שמים אותו בסיר על מעט שמן חם וצורבים אותו מכל צדדיו.
מניחים בסיר ירקות ארומטיים - עז תלם כותב שגם שאריות מצוינות פה, כי אחכ בין כה וכה זורקים אותן:
עלי כרישה, קליפות בצל, קליפות גזר, עלי שורש סלרי וכולי. אפשר כמובן את הירקות עצמם.
תוסיפי כמה כדורי פלפל אנגלי, פלפל שחור, עלי דפנה וכף שטוחה מלח רגיל.
ממלאים את הסיר מים עד קצת מתחת לגובה פני הבשר.
בישול על גז, אש קטנה, 3-4 שעות. כך אמא שלי היתה מבשלת. אני בישלתי רק בתנורים.
מוציאים ומקררים לילה במקרר, מסננים את הרוטב, זורקים את הירקות. למחרת בבוקר פורסים.

למחרת מטגנים קוביות בצל עד הזהבה. מוסיפים למשל פטריות ועוד 5 דקות טיגון (אני מכינה עם ערמונים במקום,
אבל את יכולה לבחור כל סוג ירק או רוטב אחר)
מוסיפים כוס או יותר יין אדום ו2-3 כוסות מרוטב הבשר. מצמצמים את הרוטב במשך כ 10 דקות (בשביל היין)
בשלב הזה בימי חול אני מוסיפה רוטב רימונים. בפסח סילאן.
מכניסים את הפרוסות ומוסיפים אם צריך רוטב מהבשר עד כיסוי.
הוא כותב חצי שעה. אני משאירה את זה כשעה פלוס. זה יוצא חמאה.
ומי שרוצה ממולאים, שייכנס לקבוצות של סוכרתיים, שם יש ממולאים רק בבשר. אפשר להוסיף גזר קצוץ וכו'.
חג שמח.
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
אין שום בעיה לבשל בקר על הגז. תזכרו שעד לפני כמה עשרות שנים לא בישלו בתנורים.

מפזרים על הבשר מלח ופלפל, שמים אותו בסיר על מעט שמן חם וצורבים אותו מכל צדדיו.
מניחים בסיר ירקות ארומטיים - עז תלם כותב שגם שאריות מצוינות פה, כי אחכ בין כה וכה זורקים אותן:
עלי כרישה, קליפות בצל, קליפות גזר, עלי שורש סלרי וכולי. אפשר כמובן את הירקות עצמם.
תוסיפי כמה כדורי פלפל אנגלי, פלפל שחור, עלי דפנה וכף שטוחה מלח רגיל.
ממלאים את הסיר מים עד קצת מתחת לגובה פני הבשר.
בישול על גז, אש קטנה, 3-4 שעות. כך אמא שלי היתה מבשלת. אני בישלתי רק בתנורים.
מוציאים ומקררים לילה במקרר, מסננים את הרוטב, זורקים את הירקות. למחרת בבוקר פורסים.

למחרת מטגנים קוביות בצל עד הזהבה. מוסיפים למשל פטריות ועוד 5 דקות טיגון (אני מכינה עם ערמונים במקום,
אבל את יכולה לבחור כל סוג ירק או רוטב אחר)
מוסיפים כוס או יותר יין אדום ו2-3 כוסות מרוטב הבשר. מצמצמים את הרוטב במשך כ 10 דקות (בשביל היין)
בשלב הזה בימי חול אני מוסיפה רוטב רימונים. בפסח סילאן.
מכניסים את הפרוסות ומוסיפים אם צריך רוטב מהבשר עד כיסוי.
הוא כותב חצי שעה. אני משאירה את זה כשעה פלוס. זה יוצא חמאה.
ומי שרוצה ממולאים, שייכנס לקבוצות של סוכרתיים, שם יש ממולאים רק בבשר. אפשר להוסיף גזר קצוץ וכו'.
חג שמח.
תודה אמרלדה. הכנתי את הבשר לפי עוז תלם בשנה שעברה - יצא מעולה.
אני חושבת שאשאיר לשבת חול המועד או לחג השני כי לאבא שלי יהיה קשה לאכול בשר.
 

