"מספר" על היד..

1זהבה

New member
"מספר" על היד..

456723 לאבא שלי יש "מספר" על היד זה בצבע סגול-כחול כהה וזה לא יורד באמבטיה, ולא בגשם... הוא לא ימאי, לא "פריק" ולא חובב קעקועים... אבא שלי שייך לקטלוג. מי שהיה חי פעם או היום אפילו במושב או בקיבוץ יודע שבהמות מסמנים עם "מספר" כי כולם יוצאים יחד לאחו לאכול עשב וכאשר הם חוזרים צריך לדעת מי שייך למי... בהתחלה היה במחנה פלאשוב והשתתף בהקמתו. (לידיעה: מחנה פלאשוב נמצא ע"י המפעל של שינדלר . משם עבר לאושוויץ....... בלוק 10 משם למחנה סקסהאוזן אח"כ ברגן בלזן.......... ורואים טוב את "המספר" .. חשבתי שזה ירד במשך השנים, אבל לא. בחורף לא רואים כי לובשים בדרך כלל חולצה ארוכה (אבל כמה חורף יש בארץ)? כאשר לובשים חולצה קצרה רואים... איש לא שואל מה זה כן שואלים מתי היית ? מתי הגעת ? לאן עברת ? בבקשה לקבלת פיצויים מגרמניה אין צורך בעדים כי אכן היה שם... הוא בקטלוג הוא ברשימה הגרמנים מסודרים..... מצאו את כל הרשימות לאבא שלי יש "מספר" על היד שבת שלום

1זהבה

New member
ראיתי אותו...

ראיתי את התמונה כמובן שזה לא אותו מספר אבל ממש באותו מקום רואים טוב לא ???????????

tiyah

New member
סבתא, מדוע יש לך מספר על היד?

לא זוכרת מצב שבו לא ידעתי מהי המשמעות. מספר על היד הוא חלק מההוייה הקיומית, עדות שאין להסירה. מספר על היד שחקוק בנשמה לעד. אבל הדור השלישי, כן נהג לשבת על ברכי סבתא ולשאול: סבתא, מדוע יש לך מספר על היד? והיא בדרכה המגוננת, בישלה גירסה לפעוטות, לילדים ולבוגרים. וגם הם נושאים את המספר חקוק בנשמתם לעד.

ישרון

New member
מספר על היד

אימי בעלת B.A.ובסביבתנו חיו עוד לא מעט מיוצאי הונגריה תמיד הבחנתי שלהן יש מספר על היד ,ולא היה צורך לשאול מהיכן ולמה באיזה מקום בגיל הגן התקבלה התשובה המוחצת. לאימי אין מספר למרות עברה ופעם אפילו העזתי לשאול איך זה? התשובה היתה שלא היספיקו עד היום איני יודע איך זה ולא מעז לשאול .

קורנית

New member
גם לאמא שלי

אין מספר על היד וגם אני קיבלתי את אותה התשובה "לא הספיקו" הגיעה לאושוויץ "מאוחר", ולא "בילתה" שם הרבה זמן - כי נשלחה לעבודת כפיה בבית חרושת בגרמניה מזל - שלה ושלי

tiyah

New member
שיחת פליט מכבשני אושוויץ...

באושוויץ מחקו את שמי ונתנו לי מספר. זה כל רכושי שהצלתי לפליטה. ‏1.1.1.4.5.7.7. הרבה דברים, חביבי, למדתי שם, באושוויץ. ודבר זה לא אשכח לעולמים: כי כל ישראל חברים. כולם נדחקו בתור אל המשרפות. כולם, כולם. כל מי שבשם ישראל יכונה. משה שמואל, סאלוניקי עיר ואם בישראל

1זהבה

New member
היווניות היפות....

לפעמים כאשר שוחחנו בבית על השואה סיפר אבא : "אני זוכר את הטרנספורט שהגיע מיוון. (אולי מסלוניקי)... איזה בחורות יפות הגיעו מיוון......... הוא התכוון לזה ברצינות.. והגרמנים ראו בהן "סחורה סוג א"" ובחרו לעצמם "סידור" לסקס ולדברים אחרים שחשקו בהן. הם ניצלו את הנשים הללו עד תום... לקחו את כבודן ואחר כך היו חוזרות לביתן....... שמעתי בחורות יפיפיות היו ביוון של אז....... אני בטוחה שגם היום.... מבוקשות לא שמעתי אותו אומר את המילים האלה על הטרנספורט מהונגריה.... עליהם אמר דברים אחרים.... וזה לפעם אחרת. במקרה הוא קיבל תפקיד של מיון בגדים..... מעין אפסנאי כזה.... בחורות יפות הגיעו מיוון . זהבה

על הטרנספורט מיוון כתבתי גם אני

אמא שלי היתה בטרנספורט הראשון מהונגריה. היה עליה, בשלב מסויים, למיין את חפצי הנספים. מצורף קטע אותו כתבתי בעקבות חופשתי בקיץ ביוון. מאיפה אביך? הסיפור אותו סיפרת כאן מזכיר לי את המערכון של אריק אינשטין ואורי זהר, על העליות השונות. SHIT. מיכל.

