מספר שאלות לגבי הגייה של מילים

חקרתי מעט על הנושא (שכן, לא למדתי זאת בבית הספר), וגיליתי על כללי בגדכפת יחד עם משה וכלב, והדבר פתר לי בעיות רבות; אך עדיין יש כמה חוטים שאני מנסה לפרום.
במילה "בלבל" (בעבר), שתי הב' בעלות דגש - אולם בעתיד או בהווה, נקבל "יבלבל", "מבלבל", והדגש הוא רק על האחרונה. כך גם עם המילה "פקפק", ויש עוד ועוד מילים שמתקיים בהם החוק הזה... האם זה משהו שקשור לזמנים? האם זה קשור לגזרות/בניינים? (מתנצל אם אני זורק דברים לא קשורים, אבל באמת, אין לי מושג קלוש איך השפה הזו בנויה, והדבר משגע אותי בעת קריאת ספרים וניסיון להבין איך להגות מילה כזו או אחרת.)

עוד שאלה, איך להגות שמות פועל? יש את הכלל של הבניין הקל, שאחרי הל' האות הראשונה רפה וכל אותיות בגדכפת האחרות נותרות דגושות (לבלבל, לדוגמה); אך כשישנם בניינים אחרים, איך אני אמור לנסות להגות אותם?
גם נושאי י' מעניינים אותי - לפעמים יש שני י' באמצע מילה (בייחוד, לדוגמה) - מה הכלל לכך? או זמני עבר לעומת עתיד: הוא יצא (עבר), הוא יצא (עתיד) - אמורים לכתוב ללא י' נוספת בעתיד. האם זה קשור לכך ששם הפועל אינו מתחיל בי' (לצאת)? כיצד יש למקם את הי' באופן הנכון?

הייתי רוצה לדעת איך אני מסוגל ללמוד את הדברים האלו בלי לשבור את הראש יותר מדי, מלבד האתר של האקדמיה. האם יש ספר מומלץ שמציג את הדברים באופן נהיר למדי?

תודה מקרב לב : )
 

trilliane

Well-known member
מנהל
1. חוכך בדעתו כבר ענה לך – דגש קל בא אחרי שווא נח, ושווא בתחילת מילה הוא תמיד שווא נע.

2. בכתיב המלא יו"ד עיצורית נכפלת באמצע מילה ובסופה (למעט חריגים).
כמו כן יו"ד נוספת לציון תנועת i ולפעמים כבר יש ליד יו"ד עיצורית (קובייה, ייצור) וגם כך נוצר רצף של שתי יו"דים.
הכללים המלאים מופיעים באתר האקדמיה ללשון, זה המקור המהימן והעדכני ביותר והוא חינם, למה לא להשתמש בו?
תחומים הכתיב המלא - האקדמיה ללשון העברית (hebrew-academy.org.il)
אם יש לך שאלות, אנחנו כאן. |חיבוק|
 
עד שישיבו לך בצורה סדורה (ומנהלת הפורום עושה זאת באופן שאין שני לו) אענה לך בתמצית על כמה משאלתיך.
1. עניין מבלבל, מפקפק ודומותיהן
העובדה שה-ב או ה-פ הראשונות רפויות (כלומר אינן דגושות) אינה קשורה לזמנים, לבניינים ולגזרות, היא קשורה רק לעובדה שאותיות אלה באות אחרי שווא נע (השווא המופיע מתחת ל-מ ב'מבלבל' ומתחת ל-פ ב'יפקפק' - תמיד, אחרי שווא נע לא יבוא דגש.
2. לגבי ה-י באמצע מילה
בדרך כלל כאשר ה-י שבאמצע המילה היא י עיצורית (consonant) היא תומן ע"י שתי יו"דים. מתי חורגים מכלל זה, זאת יש ללמוד (באתר האקדמיה למשל).
 
למעלה