מסה של אור

harelginat

New member
מסה של אור

אם לאור אין מסה, איך זה שמסלולו מתעקם כאשר הוא עובר ליד מסות גדולות כדוגמת כוכבי לכת?

Schrodingers Dog

New member
שאלה טובה

התשובה החצי נכונה היא שאפשר להבין את חוק ניוטון בכך שכל האובייקטים נופלים באותה תאוצה - g אם הם בגובה פני הים על כדור הארץ אבל אפשר למצוא את התאוצה לכל כוכב ולכל רדיוס. התאוצה היא לא תלויה במסה של האובייקט - זה כבר גלילאו הראה לנו. ואם זה נכון לכל מסה זה נכון גם לאור שאין לו מסה בכלל.
&nbsp
התשובה היותר נכונה היא להסתכל על כבידה בעזרת תורת היחסות הכללית. היא טוענת שמסות גדולות מעקמות את המרחב ואז כל האובייקטים נעים במסלולים הקצרים ביותר על פני המרחב העקום ולכן האור ״מתכופף״ ליד מסות גדולות, תופעה שנקראת עידוש כבידתי
https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_lens

harelginat

New member
יכול להיות שיש להם מסה מאוד קטנה?

Schrodingers Dog

New member
המשוואה שכתבת היא לא נכונה

תמיד מתקיימים ניסויים שמטרתם למדוד גדלים יסודיים כאלה. במקרה של הפוטון הניסויים נותנים חסם עליון על המסה האפשרית שלו. כל ניסויי חדש בדרך כלל מגלה חסם עליון קטן יותר ויותר.
&nbsp
לדוגמא מאמר
https://arxiv.org/abs/1602.07835
&nbsp
מלפני כמה חודשים על שימוש במדידות מדוייקות של פולסרים כדי לתת חסם עליון חדש.
&nbsp
כל התוצאות קונסיסטנטיות עם מסה אפס וזאת הדעה הרווחת.

harelginat

New member
הוא מתכוון

שלאלקטרון יש מסת מנוחה ומסה גדולה יותר ככול שהוא מואץ למהירות האור.

Schrodingers Dog

New member
אני לא מקבל את זה

שיש עוד מסה פרט למסת המנוחה. אני מכיר את מה שאתה מתאר, זאת מיסקונספציה ידועה אבל חשוב להבין שהיא לא נכונה.

harelginat

New member
כל מי שעובד במאיץ חלקיקים יודע

שכאשר אתה מאיץ חלקיק המסה שלו גדלה.
ככל שמהירות החלקיק המואץ קרבה למהירות האור מסתו גדלה עד אינסוף ובגלל זה אי אפשר להביא אותו למהירות שגדולה ממהירות האור.
זה התיקון של אנשטיין למסה של ניוטון. ואנשטיין תבע את המושג מסת מנוחה. עד התיקון היה פשוט מסה והיא הייתה קבועה.

להרחבה, עיין ערך "תורת היחסות הפרטית של איינשטיין".

Schrodingers Dog

New member
טעות בהבנה של הכותב

זה מדאיג כמה חוסר ההבנה הוא עמוק ומושרש.
&nbsp
הרעיון הוא שלמסה יחסותית אין שום משמעות, לא ניתן למדוד אותה. ניתן למדוד רק מסת מנוחה. יותר מזה - ניתן להגדיר מסה רק במערכת המנוחה של האובייקט והיא היא המסה של האובייקט. כמו שנאמר בקישורים - זאת טעות פדגוגית להציג את המסה היחסותית, שהיא לא מייצגת שום דבר פיזיקלי ומטעה את האנשים לחשוב שהאובייקט משנה את מסתו.
&nbsp
אתה מוזמן לקרוא את הקישורים שצרפתי או לגגל בעצמך Relativistic mass ולהשתכנע. הכי חשוב - לא להאמין לכל מה שאתה קורא בספרי הלימוד.

guprnds

Active member

זו אכן טעות נפוצה. ניתוח אנליטי ודיון על כך (בשפה העברית) מופיע כאן.

harelginat

New member
ההגדרה של מסה היא בתנועה d(mv)/dt=F

*לא קראתי את זה בספר. ככה לימדו אותי. שנים אני מוצא טעויות במה שמלמדים אותי. עד היום כולם התבררו כחוסר הבנה שלי לחוקים. פעם ראשונה שאני נתקל במשהו שהוא לא נכון, לשיטתך.

Schrodingers Dog

New member
לא ברור איך זה הגדרה של מסה

ההגדרה שאני מכיר היא שעוברים למערכת המנוחה של האובייקט ואז המסה שלו היא האנרגיה מחולקת במהירות האור בריבוע.

בלי קשר, המשוואה שכתבת קשורה למכניקה הניוטונית אשר אינה תקפה במסגרת היחסות הפרטית.

harelginat

New member
ניסיון הבהרה

כאשר יש לך מסה בתנועה (במהירות נמוכה, שאינה יחסותית), אתה יודע את הכוח שאתה מפעיל על הגוף, אתה מודד את מהירותו - ועל ידי כך אתה מקבל את המסה שלו.

guprnds

Active member
הבהרה לנסיון הבהרה

הכוח מתכונתי לתאוצה ולא למהירות. במכניקה הניוטונית קבוע המתכונת הוא מסת ההתמד. ביחסות הפרטית עובר החוק השני של ניוטון מוטציה וכאן מתקיים שהארבע-כוח מתכונתי לארבע-תאוצה כאשר קבוע המתכונת הוא מסת המנוחה.

harelginat

New member
נ.ב

אם האור מורכב מפוטונים ללא מסה - איך פועל עקרון "לחץ קרינה" שעל בסיס עקרון זה חלליות נעות בתוך מערכת השמש. מה בדיוק מתנגש במפרש הסולרי ואיך זה גורם להנעתו?.

Schrodingers Dog

New member
לאור יש תנע

לפוטונים אין מסה אבל יש להם תנע. המשוואה היא פשוטה
&nbsp
E = pc

למעלה