הבת של

New member
אבא שלי היה מספר

בחור על הכיפאק. הוא היה איש משפחה, שקט, חייכן, בעל מקצוע מעולה, וגם מספר. לא כמו מה שרצו שיהיה כשצרבו לו את שמו (מספרו) על האמה. במידה רבה נתן לו דווקא המספר את זהותו, זאת שבקשו למחוק. המספר הזכיר לו שהוא יהודי, שהוא אדם, שיש לו תפקיד בעולם הזה ולשם כך הוא חייב לחיות. אז אבא שלי , למרות שהיה לו מספר, הוא היה גם מספר. הוא היה פיקח, והוא היה אוהב, והוא ידע לשיר, והוא היה רגיש ובעיניו התכולות עמדה תמיד לחלוחית שהתלוותה לחיוך ולחיות(בשורוק). בתיה

הבת של

New member
עוד משהו על אבא שלי

היתה לו לאבא שלי גבעה קטנה במקום האצבע בין האגודל לאמה, גדם שהביא איתו משם. והיה בה יופי באותה הגבעה, משהו שהתריס ואמר גבורה, כי אצבע אחת הקריב רק אצבע אחת ולא נתן להם את כל היד. בתיה 1/99

בת יוסף

New member
לבתיה אבא עם יד ושם...שנושם, ונושם../images/Emo16.gif

בתוך נפשך הפיוטית והאוהבת. דרך מרגשת להנצחה - כתיבתך שלך שוש בת יוסף

א ת י 10

New member
בתיה - והגבעה הזו היא הכל../images/Emo24.gif

ה"גבעה" הזו בין האגודל לאמה, בין המוות לחיים. והבת שלו כאן מדברת בשם הגבעה הזו, בשם החיים, בשם האובדן, בשם האהבה. את מצליחה להעביר בי תמיד צמרמורת. הכתיבה הכל כך מדוייקת שלך ולכאורה הנון שלנטית - מצליחה בכל פעם מחדש להדמיע את עיני. טוב לבכות ביחד. טוב להתחבק ללא מלים.

