מספר שאלות בקשר לגנים

מספר שאלות בקשר לגנים ../images/Emo41.gif ../images/Emo41.gif

ראיתי לפני מספר שבועות כמה תוכניות מעניינות מאד בטלוויזיה בנושא גנים ואבולוצייה, בין השאר דיברו שם על ניסויי מעניין שבו חתכו מצפרדע נדמה לי, את קטע הגנים שאחראי ליצירת העין, והרכיבו במקומו קטע גנים שאחראי על יצירת עין אשר נילקח מזבוב, התוצאה היתה שאותה צפרדע פיתחה עין נורמאלית לגמרי. אז לאלו שיודעים על מה אני מדבר או ראו את אותה תוכנית, איך יתכן שאותה צפרדע פיתחה עין נורמאלית בעזרת גנים של עין זבוב? האם אותם גנים שנילקחו מהזבוב לא היו אמורים להכיל "הוראות" ליצירת עין מורכבת כמו זו של זבוב? איך יתכן שכאשר הם בזבוב אותם גנים יוצרים עין מורכבת וכאשר הם מועברים לצפרדע הם יוצרים עין שונה לחלוטין? איפה ההגיון כאן? הרי גם בזבוב וגם בצפרדע הם עדיין מכילים את אותו מידע לא? ושאלה נוספת - אני מבין שבכל תא בגופנו נמצאים גנים שבהם קיים כל המידע הדרוש לבנייה של גוף שלם על כל איבריו, אך איך כל תא יודע מה מיקומו בגוף ואילו גנים הוא אמור להפעיל? לדוגמה איך הגנים שגורמים לצמיחת ציפורניים יודעים ליפעול רק על קצות האצבעות ולא על המצח לדוגמה? איך הגנים שיוצרים את העין יודעים ליפעול רק על הראש ולא ליצור עיניים על הרגל או על היד? תודה מראש, משתמש בצלילים.

nכמ

New member
תשובות..

1. הניסויי היה בעובר של צפרדע? אני משער ש-ייתכן שהמידע הגנטי שנלקח מהזבוב והוכנס לרצף הגנטי של הצפרדע, קיבל ביטויי אחר, כי לא נלקח מספיק אינפורמציה גנטית או לא כל המידע הגנטי הדרוש. כלומר יתכן שיש עוד גנים שאחראים על עין הזבוב ובהיעדר לקיחת כל הגנים התוצאה תהיה עין של צפרדע. 2. בגדול בכל תהליך של שיכפול התא, נוצר RNA ומה-RNA מופקים חלבונים על פי אותו הרצף הגנטי, החלבונים הם אלה שקובעים איך שה-DNA משפיע על היווצרות הגוף. במידה ואתה מעוניין אוכל לשלוח לך לינק במסר פרטי לתוכנית של ה-BBC שממחישה את כל הידוע על איך ש-DNA פועל. (ההורדה עורכת כמה שעות)

תודה, אך מעדיף תשובה על גבי הפורום

1. אני לא זוכר אם מדובר מעובר אך אני משער שכן. לפי מה שאמרו שם, לקחו קטע גן שלם מזבוב שתפקידו ליצור עיניים, והחליפו אותו בקטע גן מקביל אצל צפרדע, עדיין לא ברור לי איך "סידרת הוראות" שאמורה ליצור עין מורכבת (אצל זבוב) יוצרת פתאום עין רגילה לגמרי כששמים את אותם גנים אצל צפרדע? הרי ההוראות באותם גנים אמורות להגיד לגוף לייצר עין מורכבת של זבוב, לא? 2. תודה אבל לא, אני מעדיף לקבל תשובה ברורה על גבי הפורום. נגיד שתא מסויים נמצא בקצה האצבע ואמור ליצור ציפורן, אותו תא מכיל כידוע גם גנים ליצירת עיניים, אף, ידיים, רגליים... איך אותו תא יודע דבר ראשון שהוא ממוקם בכלל בקצה האצבע ולא על האף או הבטן, ואיך הוא יודע שעליו להפעיל מתוך רצף הגנים שמכילים הוראות בנייה עבור כל איבר בגוף, דווקא את הגנים שיוצרים ציפורן? תודה מראש.

nכמ

New member
איך שאתה מעדיף..

