מספר השפות האידיות :

nizanm

New member
מספר השפות האידיות :

מי יודע? כמה שפות אידיות קיימות בעולם? על כמה מהן ידוע בכלל והאם קיים גוף שפועל לתעד ולשמר את השפות הללו? הסטודניות/ם לבלשנות !
 

nizanm

New member
"שפות אידיות" - פרוש:../images/Emo63.gif

שפות יהודיות. שפות שדיברו בהן אך ורק היהודים באזור בו חיו. למשך תקופת הגולה בת ה-2,000 שנה, פיתחו היהודים שפות משלהם,כל קהילה ושפתו באזור בו הקהילה חיה. אך ורק הם ידעו שפות אלו באזורים בהם חיו,ואלו היו שפות הדיבור ביניהם,בנוסף לשפת הדיבור המקומית. דוגמה הכי ידועה היא "יידיש". בפרס, בכמה ערים התפתחו שפות אידיות(=יהודיות)כאלו. דוגמה: בעיר אספהאן יש שפה שאך ורק יהודים מהעיר אספהאן יודעים אותה. בשירז - כנ"ל. יש שפות אידיות בערים נוספות בפרס.
אני מעיר הבירה טהרן לא מבין אף לא אחת מהשפות הללו.
 
שפות יהודיות

שפה יהודית היתה נפוצה גם בקרב יהודי עירקי, ורק יהודים יכלו להבין אותה. השפה הזאת היא מיקס של ערבית, טורקית, עברית, פרסית, הודית ועוד כמה השפעות קטנות ומילים שאולות משפות אחרות.
 

slevinger

New member
לא ראיתי את הודעתך, אז כדי

לדייק, גם השפה הערבית (הרגילה) היא מיקס של טורקית, פרסית ועוד שאילות משפות אחרות, זה לא מה שמייחד את הערבית היהודית. נכון שבנוסף לכל אלה בערבית היהודים יש מילים עבריות.
 
כמובן ששפה משפיעה אחת על השנייה

בעיקר במיקומים גיאוגרפים קרובים, כך הערבית משפיעה על הטורקית ולהיפך. כי שדנו כאן (ואני לא איש מקצוע לא רק מתוך עניין בבלשנות) גם לשפת הדת יש השפעה על השפה. כך אפילו שהשפה המלאיית שמדוברת במלזיה מושפעת מן הערבית. דוגמא: סלאמאת מאלאם (לילה טוב - שימוש במילה שמשעותה שלום). לגבי ערבית עירקית של יהודי עירק - ניתן להצביע בבירור על השפעה ניכרת, זה מתבטא במילים שנכנסו לשפה ומתבטא גם בסיומות טורקיות לבעלי מקצוע כגון: אזאצ'י - רוקח (בערבית סיידלי) פוסטג'י - דוור.
 

slevinger

New member
../images/Emo45.gifמסכימה בהחלט

השפעת האסלאם היא ברורה ומוכחת גם באזור זה של העולם. האסלאם חדר למלזיה במאה ה-14, כמו כן קירבתה הגיאוגראפית למדינות מוסלמיות באזור, כמו אינדונזיה וסרילנקה. באשר לרוקח, המילה אזאצ'י לא מוכרת לי. הוריי משתמשים בסיידלי, שבילדותנו חשבנו שזה סנדלר, כי זה דומה לסנדל.......
 

nizanm

New member
גם בפרסית - סיומת צ'י

פירושה בעל מקצוע. לדוגמה : קהווה צ'י = בעל בית הקפה או המלצר שמגיש את הקפה (אני מניח גם תה) בפרסית יש לסיומת צ'י פירוש נוסף : צ'יק,קטן. לדוגמה : כוצ'ק צ'י = קטן צ'יק חושקל צ'י , קשנג צ'י = יפה (צ'יק) וכ"ו. לגבי הסיומת ג'י בפרסית : אינני יודע.
 

slevinger

New member
הערבית של יהודי עירק ,ששורשיה

בערבית היהודית של ימיה"ב, היתה דיאלקט ייחודי אך ורק ליהודים שם ונבדלה מהדיאלקט של המוסלמים שם מחד, ומדיאלקט הנוצרים שם מאידך. ככל הידוע תופעה כזו של פיצול התרחשה רק בעירק ולא בשאר ארצות ערב, הסיבה איננה ידועה ויש רק השערות.
 

motorist

New member
יש אתר מצויין הנושא

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?forum=181 תבלו.
 

nizanm

New member
השפות הפרסיות האידיות

נזכרתי
! בנוסף לשפות היהודיות שדוברו בקהילות יהודי פרס, אותן(חלקן)הזכרתי קודם,היו כמה דברים שגורים בשפת היהודים בטהרן הבירה: "לשון" הכוונה נצור לשונך מלדבר מאיזו שהיא סיבה. "לא (ה)ערה" הכוונה המשך לדבר אך ל לא ההערה. "בני צ'י" הילד הקטן "קטן צ'י" הקטן או הקטנה. ואלו מילים או שפות יהודיות היו בעירק או בתורכיה???
 

motorist

New member
אופס ענק! פאדיחה

סליחה על הבלבול בקישור. הינה הקישור האמיתי: http://www.jewish-languages.org/
 

Yovav16

New member
בספר "הזירה הלשונית" של ר. רוזנטל

הוא מציג את שפת המועדונים והדראג-קוינס של ת"א, אשר משתמשת בשורשים ובמילים עיראקיות ומשלבת אותם בתחביר העברי. "אוחצ'ה" = אחות, "מדרוס, שרמיז, שרגריז, מדהיז ודהוז" = מהמם, מקסים ומדהים. מוזדוז"= מועדון סגור "אורג'ול"= רגליים "עזיזי"= יקירי= (בברנז'ה) גכבר חתיך ונחשק. "עוואד"= אנשים "אתמול בקלאב היה מוטרוס עוואד" (הרבה אנשים)
 

nizanm

New member
../images/Emo7.gifלמה לא מוזכרות

השפות היהודיות הפרסיות? יש כמה וכמה כאלו.
 
למעלה