מסקרנת אותי הגדרת

מסקרנת אותי הגדרת

"יצירה ספרותית". האמת שזה אחד החלומות שלי ברשת, להשאיר ממני מזכרת לדורות הבאים. תמיד פחדתי שאמות פעם שלישית בלי שאף אחד יזכור אותי. ובלי שארגיש הרשת , והשיחות ואתרים שונים ודברים שכתבתי , הפכו את שמי למיטב הבנתי "ליצירה ספרותית". אני אצרף לכאן קישור, רק כדוגמא מאתר אחד, יש גם בתפוז ערימות קישורים בסגנון ובעוד כמה אתרים, אשמח למען התיאוריה לדעת אם הודעות כגון אלה עונות להגדרה. כל תקופה שאני בפורום, תמיד יש כמה יצורים שמקללים אותי קללות שרק אלוהים יסלח להם, ואני נאלצת להרגיע את הבלאגן רק עם חשיפת חיי האמיתיים. עכשיו התחילה במכוון תופעת ההתחזות בפורום ללעוג לי , האם באמת אני יכולה להגיש נגדם תביעה ? לא מעניין אותי הכסף אתרום אותו מצידי, רק צדק.....כי הם התחילו כאשר לפני ימים אחדים סיפרתי על חיי, מרוב שהעליבו אותי. אין יום שהם לא מקללים אותי "נשמה רקובה", "משוגעת", "חולת נפש", "אני מאחל לך שתמותי", "שלא תזיזי את האצבעות וכו´...," כל פעם שהם מפסידים כסף בפוזיציה שלהם, אני הבחורה היחידה שמופיעה בפורום בכינוי אישה (אחרות בכינוי של גבר), הופכת למושא תסכוליהם. שבת קסומה רחל-נשמה

יצירה ספרותית

החוק אינו מגדיר את המונח "יצירה ספרותית", אך הוא כולל בו, בין היתר, מפות, תרשימים, תכניות, טבלאות, ליקוטים ותכנת מחשב. על פי המבחנים שבפסיקה, יצירה ספרותית היא כל חיבור כתוב, שהוא פרי מאמץ, כישרון והשקעה של המחבר, שמקנים לו (לחיבור) אופי שונה מהחומרים שמהם עוצב. ככלל, די במידה מינימלית של מאמץ, כישרון והשקעה, כדי שחיבור ייחשב יצירה מבחינה משפטית, ואין הכרח שיהיה בעל ערך ספרותי או אמנותי. עם זאת, כשיצירה מבוססת על יצירה קיימת קודמת, נדרש להוכיח יתר מאמץ, כישרון והשקעה כדי לזכות בהגנת זכות יוצרים. הפסיקה בארץ הכירה, למשל, בלוח ניכויים של מס הכנסה כיצירה בת הגנה, וכן במדריך מסווג, שלטי פרסומת, טופסי חשבוניות ועוד. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