אמרלדה

Active member
אופס, שכחתי. אצלנו לא קיים המנהג שאסור צלי אש. אז בנוסף לבשר אני מכינה השנה פרגיות יוחננוב.
כמובן פורסת מראש, עורכת בצורה יפה בקערה שטוחה יפה.
זה נראה מאוד חגיגי, זה טעים והנוער מת על זה. אבל הכי חשוב: זה קלי קלות. כמובן אפשר להוסיף טעמים שונים.
וחזות עוף פרוסים דק דק בתנור, ברוטב שכולל גם מיץ לימון וטימין טרי. זה נשמע לא מתאים לחזה, נכון? אבל זה יוצא
אש. עוף בטעם לימוני. צריך כמובן להקפיד מאוד על הזמן, שלא יתייבש. המתכון שלי הוא שילוב של יוחננוב וניקי. ניקי שמה
תמיד באוכל משהו מתוק. אצלנו לא. לא שמה סילאן. מאוד מאוד טעים.
שתי תבניות תנור גדולות ואת מרימה שתי צלחות הגשה גדולות עם ערימה כל אחת כמעט בלי עבודה. מרשים, ועומד
בכללי חוק שימור האנרגיה (שלי).
 
ממליצה בחום על אחת ממנות חזה העוף שהביאה לנו אימא שלך בעבר - ברוטב ים תיכוני, בדבש ולימון (אני אף פעם לא משתמשת ברוטב צ'ילי מתוק אלא בקצת פפריקה מתוקה) וכדומה. תיכף אחפש את המתכונים האלה. בימים רגילים צריך לטבול את נתחי החזה בקמח ולטגן קלות אך בפסח אפשר בקמח תפוחי אדמה. טעים מאד, רך, אפשר להכין מראש את שלב הטיגון, לשים בסיר עם הרוטב (או בתבנית - אולי זה לא נחשב צלי אם זה ברוטב?), לכסות בנייר כסף ואת שלב הבישול/האפייה עושים סמוך לסעודה.

בסוגריים הערות שלי

1 קילו חזה עוף חתוך לרצועות באורך 2-3 ס"מ
קמח לקימוח הנתחים
קצת שמן לטיגון
מיץ וקליפה מגוררת מ-2 לימונים
2-3 כפות עלי נענע קצוצים דק דק
מלח
פפריקה מתוקה
2 כפות דבש
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק (שונאת רוטב צ'ילי והחלפתי אותו בפפריקה מתוקה)
1.5 כוס מים (השתמשתי בנוזלים מבישול הלשון)

מקמחים את נתחי העוף, כך שיצופו מכל הכיוונים בקמח, ומנערים היטב את העודפים.
מטגנים את נתחי העוף מכל הצדדים, עד שהם מלבינים ומתחילים להזהיב. מוציאים מהמחבת ומעבירים לסיר שטוח ורחב. עד לכאן אפשר להכין אפילו יום מראש.
מוסיפים את כל השאר, מרתיחים, מערבבים בעדינות ומבשלים 5 דקות.

*יום קודם טיגנתי את נתחי החזה, העברתי לתבנית גדולה מרופדת בנייר אפייה ולאחר ספיגת כל השמן העודף, שמתי בסיר. לפני ההגשה הוספתי את חומרי הרוטב, ערבבתי בעדינות ובישלתי.


חזה עוף לאה ס. חדש עם ירקות

המתכון מעט מתקתק ומעט מאד חמצמץ
קילו ורבע חזה עוף חתוך לנתחים
קמח לקימוח הנתחים
מעט שמן, לטיגון קל

החומרים לרוטב:
1 בצל
1 פלפל צהוב
1 פלפל אדום (או 2 פלפלים מאותו הצבע, העיקר שלא יהיו ירוקים)
מעט שמן, לטיגון קל
קורט מלח
1 קופסת שימורים קטנה פטריות פרוסות
(והוספתי 4-5 פטריות שמפיניון טריות, פרוסות ולדעתי אפשר להמיר את הפטריות בקוביות קטנות של חציל)
ואפשר גם לשים יותר פטריות, אולי טריות זה עדיף על פני משומרות. המתכון לקוח מספר בישול די ישן, ואולי אתן זוכרות שפעם היה קשה להשיג בישראל פטריות טריות. או שהיו קונים קופסאות שימורים או שהיו הולכים לשדה או ליער ירושלים ומלקטים.
2 כפות שטוחות קונפיטורת מישמש או סתם ריבת משמש (שהיא חמצמצה במקצת)
כף בינונית רסק עגבניות
2 כפות שטוחות סוכר חום (או ממתיק מלאכותי). במתכון המקורי יש יותר דברים מתוקים ולטעמי זו המידה האידיאלית.
1/2 כפית פלפל שחור
1/3 כוס מים

