מנסה פעם נוספת, שימוש בתדר תהודה?

מנסה פעם נוספת, שימוש בתדר תהודה? ../images/Emo79.gif../images/Emo88.gif

כמעט לכל חומר מוצק בעולם קיים תדר תהודה אשר גורם למולקולות של החומר לרעוד בצורה מתואמת, עד לכדי התרסקות של החומר, כאשר משדרים לדוגמה תדר כזה בעוצמה מספיק חזקה לעבר כוס זכוכית דקה הכוס לבסוף נשברת לרסיסים. אז חשבתי... שאולי ניתן להשתמש בעיקרון דומה עבור חציבת מחצבים או כריית מנהרות? בדרך כלל משתמשים לצורך כך בחומרי נפץ או לחילופין במכונות קידוח, מה היה קורה אם במקום להטמין חומרי נפץ היו מציבים במקום רמקול חזק ועוצמתי בעל הספק מרשים שישדר לתוך הסלע בתדר התהודה שלו? זה לא יגרום להתרסקות של הסלע כמו המכשיר אשר מרסק אבנים בכליות? הבעיה היחידה שעולה בדעתי כאן היא אי אחידות של החומר (ערבוב של סלעים מסוגים שונים יחד עם עפר) דבר שישבש את התהליך. דרך אגב עוד תהייה - האם לנוזל קיים תדר תהודה? מה קורה כאשר משדרים תדר זה לתוך הנוזל בעוצמה חזקה וקוהרנטית? תודה
 

avinamal

New member
אפשר גם לשחרר צבא של חפרפרות

אבל מה רע בחומרי נפץ? זו נראית שיטה מאד יעילה לפרק דברים.
 
הקפצה....

אפשרי או לא אפשרי? האם זה יצריך יותר משאבים (חשמל, ציוד) מאשר שימוש באמצעים מקובלים כמו חומרי נפץ ומכונות חופרות? תודה!
 
הרעיון נכון אבל לא אפשרי

זה נכון ש באמצעות תדירות תהודה אפשר לשבור קשרים מולקולריים בחומר (לישבור זכוכית למשל), אבל, לא כל חומר מגיב באותו אופן. שנית, האנרגיה הדרושה לשבירה של גוש מסויים של חומר תלויה בסוג החומר והחוזק של הקשרים המולקולריים שלו. בנוסף, תדירות התהודה תלויה גם ביחסים של המולקולות השונות בתוך החומר כך שתדירות התהודה בנקודה מסויימת שונה מתדירות התהודה בנקודה אחרת באותו החומר. לכן, לא ממש ניתן ליישם את הרעיון הזה. למה בזכוכית זה כן עובד? הסיבה לכך היא שכאשר נוצר סדק בזכוכית, אז המבנה הגבישי שלו והפרשי טמפרטורות גורמות לסדק להתפשט הלאה. חוץ מזה מדובר בדרך כלל בשכבה דקה יחסית ולא בגוש גדול ועבה.
 

phobos

New member
לא יעבוד בכלל

ניתן לשבור חומרים באמצעות גלי קול רק אם הם בעלי מבנה גבישי. לכל גביש יש תדירות או מספר תדירויות שבהן הוא בולע קול (פונונים), ואז האנרגיה שאתה מכניס לגביש מנוצלת ביעילות - כמו נגיד בשבירת כוס קריסטל באמצעות סאונד. איך זה מסתדר עם מה שכתבת אתה? נכון שלכל גוף יש תדירויות עצמיות שבהן הוא קולט קול ביעילות גבוהה יחסית, אבל גם בתדירויות האלו הבליעה נמוכה יחסית לבליעה בגביש בתדירות העצמית שלו. לדוגמה, זכוכית לא בולעת אף תדירות ביעילות כמו קריסטל. ניסויי שבירת הכוס נערכים עם כוסות קריסטל שהוא גבישי כי זכוכית איננה גביש אלא יותר דומה לנוזל. לפיכך קידוח באמצעות סאונד יהיה יעיל רק לגבישים, וגבישים הם בד"כ הדבר שאתה מנסה לחלץ מסלע, ולא להיפך. כל זה לא אומר שלא ניתן לחפור באמצעות סאונד בסלע, אלא שהאנרגיה לא תהיה מנוצלת ביעילות כיוון שהסלע לא יקלוט את רובה או יקלוט אותה בתור חום. ברור שאם תשדר סאונד לסלע בווליום מספיק חזק הוא בסוף יתפורר, אבל הוא יתפורר בקרבת המשדר והרסיסים יתחילו לספוג את האנרגיה כחום או תנועה (לרקוד). הסלע לא יתבקע לארכו ויחשוף את אוצרותיו. שאלת גם מה לגבי נוזל. בנוזל אין משמעות לשבירה ואין שום סדר שניתן להפר אותו כך שכל הקול שנבלע בנוזל הופך לחום. הקול לא נבלע בנוזל ביעילות (כמו שהוא נבלע בגביש בתדירות העצמית).
 
למעלה