עופר-יקר תודה רבה

האמת שטעיתי בהגדרת השאלה התכוונתי ל- דמות ספרותית שעורך הדין המכובד דיבר עליה, בסיפא של דבריו בתגובה לדיון אחר.... לפעמים נוצרות סיטואציות בפורומים שונים, שהרגשות ולא ההגיון ומשנה זהירות שולטים, ואני כותבת פה ושם הודעה על סיפור חיי, עיר מגוריי והיו גם מקרים מספר הסלקום שלי... האם באותו אתר שהודעות כאלה נכתבות הכינוי שלי הופך להיות "דמות ספרותית"? בכל המקרים תמיד אם מישהו השתמש בכינוי דומה לשלי המטרה הייתה לשים אותי ללעג ולקלס , ולא טעות או מקריות..כי זה תמיד סמוך לדיון שהעזתי להביע את דעותיי והדרך להשתיק אותי ולפגוע זה לפגוע ברגשותיי ובסיפור חיי. בפורמים מסוימים מנהלי הפורום, מודעים לעניין ומוחקים הודעות של המתחזה די מהר , כי זה אפילו צורם להם, אבל יש פורומים שזה מעודד אצליהם מריבות ומגדיל את מספר הכותבים והכניסות לפורום . הנהלת האתר לא מתערבת כנראה, כי זה מכניס פרסומות. צר לי יותר מזה שאני אפילו מרגישה, שהאתר ישמח שאגיש נגדו תביעה בגלל שהוא מתיר לפגוע בי, כי זה ישרת את מטרתו לפרסום ויצור הכנסות הרבה מעבר לפיצוי שאולי הוא ישלם לי....ואני מדברת על תחושה סוביקטיבית ממקומות שאני שוהה בהם ברשת. שאלה נוספת: האם מותר היום לסופר להכנס לארכיוני פורומים שונים שכתבתי על חיי, לא להדפיס חומר אבל בהחלט להשתמש במידע שנמצא בהם אלפי הודעות ולכתוב עלי ספר אפילו בלי לציין פרט מזהה כמו עיר טלפון וכו´ אבל כן להשתמש בכל סיפור החיים שעובר בפורומים בזמנים שונים על ידי במיוחד בפורומי תמיכה..? הכרתי בעבר סופר שרצה בתחילת דרכי ברשת לכתוב ספר על הסיפור כמובן שסירבתי..אם בעתיד אגלה ספר שאוכל לזהות את סיפור חיי בתוכו, יש לי אפשרות משפטית לעצור פרסום ומכירה של הספר? או שעצם העובדה שממילא אני כתבתי דברים ברשת שהיא פתוחה לקהל הרחב , אני לא יכולה לטעון שפרסום הספר יוצר לי נזק ואין פה שום הפרת חוק, הגנה על פרטיות, ו/או זכויות? שבת קסומה רחל-נשמה

דמויות וכינויים

1. דמויות בדויות ידועות, שהן מוגדרות היטב וייחודיות, כגון טרזן, הנווד של צ´רלי צ´פלין או דונאלד דאק, עשויות להיחשב יצירות מוגנות, המקנות זכות יוצרים (ת"א [ת"א] 1376/91). 2. שימוש בשמו של אדם או בכינויו לשם רווח בלא הסכמתו הוא פגיעה בפרטיות (סעיפים 1, 2 (6) לחוק הגנת הפרטיות). ברור שהכינוי חייב להיות ייחודי לאדם מסוים. 3. פרסום שמו או כינויו של אדם בצורה מעוותת, שעלולה לבזותו ולהשפילו, הוא הוצאת לשון הרע (סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע). 4. מותר לכל אדם לכתוב עלייך ספר, ואין הוא צריך לבקש את רשותך תחילה, אלא לצורך פרסום קטעים המוגנים בזכויות יוצרים או שיש בהם פגיעה בפרטיותך. פרסום נוסף של מידע עלייך, שאת עצמך פרסמת באינטרנט בדעה צלולה, למיטב הבנתי לא ייחשב כפוגע בפרטיותך. 5. בית המשפט מוסמך, בין היתר, לצוות לאסור פרסום, המכיל לשון הרע עלייך, או הפוגע בפרטיותך או המפר זכות יוצרים שלך (כמובן בתנאי שתוכיחי עובדות אלה, ולא יעמדו לפוגע ההגנות שבחוק). הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

