מסים והיטלים בבניית בית פרטי

supremacy1

New member
מסים והיטלים בבניית בית פרטי

ברשותי (נשאר) מגרש אחד בדרום הארץ שעלה באיזור ה560K כולל מס רכישה, פיתוח וקרקע.

לאחרונה התעניינתי במחירי הוילות ביישוב- והם נעים באיזור ה2.5 מיליון ל180-200 מ"ר (בתים בני 10 ויותר).

קשה מאוד להעריך כמה תעלה בנייה באותו סדר גודל, אך הדלתא הגסה בין בניה למכירה יחסית משמעותית.

רגע לפני שאני רץ לבנות...כמה פערים שיש לי בנושא ורציתי לקבל את חוות דעתכם:

1. מיסוי- למעט מס רכישה על המגרש והיטל השבחה, אילו עוד מיסים/היטלים/אגרות עליי לקחת בחשבון בהנחה שזו תיהיה דירתי היחידה בעת המכירה?

2. בחוברת המכרז מצוין כי המגרש ימסר ליזם בעוד כשנה, אך יעברו 42 חודשים עד לסיום עבודות הפיתוח שיאפשרו קבלת טופס 4. האם אוכל למכור את הבית לפני כן (בהנחה שהסתיימה הבניה)? האם גם במכירה ללא טופס 4 אוכל לקבל פטור ממס שבח?

תודה

aeonf

New member
תשובות

1. אין.
2. אין טופס 4 = אין פטור ממס שבח.
&nbsp

supremacy1

New member
תודה. מה גובה היטל ההשבחה?

מס רכישה- משלמים על המגרש בלבד וללא תלות בעלות הבנייה. הבנתי נכון?

aeonf

New member
תשובות

מס רכישה- משלמים על המגרש בלבד וללא תלות בעלות הבנייה. הבנתי נכון?
נכון.
&nbsp
אני חושב שאתה מדבר על מס שבח ולא היטל השבחה שזה משהו אחר. מס שבח = 25% מהשבח האינפלציוני של כל העסקה.
&nbsp

supremacy1

New member
דיברתי על היטל השבחה.

בעת מכירת הבית אני מניח שאדרש לתשלום היטל ההשבחה בגין תוכנית הבניה שאישרה העירייה. האם כך ומה גובהו ?

תשובות

היטל השבחה חל על המוכר. במקרה שלך אני מנחש שזה רשות מקרקעי ישראל. אם לא יחולו שינויי תב"ע בתקופה בה תחזיק במגרש/בית, לא יחול עליך היטל השבחה.

עלויות בניה דווקא אפשר לאמוד די בוודאות. אתה לא הראשון שבונה בית.

אפשר למכור לפני קבלת טופס 4 אבל אז אין פטור ממס שבח.

יש כל מיני אגרות הכרוכות בהוצאת היתר בניה, לא סכומים רציניים.

שים לב כי ייתכן שבעת המכירה תצטרך לתת אחריות על הבית. היו פסקי דין בנושא. כדאי לך לסכם על אחריות עם הקבלן המבצע.

supremacy1

New member
תודה אבל...

המוכר היה רשות מקרקעי ישראל כשקניתי את המגרש.
בבואי למכור את הבית לאחר בנייה- הרי שהיטל ההשבחה (אם קיים) יחול עליי.

אני מסכים שאני לא הראשון שבונה בית - עם זאת, אני מניח שעלות הבניה מוערכת ויש דברים שקשה לצפות מראש (200 אלף חריגה למשל יכולה לשנות עבורי את התמונה כיזם). אני מנסה לצמצם את אי הודאות כרגע על מנת לשפר את היכולת להעריך כדאיות.

אחריות על הבית - רק במקרה של מכירה לפני קבלת טופס 4 ? או בכל מקרה?

תודה!

תשובות 2

אם בתקופה בה החזקת במגרש נכנסה לתוקף תב"ע חדשה שכתוצאה ממנה ערך המגרש עלה, אז בהחלט ייתכן שתחול עליך חובת היטל השבחה.

אם אתה עושה את הבדיקות כמו שצריך, ומנהל את הפרויקט כמו שצריך, לא צריכה להיות חריגה משמעותית. אחרי הדיקות הקרקע, רמת אי הודאות יורדת כמעט לאפס. אתה תקבל מהמתכנן כתב כמויות ומפרט טכני באמצעותו תעשה מכרז בין כמה קבלנים. תקח מהקבלן הצעה בכתב, מחייבת. יש מצב שהקבלן יפשוט רגל ויגרום לך להפסדים, אבל זה סיכון יזמי שתצטרך לחיות איתו אם תרצה להיות יזם נדל"ן. אם יש חריגה מהתקציב זה או כי התכנון היה שגוי או שהפרויקט לא נוהל כראוי. ואלה דברים שאתה כמנהל צריך להקפיד עליהם.

בנושא האחריות, זה נתון לבחלטה של בית משפט. אם בית המשפט יחליט שחוק המכר חל עליך או לא.

aeonf

New member
לא מדויק

היטל השבחה אתה תשלם גם על הקלות שונות שיתכן ותבקש בעת בקשה להיתר בנייה.
את ההיטל יש לשלם מעת מכירת הנכס או עם קבלת ההיתר - המוקדם שביניהם.
בפרוייקט יזמי בהחלט יתכן חריגות בתקציב ואף רציניות, במיוחד אם אינך בעל נסיון בתחום.
&nbsp

supremacy1

New member
האם עצם מתן היתר לבנייה משמעו חיוב בהיטל השבחה?

מה גובהו?

aeonf

New member
תשובה

מתן ההיתר מותנה בתשלום היטל ההשבחה.
היטל ההשבחה הוא מחצית משווי ההשבחה (ככל שישנה) כפי שיקבע ע"י שמאי.
&nbsp

לא מדוייק

אפשר לקבל היתר תמורת הפקדת ערבון ולהמשיך להתדיין על גובה ההיטל. ובכלל, זה לא "כפי שייקבע ע"י שמאי" כי אתה לא חייב לקבל את קביעת שמאי המועצה. ממש לפני ימים ספורים הורדתי שומה של 150K ש"ח לאפס. הם התקפלו ואפילו לא הגיע לשמאי מכריע. אבל חייב להזהיר שזה יחסית נדיר.

aeonf

New member
מה לא נכון?

הפקדת ערבון = תשלום מותנה של ההיטל.
כתבתי: "כפי שיקבע ע"י שמאי"
שמאי משלך או שמאי מכריע הם שמאים, לא?

supremacy1

New member
סליחה על הבורות..

מן הסתם ההיתר לבנות מכפיל פי כמה וכמה את מחיר המגרש. הרי ערכו של מגרש לא שווה יותר מדי ללא היתר בנייה.

לא ברור לי לאיזה סכום עליי לצפות (50K או 300K עבור בית בשטח בנוי של 200 מ"ר)?

aeonf

New member
לא הבנת

היטל השבחה לא משלמים על עליית ערך המגרש, היטל השבחה משלמים על השבח שנוצר (אם נוצר) כתוצאה מהקלות שונות בנייה שונות מהמותר בתב"ע (גובה, מרפסות, קו בנייה, מספר יח"ד ועוד) או מאישור תב"ע חדשה.
אם התקבל היתר בנייה מבלי שהתקבלו הקלות כלשהן אז לא יחול היטל השבחה בהנחה שכל ההיטלים שולמו על התב"ע הקיימת, בעת רכישת המגרש לדוגמא.
&nbsp

למעלה