מעוניין להקטין את המרווחים בין האריחים ('פוגות')

מעוניין להקטין את המרווחים בין האריחים ('פוגות')

שלום לכולם
אנחנו לקראת ריצוף. האריח המרכזי שלנו הוא 80x80, ובמרתף מתכננים דמוי פרקטי 30x130.
אני מוצא את עצמי מתווכח עם המפקח על עובי המרווחים בריצוף. בעיני- מרווחים גדולים יוצרים מראה מכוער. אני מבין שהתקן מחייב פוגות של 2-3 מ"מ, אך פשוט לא מבין למה.
לפי מה שהוסבר לי- המרווח הגדול יחסית נועד כדי לחפות על חיתוכים לא מדוייקים של האריחים ועל חוסר האחידות ביניהם. אבל בחנות הקרמיקה מתחייבים על כך שמדובר באריח החתוך בלייזר, אז מה הבעיה להפחית את המרווח ל 1 מ"מ ואף פחות מכך?
רק בחודש האחרון ראיתי שני מקומות עם ריצוף 80 במרווחים שנראו ממש צמודים, ולא היה נראה שזה גרם לבעיה כלשהי.
(בדמוי פרקט זה נראה לי עוד יותר קריטי, כי מרווחי 3 ממ פשוט הורגים את כל עניין ה"דמוי פרקט").
היום המפקח אמר שאם אתעקש על כך הם ירדו ל 1 ממ בשני תנאים:
1. בדיקת האריחים שיגיעו בפועל לשטח כדי לוודא שהם אכן ישרים כמובטח.
2. חתימה שלי שאני מודע לכך שפועלים בניגוד לתקן ושלא יהיו לי תלונות על כך בעתיד.
מה דעתכם? האם יש עוד סיבה לפתיחה של 2-3 מ"מ שאני לא מודע לה?
תודה מראש

גלמיש1

New member
הפוגות נועדו גם כדי לאפשר התפשטות והתכווצות של האריחים

כמו כל חומר גם אלו מקבלים שינויים עם הטמפרטורה. זה בנוסף לחיפוי על אי דיוקים הן באריח והן ביישום שלו בשטח (גם אריח חתוך במעבדה מיושם בשטח ע"י פועל בנין!).
צריך לראות איך אריחים ללא פוגות מתחילים לקפוץ החוצה אחרי כמה שנים כדי להבין שמאחורי התקנות יש הגיון ונסיון.

סיבה נוספת לפוגות

ב1 מ"מ הרובה לא נכנסת היטב כך שהחללים הקטנים עשויים לבלוט יותר דווקא.
אם חשוב לך המראה הנקי והאלגנטי יכול לשקול ריצוף שיש כולל חירוץ, יישום דבק שיש בצבע זהה, ליטוש וסילר למשטח אחיד.

גלמיש1

New member
צודקת כמובן.

מאחר שבמרווחים קטנים קשה לדחוס פנימה את הרובה יוצא שאין ממש איטום בין האריחים, ואז מים מהשטיפה חודרים פנימה ומחלחלים אל החול.

רובה איננה איטום. מינימום 3 מ"מ נקבע לגודל נפוץ 30X30 ס"מ

תקן הוא מינימום, לא הוראות תכנון.
חלק מתפקידיו של האדריכל הוא להעריך את הבניין המסויים ולקבוע בהתאמה ערכים מעל המינימום המוגדר בתקן.
כיום גדלי האריחים הנפוצים הרבה יותר גדולים מאלו שעבורם נכתב תקן 1555 חלק 3.
על מנת "לבלוע" את התכווצות המבנה, שרובה מתרחש ב- 5 השנים הראשונות אחרי הבנייה, עדיף כיום להגדיל את המרווחים בין האריחים לפחות ל- 5 מ"מ.

רצפת חדר שאורכו 10 מטר תתכווץ במהלך השנים הראשונות מהבנייה בערך בסנטימטר אחד.
אם המרווחים בין האריחים ו/או בין האריחים לקירות לא יצטברו לערך של לפחות 4-5 סנטימטר, יתגבר הסיכון לעקירתם.

בהצלחה

Sanchez

Member
לפי התאוריה שלך- אין בית בישראל שבו לא נשברו אריחים...
כתוצאה מאותה "התכווצות" שאתה מדבר עליה...
כי אני לא מכיר הרבה בתים שבהם מבצעים פוגות של 5 מ"מ (או יותר).
&nbsp
עדיף כבר להשתמש בכוחלה, לפי התאוריות שאתה מתאר.
&nbsp
&nbsp
האריחים אצלי בבית הונחו לפני כ 4 שנים. גודלם 120X60, בחרתי שלא לבצע פוגות בכלל.
אז לאן בדיוק המבנה שלי התכווץ אם לא ראיתי אצלי אריחים שנעקרו ?

LCX

New member
תוכל בבקשה להעלות תמונה של הרצפה אצלך ותמונה מקרוב של הרווח?

LCX

New member
הבנתי את מה שהסברת, רציתי לראות תמונה איך זה נראה במציאות

ואם ההבדל מורגש

בינא

Member
נכון שלפי התקנות לעבודות הריצוף, נדרש להשאיר 3מ"מ מרווח...

