מנפלאות הדי אור. הפתיע אותי וגרם לי התרגשות רבה כאשר

ניצה 7

New member
מנפלאות הדי אור. הפתיע אותי וגרם לי התרגשות רבה כאשר

שלח לי הבוקר מודעת אבל שפורסמה בעתון ''בוסתנאי'' בשנת 1935. ראה את המשתתפים באבל גרטלה ודוד הורביץ וזכר שאלה הורי זכרונם לברכה על אף שלא מוזכר כלל ראשון ציון. הם משתתפים באבל משפחות לובמן וחביב ולא מציינים במודעה מי נפטר. (במשפחה שורשית ורבת פעלים בראשון הצעירה). אמנם אין לי כבר את מי לשאול אבל ברור שבשנה זו נפטרה בדמי ימיה חברה טובה של אמי - מרים לובמן שנישאה ללוין קיפניס.
בעזבונה של אמי מצאתי תמונה של מרים ופתק הקדשה שכתבה לאמי בשנת 1913. תודה רבה הדי!!!

כ חיים

New member
כדאי לציין

שהשבועון "בוסתנאי" שנוסד ע"י הסופר תושב המושבה רחובות משה סמילנסקי היה בטאונה של התאחדות האיכרים. באותם ימים ראשון לציון הייתה עדיין מושבה, חקלאית בעיקרה.
ב"בוסתנאי" הופיעו לצד מאמרים וכתבות בנושאים חקלאיים הרבה מאמרים בנושאי ספרות ושירה וכן נושאים פוליטיים שהעסיקו את הישוב בארץ באותה תקופה. כדאי מאד לעיין בכרכים הישנים ההם, להתענג על המאמרים והכתבות המחכימות, ובעיקר להתענג על מודעות הפרסומת הישנות.

ניצה 7

New member
תודה חיים על ההסבר המקיף. אבי היה מזכיר הוועד החקלאי בראשון

במשך ארבעים שנה ועיבד פרדס וכרם. קראתי מעט מכתבי ''השכן הרחובותי'' משה סמילנסקי אבל לא ידעתי את חלקו ב''בוסתנאי''.

מרגש

ניצה, מרים לובמן היתה בתם של רבקה ודב חביב לובמן ונפטרה ב-1935 מדלקת ריאות

hadi orr

New member
בוסתנאי היה שבועון של התאחדות האיכרים בארץ ישראל עבור איכרי

ארץ ישראל ויצא לאור בין השנים 1929 עד 1939 ברחובות.
מייסדו ועורכו הראשון (עד 1937) היה משה סמילנסקי.
כמו כן ערכו את הביטאון מרדכי ליפסון, טוביה זיסקינד מילר, פסח גינזבורג ושמואל פרלמן.

השבועון כלל מאמרים פובליציסטיים אשר הביעו את דעותיו האישיות של הכותב על מגוון נושאים שונים ולא סקרו אותו מנקודת מבט נייטרלית.
כמו כן בשבועון היו ידיעות וכתבות בנוגע לפוליטיקה הפנימית של התאחדות האיכרים, מידע מדעי פופולרי בנושאי חקלאות, זואולוגיה ובוטניקה וכן התפרסמו בו סיפורים ושירים מאת בני המושבות.

בוסתנאי הוציא לאור בשנת תרצ"ג מוסף לצעירים, דו-שבועון בשם בוסתנאי לילד.
בתרצ"ד הוא הפך לשבועון עצמאי בשם בוסתנאי לנוער, ופעל שלוש שנים, עד תרצ"ז, בעריכת יעקב חורגין וכן שני כרכי מאמרים בשם "מימים ראשונים" שערך אלתר דרויאנוב.

אחד הויכוחים והפולמוסים החריפים שהתנהלו מעל דפי כתב העת היה בשאלת היחס לערבים.
משה סמילנסקי (מייסדו ועורכו "ובעל הדעה החזקה בעיתון) הטיף להיכרות וקירוב השכנים הערבים, נטו רבים מהכותבים (ובראשם יעקב חורגין) לרוויזיוניזם וקראו להתבדלות ואף למעשי נקמה בפורעים ערבים (במיוחד בימי המרד הערבי הגדול).
על רקע זה פיטר סמילנסקי את חורגין, ובהמשך נאלץ להתפטר בעצמו מעריכת השבועון.
עם הכותבים הבולטים ניתן למנות את זאב סמילנסקי, מאיר-סיקו סמילנסקי, אלתר לוין, אמנון הורביץ, יעקב רבינוביץ, יחיאל מיכל פוחצ'בסקי ודוד יודילביץ.

אין אני איכר (למרות שאבי יגאל בוטרימוביץ ז"ל נולד בקיבוץ איילת השחר ב-1929) ואני משוכנע כי רוב הכתבות המופיעות בו לא יעניינו כיום את מרביתנו.
אבל בגלל עברי (כמעצב גרפי) בהחלט מה שעיניין אותי בעיתון זה היה, והינו, המודעות אשר חלקם הקטן מצורף למאמר זה.
המודעות גם הם מביאות, מראות ומיצגות את רוח התקופה ביחוד מהמבט החקלאי שעיתון זה היה מופנה בראש ובראשונה ורבים מקוראיו היו ממגזר זה. להנאתכם.
וכידוע כל מה שאני מפרסם במאמרים אלו כתמונות הם מתוך פריטים שיש ברשותי למעט אם צויין אחרת.
מודעות אלו הם משנת 1935/36.

ללא קשר לשבועון זה בניגוד לתפיסת העיתון כמוצר חולף, שלמחרת הדפסתו איננו מעניין עוד (ושימש לעטיפת הדגים), התייחסו יהודים לעיתונים העבריים בכבוד המסורתי השמור לכתבים עבריים.
העיתונים נאספו בסוף השנה ונכרכו בכריכה קשה לספר עב-כרס יוקרתי.
הדבר אִפשר לקוראים השונים, לעיין בדיעבד בעיתונות וללמוד מהם ולא בהכרח לשימוש חד פעמי כפי שנהוג כיום.
ולשמחתי כרך זה המאוגד כספר נמצא ברשותי היום. במסגרת ההגבלה שקיבלתי על עצמי מוצגות כאן תמונות בודדות. את שאר התמונות תוכלו לראות בפייסבוק שלי

ארנון65

New member
מאןד נהתית לקרוא את המודעות וביחוד על הפסטום המזין :)

מוזר לי גם שכל פעם אני קורא שבזמנו כתבו את המילה כימיים עם ח' כלומר חימיים.

כ חיים

New member
אתה כותב שרוב הכתבות לא יעניינו את מרביתנו

בנקודה זו אני לא מסכים איתך. יש לי את הכרך הראשון של "בוסתנאי" משנת תרפ"ט ואני מוצא שם כתבות מעניינות מאד, במיוחד למי שאוהב ומתעניין בנעשה בא"י באותם ימים ולמי שאוהב את הסגנון ורוח התקופה. מסכים שמאמרים בנושאי חקלאות אינם מעניינם של רוב המשתתפים כאן אבל יש מספיק חומר בענייני ספרות ושירה, הווי החיים של אז וכמובן עניינים פוליטיים שהסעירו אז את הישוב העברי הקטן בארץ.

ז ק ו

New member
כל הכבוד להדי.

דבר כזה הוא מהיתרונות המובהקים של ההשתתפות הפעילה והמתמידה בפורום.

יפה מאד.

ניצה 7

New member
לצערי כבר לא כל כך פעילה ושומרת על קשר. ואכן, כל הכבוד להדי!

למעלה