מקמחים את נתחי החזה, מנערים מעודף הקמח ומטגנים קלות משני הצדדים, רק עד להלבנה. מוציאים ומניחים על מגבות נייר לספיגת עודף השמן.
אני, אורני, ממליצה לקמח מראש את כל הנתחים, לנער מעודף הקמח ולטגן במחבת גדולה. הקצב ומידת הטיגון הם כאלה שכאשר מסיימים לשים את כל הנתחים במחבת, מיד כבר אפשר להתחיל להפוך את מה ששמנו, החל מנקודת ההתחלה של הכנסת הנתחים למחבת. ברגע שמסיימים להפוך, אפשר שוב ללכת להתחלה ולהוציא.
הרוטב: חותכים את הבצל והפלפלים לחתיכות קטנות, מטגנים אותם בסיר שטוח ורחב בשמן ובמלח דקות ספורות, מכסים את הסיר וממשיכים לאדות על אש נמוכה במשך כ-30 דקות, עד שהם מתרככים. מוסיפים את הפטריות, הריבה, הרסק, הסוכר והפלפל השחור. מוסיפים את המים


חזה עוף בזיתים וצימוקים

חזה עוף חתוך לרצועות או קוביות
זיתים ירוקים מגולענים
צימוקים בהירים
רסק עגבניות
קצת שמן זית



נתחי חזה עוף – טובלים בקמח, מנערים ומטגנים קלות משני הצדדים. רק עד שמלבין.

מכסים את הזיתים במים, מרתיחים, שופכים את המים וחוזרים פעם נוספת על הפעולה.
מסננים.

שוטפים ומסננים את הצימוקים.

שמים בסיר את נתחי העוף עם כל השאר - זיתים, צימוקים, רסק עגבניות ומים בכמות שתכסה הכל בדיוק ולא יותר.
מרתיחים, מקטינים להבה ומבשלים 20 דקות.


חזה עוף עם פטריות
קילו חזה עוף חתוך לנתחים בגודל ביס
קמח רגיל או קמח תפוחי אדמה
שמן לטיגון
2 בצלים בינוניים קצוצים לקוביות בינוניות
2-3 גזרים בינוניים (לא חובה) פרוסים בעובי כ- 1 מ"מ
2 סלסלות (אפשר קצת יותר) פטריות טריות – אם הן קטנות לשמור בשלמותן ואם גדולות – לחתוך לחצאים או לרבעים
כף אבקת מרק עוף, בצל או פטריות
מקמחים את נתחי החזה, מנערים מעודף הקמח ומטגנים קלות משני הצדדים עד לקבלת צבע לבן
מוציאים מהמחבת למגש גדול מרופד בנייר אפייה.
בסיר שטוח ורחב מטגנים את הבצל והגזר, מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן כחמש דקות, מוסיפים אבקת מרק וכוס מים. מרתיחים, מכניסים פנימה את נתחי החזה, מערבבים, מרתיחים שוב, מקטינים להבה ומבשלים 20 דקות.
 
נערך לאחרונה ב:
ממליצה בחום על אחת ממנות חזה העוף שהביאה לנו אימא שלך בעבר - ברוטב ים תיכוני, בדבש ולימון (אני אף פעם לא משתמשת ברוטב צ'ילי מתוק אלא בקצת פפריקה מתוקה) וכדומה. תיכף אחפש את המתכונים האלה. בימים רגילים צריך לטבול את נתחי החזה בקמח ולטגן קלות אך בפסח אפשר בקמח תפוחי אדמה. טעים מאד, רך, אפשר להכין מראש את שלב הטיגון, לשים בסיר עם הרוטב (או בתבנית - אולי זה לא נחשב צלי אם זה ברוטב?), לכסות בנייר כסף ואת שלב הבישול/האפייה עושים סמוך לסעודה.