מספר על היד-ספטמבר 2000 - מקבץ

מזכרת מאמא. 27/9/2000 9:39 נגה* [email protected] ----------------------- כשהבנתי, שאמא לא יוצאת מהמחלה, היה ברור לי, שאני רוצה צילום של היד שלה. של המספר. שיישאר. שייוותר עימנו. מאמא. היתה לי בעיה פרוזאית , איך לבצע את זה. לא רציתי לבקש. לא העזתי. וככה עברו השבועות, ומצבה התדרדר, וכל הזמן ניקר הדבר במוחי: "חייבת את המספר..." כשימיה ספורים, והיא מעורפלת ממורפיום, היה ברור, שזה הזמן. שאין אחר. שלעולם לא יהייה זמן אחר. אבל לא יכולתי. פשוט לא הייתי מסוגלת לכך. ביקשתי מאחי. סיפקתי את המצלמה. והוא צילם. ארבעה-חמישה ימים לפני מותה. ואלו היו מילותיה האחרונות, לשמע ולמראה הבזק הפלש: "מה זה?" כן. נותרה לנו מזכרת זו מאמא. צילומו של המספר החקוק על זרועה. על יד צהובה, צבה ונפוחה מהמחלה. וגם אפשר לקרוא את המספר. הוא לא היטשטש עם השנים והמחלה. הרבה זמן שרציתי לכתוב הודעה זו. לספר לאילו, שהוריהם עדיין בחיים על כך. אבל נעצרתי כל פעם מחדש. אולם עם קריאת ההודעות בימים האחרונים, על עבודות השורשים, על השאלות, שחייבים למהר ולשואלן - הרגשתי כורח לספר את הסיפור. לאפשר לכם לחשוב על האפשרות. מה עוד שחגיגת ראש השנה ממשמשת ובאה, ונפגשים, ומצלמים, ואפשר, כאילו בלי להרגיש, לפקס על המספר... האם עוד מישהו צילם את המספר? ועל המזכרת השניה אספר בפעם אחרת. נגה מאד יקרה 27/9/2000 10:51 אנבלה ----------------------- קראתי, ופשוט הלב נקרע. נזכרתי, לבת דודתי היה חבר גרמני, בחור נחמד ונאה, צאצא לנאצי פעיל מאידך, ולאשה שעשתה ככל יכולתה לסייע ליהודים בדרכה שלה. היחס שלי אליו היה אמביוולנטי, כי לצד הנחמדות שלו ויחסו הנפלא לבת דודתי היו לו מין התנהגויות שהקפיצו אותי, מין תגובות חריפות ושתלטניות באופן מאד לא פרופורציונלי לנסיבות. חבל לי אפילו לתת דוגמה. סבתא שלי חלתה מאד. בבית החולים, בלי השיניים התותבות והמסרקות בשיער הלבן, צנומה וחיוורת, נראתה כמו בתמונות של הזקנות היהודיות המובלות ברכבות ליעד ידוע לנו מאד. עשיתי כל שביכולתי שהילד הגרמני לא יראה אותה, את האשה שסחבה שישה ילדים לבדה לאורך המלחמה, ושלפה את כולם בשלום. והוא לא ראה. עמד במסדרון - ולא נכנס. ואת המספר, אני כל כך מתנצלת להגיד, את המספר לא הייתי מצלמת. אינני רוצה להנציח דבר שיש בו משום הפיכת אדם לאסיר, לפריט ממוספר שאישיותו נמחקה, שאין לו זכויות כל שהן. סליחה. ----------------------- לאנבלה - ועוד על המספר 27/9/2000 18:18 נגה* [email protected] ----------------------- לאחר שפיתחנו את התמונות, הסתבר לי, שאחי צילם אך ורק את המספר. את הזרוע בלבד. שאלתיו, למה לא צילמת גם את כפות הידיים, את הגבות. חלקים נוספים מאמא. ענה: והרי צילמתי תמונה זו בשביל הנכדים. והוסיף - הנכדים שלנו. זו שאלה של גישה. אמא לא היתה "אדם שהפך לאסיר", "פריט ממוספר", "אישיות מחוקה". המספר לא היה עדות לדבר שכזה. המספר היה עדות לדבר שעברה. אמא היתה אדם חושב. אמא בחרה בחיים, במצב ההכי קשה בעולם, דומני. אמא בחרה באופטימיות. אמא בחרה לחשוב נדיבות ואהבת אדם, מול תאי הגזים, פשוטו כמשמעו, דבר שהציל את חייה. ועל כך, אני מניחה שעוד אספר. אמא בחרה בצלם האדם. גם במצעד המות. וגם על כך מן הסתם עוד אספר. והמספר, היה חלק מאימי. חלק מחייה. חלק מגופה. והיא לא הרגישה כל צורך להתכחש לו. לרגע לא חשבה להסיר אותו מידה. אף פעם. ליוה אותה גם בכל המסיבות בהן רקדה. והיא אהבה לרקוד. אף פעם המספר לא היה שיקול בבחירת הבגדים. והיא אהבה להתלבש משוגע. פעם אחת בלבד המספר היה "אישיו" - אמא נותרה בקופת חולים ללא רופא משפחה, והיא רצתה מאד ברופאה טובה מסויימת, שכמובן רשימתה היתה מלאה. אמא סיפרה לי, שניגשה לדבר עם הרופאה, ובפעם הראשונה בחייה, וכנראה היחידה, חשפה בכוונה תחילה את זרועה. שהרופאה תראה... והרופאה צרפה את אימי לרשימת חוליה. גיחכנו וחייכנו על כך, שיש למספר גם ייתרונות. אגב, אימי אהבה לצלם. היא צילמה המון. כל הזמן. והמצלמה שלה היתה חלק מהמשפחה. מהשמחות. אמא שלי. אמא עם מספר. אמא עם מצלמה. היתה לי אמא עם מספר. ורציתי מזכרת מאמא. ואין על מה לבקש סליחה. כאמור, זה עניין של גישה. ידעתי, שמה שעשיתי, עשוי להראות קונטראוורסאלי. עברתי על הודעתי מספר לא מועט של פעמים. ושיניתי. ותיקנתי, והוספתי וגרעתי. ותוהה: האם אני מנסה לתרץ משהו למישהו??? אל לי. עשיתי מה שהרגשתי חייבת. ולמרות שהיתה לי בעצמי רתיעה מהדבר, ידעתי, שלהתחרט אוכל אחר כך. אם בכלל. קודם כל שיהייה. ואני בדיעבד מאד שמחה שנותרה התמונה. מן הסתם תככב בעבודת השורשים. אגב, כשהנכדים שאלו אותה על המספר. בטבעיות של ילדים. ענתה להם, שעשו זאת לה אנשים רעים. לפני הרבה הרבה זמן. (המשך השרשורים מספטמבר 2000 בהודעה הבאה)

