מסר החודש:"ואני אסביר לך למה?

מסר החודש:"ואני אסביר לך למה?

מסר החודש:"ואני אסביר לך למה?" מאת עינת גבע יועצת משפחתית מטעם מכון אדלר. אחת הדרכים המתאימות לליווי והדרכת ילדים מתומצתת בארבע מילות קסם ששוות זהב:" ואני אסביר לך למה?" מוחו של האדם צמא למידע ותאב הסברים. כוחם של ההסברים ביכולתם לעזור לנו לנתב את דרכנו בעולם חידתי. לילד צורך נפשי להבין את הפשר ,את המשמעות ,את ההתנהלות. לא תמיד קל למצוא תכלית והסבר לכל החלטה. אני ממליצה רגע לפני שליפת החלטה חינוכית –הורית ומתן תשובה של "כן" או "לא" של " מותר" או "אסור" לחקור ולבדוק: מה מניע אותי להחלטה? האם יש ברשותי עמדה מגובשת היונקת את הגיונה מכללי הברזל של החיים החברתיים? האם ההסבר שלי מוטה על ידי ההיגיון הפרטי שלי או סביר ומקובל ע"פ הגיון כללי ומתקבל על הדעת. יסוד סביר להניח שילד אשר תאוותו הבסיסית להבנה ,להסבר ,לפשר ולתכלית תסופק ירגיש שהצורך והצימאון הרגשי והאינטלקטואלי שלו מקבלים מענה מכבד ומכובד.ירווה רוגע ונחת יבין שחייו אינם עפים כעלה ברוח גחמנית. כולנו נצא נשכרים מההמלצה:"ואני אסביר לך למה?" תגמול משולש: ההורה יפעל מתוך מודעות לעמדתו השרירה ולא השרירותית, הילד יזכה לכבוד הראוי לו, והיחסים המשותפים ירוויחו הדדיות הרמונית , רוח צוות ושיתופי פעולה נעימים ומקדמים. המידע הניתן לילד מתווך את משמעות המציאות ומעניק לעולמו מלא התעלומות בטחון ויציבות. מה דעתכם? עינת.

יפה

אהבתי... לפעמים כשאני מסבירה לילד שלי דברים הוא אומר לי "לא" כי לא מסכים ואז אני אומרת לו "כן" ואז הוא חוזר אחרי "כן". חמוד... צריך רק לדעת לעשות את ההתאמה לרמת ההבנה לפי גיל הילד. לפעמים זה לא קל.

בואו נחשוב יחד וניצור צידנית...

שלום רב לך, אשמח אם תתני דוגמא לחלק הראשון. בהתייחס לחלק השני של תגובתך אכן אתגר. אשמח אם תשתפי/תשתפו אותי/נו בארועים שנתקלת/ם ברצון ובקושי להסביר ילד למה. איך הצלחתם בסופו של דבר להתאים את התיווך לגיל הילד. עינת גבע, מכון אדלר.

דוגמאות

לא עולה לי בראש דומגא לחלק הראשון שכתבתי. אבל זה יכול להיות כל דבר שהוא עם מילים חדשות שהוא לא כ"כ מכיר. ואז יש לו פנים כאלה של סימן שאלה ואני כאילו שומעת אותו חושב "לא הבנתי כלום אבל אמא אמרה והיא בד"כ מבינה ויודעת הכל אז כנראה שכן". קושי בהסברים- זה קורה המון. לדוג' הוא מאוד רוצה שאני ארים אותו על הידיים אבל קצת קשה לי כי יש לי בטן של הריון והוא כבר לא שוקל 2 קילו. אז לכי תסבירי לו שאת בהריון ושבהריון יותר קשה כי ההריון לוקח ממך כוחות כי זו אחת מתופעות ההריון וכו'. מישהו ככל הנראה כבר סיפר לו שלאמא יש תינוק בבטן אז הסברתי שיש לי תינוק בבטן ושקצת קשה לי להרים אותו כשאני עומדת. תינוק הוא מבין + קשה הוא מבין + להרים הוא מבין = הבין.

למעלה