בסוגריים הערות שלי

1 קילו חזה עוף חתוך לרצועות באורך 2-3 ס"מ
קמח לקימוח הנתחים
קצת שמן לטיגון
מיץ וקליפה מגוררת מ-2 לימונים
2-3 כפות עלי נענע קצוצים דק דק
מלח
פפריקה מתוקה
2 כפות דבש
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק (שונאת רוטב צ'ילי והחלפתי אותו בפפריקה מתוקה)
1.5 כוס מים (השתמשתי בנוזלים מבישול הלשון)

מקמחים את נתחי העוף, כך שיצופו מכל הכיוונים בקמח, ומנערים היטב את העודפים.
מטגנים את נתחי העוף מכל הצדדים, עד שהם מלבינים ומתחילים להזהיב. מוציאים מהמחבת ומעבירים לסיר שטוח ורחב. עד לכאן אפשר להכין אפילו יום מראש.
מוסיפים את כל השאר, מרתיחים, מערבבים בעדינות ומבשלים 5 דקות.

*יום קודם טיגנתי את נתחי החזה, העברתי לתבנית גדולה מרופדת בנייר אפייה ולאחר ספיגת כל השמן העודף, שמתי בסיר. לפני ההגשה הוספתי את חומרי הרוטב, ערבבתי בעדינות ובישלתי.


חזה עוף לאה ס. חדש עם ירקות

המתכון מעט מתקתק ומעט מאד חמצמץ
קילו ורבע חזה עוף חתוך לנתחים
קמח לקימוח הנתחים
מעט שמן, לטיגון קל

החומרים לרוטב:
1 בצל
1 פלפל צהוב
1 פלפל אדום (או 2 פלפלים מאותו הצבע, העיקר שלא יהיו ירוקים)
מעט שמן, לטיגון קל
קורט מלח
1 קופסת שימורים קטנה פטריות פרוסות
(והוספתי 4-5 פטריות שמפיניון טריות, פרוסות ולדעתי אפשר להמיר את הפטריות בקוביות קטנות של חציל)
ואפשר גם לשים יותר פטריות, אולי טריות זה עדיף על פני משומרות. המתכון לקוח מספר בישול די ישן, ואולי אתן זוכרות שפעם היה קשה להשיג בישראל פטריות טריות. או שהיו קונים קופסאות שימורים או שהיו הולכים לשדה או ליער ירושלים ומלקטים.
2 כפות שטוחות קונפיטורת מישמש או סתם ריבת משמש (שהיא חמצמצה במקצת)
כף בינונית רסק עגבניות
2 כפות שטוחות סוכר חום (או ממתיק מלאכותי). במתכון המקורי יש יותר דברים מתוקים ולטעמי זו המידה האידיאלית.
1/2 כפית פלפל שחור
1/3 כוס מים

מקמחים את נתחי החזה, מנערים מעודף הקמח ומטגנים קלות משני הצדדים, רק עד להלבנה. מוציאים ומניחים על מגבות נייר לספיגת עודף השמן.
אני, אורני, ממליצה לקמח מראש את כל הנתחים, לנער מעודף הקמח ולטגן במחבת גדולה. הקצב ומידת הטיגון הם כאלה שכאשר מסיימים לשים את כל הנתחים במחבת, מיד כבר אפשר להתחיל להפוך את מה ששמנו, החל מנקודת ההתחלה של הכנסת הנתחים למחבת. ברגע שמסיימים להפוך, אפשר שוב ללכת להתחלה ולהוציא.
הרוטב: חותכים את הבצל והפלפלים לחתיכות קטנות, מטגנים אותם בסיר שטוח ורחב בשמן ובמלח דקות ספורות, מכסים את הסיר וממשיכים לאדות על אש נמוכה במשך כ-30 דקות, עד שהם מתרככים. מוסיפים את הפטריות, הריבה, הרסק, הסוכר והפלפל השחור. מוסיפים את המים


חזה עוף בזיתים וצימוקים

חזה עוף חתוך לרצועות או קוביות
זיתים ירוקים מגולענים
צימוקים בהירים
רסק עגבניות
קצת שמן זית



נתחי חזה עוף – טובלים בקמח, מנערים ומטגנים קלות משני הצדדים. רק עד שמלבין.