מספר-המשך השרשורים מספטמבר 2000

----------------------- המספר 27/9/2000 11:4 בת [email protected] ----------------------- לפני מספר חודשים הייתי שותפה לאירוע שכיבד את ניצולי השואה בעירי. אנשים קיבלו הזמנות וכרטיסים עם כסאות מסומנים, רק כדי שנוכל לדעת בכמה אנשים מדובר. אשה אחת הגיעה לאולם ללא הזמנה וללא כרטיס. היא הסבירה לי שלא ידעה כלל על הארוע ולכן גם לא נרשמה מראש, אבל היא ניצולה והיא חייבת לקחת חלק, והיא מוכנה גם להראות לי תעודת זהות וכו´ וכו´. הרגעתי אותה, לקחתי את ידה, נשקתי למספר ואמרתי: יותר מזה לא צריך. ----------------------- המספר 27/9/2000 17:33 זלמן-לייב (מישהו, לשעבר) ----------------------- לא צילמתי את ידה של אמי והמספר ירד עימה אלי קבר כי אי אפשר היה להפריד בינה לבין עברה ולא רציתי להשאיר את האות הזה איתי יותר מדי כבד היה ----------------------- זלמן-לייב ,שנה טובה לך 29/9/2000 15:47 יוסף [email protected] il ----------------------- האם אתה זוכר אותו? ----------------------- שנה טובה יוסף. התכוונת האם אני זוכר את המספר? 30/9/2000 2:45 זלמן-לייב ----------------------- , אם כן, לא רק שאני לא זוכר. אני אף פעם לא ידעתי אותו. אף פעם לא הסתכלתי, עליו כעל מספר בעל משמעות "מספרית". בשבילי הוא היה כתם כחול על יד, אימהית. כתם שמאחוריו עמדה הזוועה., , , , , , , ----------------------- אין לי מושג מה המספר. גם עכשו. 30/9/2000 11:11 נגה* [email protected] ----------------------- משמעות המספר קשה עלי. אבל אם ארצה - יש איפה להסתכל. הכתם הכחול - של היד האימהית. של הזרוע השזופה והאהובה. |lev| ----------------------- אולי עדיף כך 30/9/2000 11:14 יוסף [email protected] il ----------------------- ואולי טוב לתת לזוועה הזו שהמיספר מסמל,לשקע אל תהום הנשיה...אך מבלי לשכח את אלו שסבלו ממנה ועדיין סובלים. ----------------------- לנגה 27/9/2000 22:3 חיים hy@netvision/net/il ----------------------- קשה היה לי להגיב בפורום שלחתי לך אימייל ----------------------- לאמא שלי אין מיספר 28/9/2000 20:0 יוסף [email protected] ----------------------- למרות שהיא היתה באושוויץ.לפעמים אני מפקפק בזה כי לפעמים היא מספרת סיפורים על מחנות עבודה.שמעתי אבל לא מזמן שיהודי הונגריה שבאו לקראת הסוף כבר לא סומנו?בכלל יש לי עוד הרבה סדר לעשות בסיפור של אמא. ----------------------- ליוסף 28/9/2000 20:28 חיים hy@netvision/net/il ----------------------- מעניין גם אמא שלי הגיעה לשם רק במאי 44 מהונגריה לשם נימלטה מהעיירה בה נולדה .עיין קצת בפורום ותראה שתהיתי למה אין לה מספר? אף פעם לא העזתי לשאול תמיד ראיתי בכך מעין התרסה או שאלה המפקפקת באמינות סיפורה,תמיד חשבתי שיש פער בין האמת ההיסטורית לאמת הסוביקטיבית עד שביתי נסעה לפולין וקיבלה נרות נשמה מסבתא בצרוף רשימה היכן ולזכר מי להדליק כל נר ונר,ולמרבה פליאתה של ביתי הכתובות היו מדויקות ותאמו להפליא להסבריה של הד"ר דינה פורת שהדריכה את הקבוצה. ----------------------- חיים. אני לא מבינה. פיקפקת באמינות סיפורה?? 