"1. אני לא זוכר אם מדובר מעובר אך אני משער שכן. לפי מה שאמרו שם, לקחו קטע גן שלם מזבוב שתפקידו ליצור עיניים, והחליפו אותו בקטע גן מקביל אצל צפרדע, עדיין לא ברור לי איך "סידרת הוראות" שאמורה ליצור עין מורכבת (אצל זבוב) יוצרת פתאום עין רגילה לגמרי כששמים את אותם גנים אצל צפרדע? הרי ההוראות באותם גנים אמורות להגיד לגוף לייצר עין מורכבת של זבוב, לא?" -- גנים פועלים במקביל כלומר - גנים יצרו את הלב שלך, ולא מדובר בגן יחיד ובודד אלא בגנים רבים מהגנום האנושי שמלעשה "משתפיפ פעולה" ביחד ביצירת איבר בגוף (איך? אני אתייחס לזה בשאלה הבאה) "2. תודה אבל לא, אני מעדיף לקבל תשובה ברורה על גבי הפורום. נגיד שתא מסויים נמצא בקצה האצבע ואמור ליצור ציפורן, אותו תא מכיל כידוע גם גנים ליצירת עיניים, אף, ידיים, רגליים... איך אותו תא יודע דבר ראשון שהוא ממוקם בכלל בקצה האצבע ולא על האף או הבטן, ואיך הוא יודע שעליו להפעיל מתוך רצף הגנים שמכילים הוראות בנייה עבור כל איבר בגוף, דווקא את הגנים שיוצרים ציפורן?" -- בעקרון יש דבר שנקרא Stem cells שזה תא נבט אשר יש לו יכולת להפוך לכל סוג של תא אחר בגוף - הוא יכול להפוך את עצמו לתא דם, או לתא עצמות, או לתא עור, או לניורון במוח וכו', התהליך עצמו עדיין לא ידוע מדעית כיצד בדיוק אוסף הגנים הופך מרצף של אותיות נוקלוטאידיות לעין/לב וכו'... מה שידוע שהגנים הם משפיעים באופן ישיר על היווצרות החלבונים בתאים, כלומר בכל תהליך של שיכפול של התא בשלב האמבריולוגי(עוברי) יווצרו חלבונים ספציפים כתוצאה מ-'פיענוח' ה-RNA ואלה יקבעו את התכונות, וכמו שרשמתי איך בדיוק החלבונים משפיעים על היווצרותם של האיברם זה דבר שעוד טעון מחקר ואשר בעתיד אני מאמין שיתגלה ע"י אמבריולוגים.

nכמ

New member
Stem Cells

למעשה כל תא בגוף אדם בוגר היה בעברו Stem cell , בתהליך העוברי כל התאים בשלב הראשון הם Stem Cells כשם שהזיגוטה (הביצית המופרית) היא Stem cell.

רק שתדעו שפעם ראשונה אני כאן

וממש לא ידעתי שיש אנשים זה מעניין אותם אבל באמת כל הכבוד

בסדרה "אבולוציה" מתארים ניסוי דומה

רק עם עכבר וזבוב כמדומני - ואכן, התוצאות הן עיין נורמלית. הם קישרו את זה לכך שגן מסוים נותן הוראה ברגע מסוים להתחיל ליצור איבר. כנראה שגנים אחרים קובעים דברים אחרים, באמת לא יודע

אני חושב שמדובר על המקרה שתארתי

אמרתי כבר כמה פעמים שאני לא בטוח שמדובר בצפרדע, אני חושב ששנינו מדברים על אותה תוכנית טלוויזיה ועל אותו מקרה שעליו דיברו שם. מכל התגובות כאן עדיין לא קיבלתי תשובה שמספקת אותי בנושא, אני אנסה להפנות את השאלה גם לפורום ביולוגיה. משתמש בצלילים.

למעלה