מכסים את הזיתים במים, מרתיחים, שופכים את המים וחוזרים פעם נוספת על הפעולה.
מסננים.

שוטפים ומסננים את הצימוקים.

שמים בסיר את נתחי העוף עם כל השאר - זיתים, צימוקים, רסק עגבניות ומים בכמות שתכסה הכל בדיוק ולא יותר.
מרתיחים, מקטינים להבה ומבשלים 20 דקות.


חזה עוף עם פטריות
קילו חזה עוף חתוך לנתחים בגודל ביס
קמח רגיל או קמח תפוחי אדמה
שמן לטיגון
2 בצלים בינוניים קצוצים לקוביות בינוניות
2-3 גזרים בינוניים (לא חובה) פרוסים בעובי כ- 1 מ"מ
2 סלסלות (אפשר קצת יותר) פטריות טריות – אם הן קטנות לשמור בשלמותן ואם גדולות – לחתוך לחצאים או לרבעים
כף אבקת מרק עוף, בצל או פטריות
מקמחים את נתחי החזה, מנערים מעודף הקמח ומטגנים קלות משני הצדדים עד לקבלת צבע לבן
מוציאים מהמחבת למגש גדול מרופד בנייר אפייה.
בסיר שטוח ורחב מטגנים את הבצל והגזר, מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן כחמש דקות, מוסיפים אבקת מרק וכוס מים. מרתיחים, מכניסים פנימה את נתחי החזה, מערבבים, מרתיחים שוב, מקטינים להבה ומבשלים 20 דקות.
ואיך שכחתי חזה עוף בפטריות. הוספתי עכשיו למקבץ המתכונים ומוסיפה גם כאן בנפרד.

חזה עוף עם פטריות
קילו חזה עוף חתוך לנתחים בגודל ביס
קמח רגיל או קמח תפוחי אדמה
שמן לטיגון
2 בצלים בינוניים קצוצים לקוביות בינוניות
2-3 גזרים בינוניים (לא חובה) פרוסים בעובי כ- 1 מ"מ
2 סלסלות (אפשר קצת יותר) פטריות טריות – אם הן קטנות לשמור בשלמותן ואם גדולות – לחתוך לחצאים או לרבעים
כף אבקת מרק עוף, בצל או פטריות
מקמחים את נתחי החזה, מנערים מעודף הקמח ומטגנים קלות משני הצדדים עד לקבלת צבע לבן
מוציאים מהמחבת למגש גדול מרופד בנייר אפייה.
בסיר שטוח ורחב מטגנים את הבצל והגזר, מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן כחמש דקות, מוסיפים אבקת מרק וכוס מים. מרתיחים, מכניסים פנימה את נתחי החזה, מערבבים, מרתיחים שוב, מקטינים להבה ומבשלים 20 דקות.
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
ואיך שכחתי חזה עוף בפטריות. הוספתי עכשיו למקבץ המתכונים ומוסיפה גם כאן בנפרד.

חזה עוף עם פטריות
קילו חזה עוף חתוך לנתחים בגודל ביס
קמח רגיל או קמח תפוחי אדמה
שמן לטיגון
2 בצלים בינוניים קצוצים לקוביות בינוניות
2-3 גזרים בינוניים (לא חובה) פרוסים בעובי כ- 1 מ"מ
2 סלסלות (אפשר קצת יותר) פטריות טריות – אם הן קטנות לשמור בשלמותן ואם גדולות – לחתוך לחצאים או לרבעים
כף אבקת מרק עוף, בצל או פטריות
מקמחים את נתחי החזה, מנערים מעודף הקמח ומטגנים קלות משני הצדדים עד לקבלת צבע לבן
מוציאים מהמחבת למגש גדול מרופד בנייר אפייה.
בסיר שטוח ורחב מטגנים את הבצל והגזר, מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן כחמש דקות, מוסיפים אבקת מרק וכוס מים. מרתיחים, מכניסים פנימה את נתחי החזה, מערבבים, מרתיחים שוב, מקטינים להבה ומבשלים 20 דקות.
תודה על התזכורות אורני.
 
למעלה