29/9/2000 1:18 אילנה [email protected] ----------------------- ----------------------- כן חיים, נושא כאוב 29/9/2000 15:23 יוסף [email protected] il ----------------------- יש בי איזה פחד סתום להיכנס למלא הפרטים המדויקים של עבר מישפחתי...גם בגלל הכאב הרב וגם בגלל המקומות הלא נעימים.ישנו קטע למשל שבו היא נעזרה בטוב ליבו של איזה קצין גרמני, רופא שהביא אותה לאיזה בית חולים ליד ברלין,שם נאלצו לקטע לה את אצבעות רגליה אחר שהם קפאו בצעדות המוות.את האפיזודה הזו היא תמיד מספרת בחשש רב ועם הרבה בושה.אמא שלי היתה אשה מאד יפה ואני לא יודע עם הבושה היא בגלל ש"שיתפה" פעולה עם האויב או משהו אחר.ואיך בכלל אוכל איפעם לדעת ואולי זה כלל לא חשוב? ----------------------- לחיים וליוסף 29/9/2000 22:0 בת [email protected] ----------------------- מי שהגיעו לאושוויץ לקראת סוף המלחמה לא קיבלו מספרים. (אפילו שהם עמדו בתור) הנאצים היו טרודים בהגברת קצב החיסול ובנסיגה ממחנה אחד לשני בצעדות המוות, כך שרבים מאלה שסבלו בגטאות או במקומות אחרים והגיעו בשנת 44 הם חסרי מספר. חלק מהנאצים שהיו מודעים להפסדם הקרוב החלו לבנות לעצמם את ההגנה באמצעות סיוע לניצולים. הם קיוו שבעתיד כשיועמדו לדין על פשעי מלחמה יעידו הניצולים לטובתם ועושיהם יופחתו. האמינו להם שהכאב שלהם לא היה דמיוני. הם נושאים את הבי.איי (בוגרי אושוויץ) שלהם בכל צלקת בגופם. ----------------------- כן, זה נכון יוסף. גם לאמא שלי אין מספר על היד. 29/9/2000 1:16 אילנה [email protected] ----------------------- ----------------------- ספרי לי עוד, אילנה... 29/9/2000 15:25 יוסף [email protected] il ----------------------- אם בא לך...שנה טובה וחג שמח. ----------------------- שנה טובה גם לך יוסף. 29/9/2000 16:8 אילנה [email protected] ----------------------- כן. אני חושבת שזה היה לטובתה. היא לא אחת שאוהבת לדבר על זה, וזה שלא היה לה מספר פשוט עזר לה להסתיר את זה. אחרי ר"ה אספר לך ולכולם עוד משהו בהקשר לכך. ----------------------- איזה סיפור עצוב,ניפלא ומצחיק במרירותו, 29/9/2000 15:44 יוסף [email protected] il ----------------------- אם נאסוף פעם את כל הסיפורים הקטנים הללו,יצא לנו סיפור אחד, מדהים במוזרות הנוראה ומלאת ההוד שלו. חג שמח,שנה טובה ----------------------- (הערה: בעקבות ההתכתבות הזאת צילמה יהודית את מספרו של אביה ז"ל) מיכל

לזהבה-ל....

אחיות של סבתא שלי שהיועובדות כפיה לא היה מספרנעל היד אבל כל פעם שאני רואה מישהו עם מיספר על היד יש לי כלפיו בלב יראת כבוד עצומה שנובעת מהוא הצליח לעבור את זה הואנ גיבור לעומת התחושה הצברית המסממנת אותו משום מה כמסכן קצת. שלך חנה גונן

1זהבה

New member
צברים חושבים...

אכן יש יראת כבוד לאנשים אלה.. יראה לעוצמה ולכח ההישרדות אבל, אני גם שמעתי קולות של האשמה או שאלות "למה לא עשיתם כלום למען אחרים..." אבל על זה אכתוב בפעם אחרת.......אין לי פשוט היום סבלנות..בגלל כל האירועים שקורים לנו בארץ והראש עסוק בזה... ומספיק עצוב לי גם כך. מבטיחה לכתוב על כך בהרחבה. תודה לך זהבה

לזהבה-אשמח...

לשמוע תגובות נוספות זה בהחלט יעזור לי להביו את היחס הכללי ושל עצמי בפרט,דבר שרק עכשו אני מוצאת סוף סוף זמן לעסוק בו. שלך חנה גונן

למעלה