נכון שיש סוגי קרמיקה, אבן טבעית ושיש שמתפשטים ומתכווצים יותר ופחות מאחרים...
נכון שמי שמתקין קרמיקה דמוי פרקט, הפוגות "מקלקלות" את מראה הפרקט...
נכון שהמפקח דורש ממך מה שהוא דורש כי גם אם ייתן לך לבצע ללא מרווח, הוא יהיה אשם בקרות המקרה, אפילו אם נתת לו אשור שאתה ביקשת... כי ככה זה בבית משפט...
עובדה היא שדווקא כאשר האריחים צרים וארוכים או במידות שיורדות מ-30ס"מ
(30X30 ומטה), התופעה של קפיצת אריכים שהמרווחים ביניהם רק 1מ"מ, לא מתקיימת, אבל מה שכן קורה זה שאריחים ארוכים מקבלים קימור או קעור לאורך השנים ולזה אין שום קשר למרווח ביניהם אלא לטיב היצור והאשפרה שעברו...
אבל מה?
אתה בונה את ביתך הפרטי ולכן, הפלא ופלא... מותר לך לעשות מה שאתה רוצה עם כספך ואם רצונך שיבצעו לך פרקט או ריצוף בחיתוך ליזר ללא מרווח בכלל כשאתה לוקח את הסיכון המזערי שתהיה סדיקה באריח אחד או יותר, או האריחים "יקפצו כלפי מעלה מהלחץ... אתה יכול לדרוש מה שאתה רוצה כי אתה משלם*
* כי זאת יש לדעת: המפקח איננו קבלן, אין לו בטוח מקצועי כי לפי התקנות הוא לא אחראי על הבצוע, אלא הקבלן המבצע... מנפלאות התבונה המשפטית בישראל.
לכן, כדי "להרגיע" את המפקח, תן לא את המכתב שהוא מבקש באמצעות עורך הדין שמטפל בך (אם אין, תמצא אחד שיחתום לך שהזדהית לפניו והוא מאשר שבדק שאתה נותן את האשור הזה מרצונך, בלב שלם ומבין את היוצא מכך שהוא אחריות מלאה על נושא הנחת הריצוף שאישרת (לא על החומר) וכמובן, תדרוש בדיקה של האריחים לפני שהם יוצאים בכלל מהספק!

לא חייבים פוגות מגעילות בכלל, כמו בטרצו , רק שהריצוף והרצף

צריכים להיות איכותיים
אם זה בית שלך אז לתקן אין שום משמעות הוא נועד להגן על קבלנים מפני ריצוף ורצפים לא איכותיים .
זה לא כולל חדרים רטובים כמובן . בדרך כלל האריחים שלהם לא כל כך מדוייקים .

Sanchez, בינא ונמלה- עודדתם אותי

כשקראתי את התגובות הראשונות היה נראה שאני צריך לוותר, כי הדברים היו נראים נכונים אבל אני מבין מדבריכם שלא אבדה תקוותנו.
אבל עדיין, אשמח אם תרגיעו אותי ותסבירו למה אני לא צריך לחשוש מהנקודות שעלו. האם לא צודקים אלו שאמרו שללא רובה 2-3 מ"מ אני מגביר חשש לרטיבות שתחדור? והאם החשש מהתפשטות הוא כל כך רחוק? פשוט נראה לי מוזר הפער בין התקן מרחיק הלכת של 3 ממ, לבין מה שאתם אומרים שאפשר להצמיד אפילו ללא פוגות. האריחים שלנו הם גרניט פורצלן.
שורה תחתונה, בהנחה שאני אכן מקטין: אשמח להכוונה כיצד לעשות זאת הכי נכון. 1 מ"מ או לוותר בכלל? ומה צריך לבדוק באריחים?
לגבי דמוי פרקטי מאורכים, לפי מה שכותב בינא- אולי נכון להצמיד את האריחים לאורך, אבל ברוחב המרצפות (הצד של ה 30) להפריד עם פוגה של 1-2?

בינא

Member
בבניה פרטית תעשה מה שבא לך, כל זמן שאינך מבקש אחריות...

...מהמבצע שנובעת מדרישות התקן...
את ההמצאה של המרווח של 3מ"מ המציא מפעל נגב קרמיקה שכבר סגר שעריו כי לא הצליח להתחרות ביבוא והסיבה אז היתה שהם לא הצליחו ליצר קרמיקה שאיננה מעוותת והפוגות עזרו לרצפים בעניין הזה (סיפור אמיתי!).
רובה איננה מונעת ממים לחדור את מתחת לרצוף היות ואיננה חומר איטום. היא מעבירה מי שטיפת רצפות ולכן תמיד המילוי יהיה רטוב...
קרמיקה פרקט מניחים בצורת בניה, לכן אין לבצע בחלק הצר, רווח בכלל כי אחד הוא המשכו של השני ואין התפשטות לאורך כאשר הרוחב כל-כך קטן (מניסיון).

כל הטענות נגד הן בולשיט , לא חדירת מים ולא התפשטות

רק צריך לוודא שהריצוף לא נוגע בקירות , שלא יגע ב 2 קירות צמודים
כמו בפרקט .

למעלה