אני מסכים לדבריו של עופר

הייתי רוצה להוסיף הסברים. כמו שבוודאי את יודעת, אחד הענפים בספרות הוא ענף הביוגראפיות. אני גולש רגע לתחום הספרות ומתנצל מראש בפני המומחים, כי אני לא מומחה בתחום הזה, אני רק רוצה לעשות כאן סדר לצורך הדיון המשפטי שלנו. נניח שאני סופר ואני רוצה לכתוב יצירה על אדם. לצורך העניין אני עורך מחקרים וכותב ספר. על מנת שאוכל לפרסם את הספר, אני לא זקוק להסכמה או אישור מאותו אדם. אני יכול לפנות לאותו אדם ולבקש את שיתוף הפעולה שלו, זה יקל על המחקר אך מצד שני יתכן ואהיה נתון למעין צנזורה. אם אלך בדרך זאת, היצירה הזאת תהיה ביוגראפיה שמכונה לפעמים "רשמית". אך כאמור החוק לא מחייב זאת, אני יכול לפרסם ביוגראפיה בלתי רשמית ללא אישור אותו האדם, אני חייב לצורך העניין לקחת בחשבון שני דברים: 1. לשמור על הוראות חוק הגנת הפרטיות. 2. לשמור על הוראות חוק איסור לשון הרע. אני מרשה לעצמי לטעון כי כל דבר שאדם כבר פירסם על עצמו ברבים, לא יחשב לפגיעה בפרטיותו ולא ללשון הרע. ענף ספרוטי אחר הוא ענף הפיקציה. כאשר אני רוצה לכתוב רומן, אני כמובן יכול לקחת תכנים מהמציאות ומהדמיון, לערבב אותם ולזקק אותם. אני יכול להשתמש באנשים שאני מכיר או באנשי ציבור או באנשים שאני לא מכיר, כחומרים לכתיבה יוצרת. אינני חייב דין וחשבון לאיש כאשר הדמויות שבספר הן דמיוניות. לפעמים אפשר אפילו ללכת על חבל דק ולקחת סיפור אמיתי מהעתונות ורק לשנות את שמות המעורבים. אילה דברים שנעשים מידי יום ובדרך כלל לאנשים ששימשו כמקור השראה יש מספיק שכל כדי לשבת בשקט ולא לצעוק, היי, זה אני! כי הדבר הזה רק יכול להזיק להם. עכשיו לנושא זכויות היוצרים לגבי הודעות שגולשים כותבים בפורומים. זכות היוצרים מגינה על היצירה ולא על הרעיון. כלומר, אסור יהיה שאותו כותב ספר יעתיק את ההודעות שלך בפורומים לתוך הספר שלו ללא רשותך, אך הוא יוכל לקחת את הרעיון שבהודעות, כמו כן הוא יוכל ליצור דמות פיקטיבית המבוססת על הדמות המצטיירת מההודעות שלך.

תודה רבה על ההסבר

נניח אני אחליט (כמו שתכננתי, כשירד ממני העומס שמעיק על חיי כרגע) לכתוב בעצמי ספר על חיי מההודעות שכתבתי בפורומים. האם עדיין יהיה למישהו אחר זכות לכתוב ספר שמתבסס על אותן הודעות? ואני אקצין ואשאל יתכן שאנני יודעת ומישהו בימים אילו כותב ספר...לשם הדוגמא....ואני עוד כמה שנים אוציא ספר על חיי שניתן לראות שהתכנים דומים מאוד..לכאורה עוד הוא יוכל לתבוע אותי , ולמנוע את הפצת ספרי כאילו בטענה של פגיעה בזכות יוצרים? אם מישהו כותב ספר על חיי, האם מגיעים לי תמלוגים? בהנחה שניתן להראות והוא גם לא מכחיש שההודעות על חיי היו ההשראה והמקור לכתיבת הספר.? בתודה מראש רחל-נשמה

זכות לכל אחד

1. אם תכתבי ספר על עצמך, זה לא יגרע מזכותו של איש לכתוב ספר נוסף עלייך, גם אם יסתמך על אותם מקורות מידע, ובלבד שלא יעתיק (אם מלה במלה ואם בשינויים קלים) את הספר שלך. 2. לכאורה כן. אם מישהו יכתוב ספר עלייך, ואחר כך תכתבי את ספר על עצמך, ושני הספרים יהיו דומים בניסוחם ובתוכנם - מותר יהיה לחשוד בך שהעתקת ממנו, ושהפרת בכך את זכויות היוצרים שלו. עם זאת מובן, שהחשד כשלעצמו אינו מעלה ואינו מוריד, אלא אם כן הוא מוכח. כעיקרון, אם שני אנשים יוצרים שתי יצירות זהות (שני צילומים למשל) - לכל אחד מהם זכות יוצרים ביצירתו, כל עוד לא הוכח שהוא העתיק מהאחר. 3. לא. אם מישהו כותב ספר על חייך, לא מגיעים לך תמלוגים בשל כך בלבד, גם אם הוא מסתמך על דברים שכתבת בעצמך. אך אם אותו אדם יעתיק חיבורים שכתבת, הוא לא יוכל לפטור עצמו מאחריות בטענה, שהוא מוכן לשלם לך תמלוגים. במקרה כזה תהא לך זכות לתבוע ממנו פיצוי מלא על הפרת זכויות היוצרים שלך ואף לדרוש, שהפצת ספרו תופסק, ושהעותקים שכבר הופצו יוחרמו (במידת האפשר). הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

למעלה