מעמד העיוור בקהילה:

מעמד העיוור בקהילה:

מה דעתכם - מה מעמדו של העיוור בקהילה? שונה ממעמדו של בעל לקות אחרת (חרש, אילם או נכה על כסא גלגלים למשל)? מה הבעיות, אם יש כאלה לדעתכם, שמהן סובלת "קהילת" העיוורים? האם מעמד חברתי / מקצועי הוא פונקציה של לקות או שלמות גופנית, והאם עיוור יכול להגיע למעמד שווה למעמדו של אדם רואה? האם עיוור יכול להגיע למעמד "רגיל" בחברה, אם ירצה וישאף לכך? אשמח לשמוע כל תגובה שהיא, לכל כיוון. כמובן שלתשובות מנומקות ועם הסבר ודעה מפורטת תהיה עדיפות והן יקבלו יותר נקודות.

בישוליה

New member
היי

בקשר למעמדו של העיוור ביחס למעמדו של אדם נכה אחר אינני יודעת אבל אני יודעת שהיום למרות הפתיחות המסוימת שיש עדיין יש לנו לאן להתקדם כלומר אני שומעת על עיוורים שהם מתכנתים,פיזיוטרפיסט,ועוד אך עדיין אני מצד שני שומעת שלהרבה עיוורים יש בעייה בלמצוא עבודה למרות שהם מוכשרים. אני שומעת על עיוורים שיושבים בבית אני לא יודעת אם העיוור יגיע למעמדו של הרואה אולי במקרים מיוחדים כמו שבחו"ל היה שר עיוור אבל עדיין היחס הוא אחר כשרואים עיוור חושבים סליחה אם אני פוגעת שהוא מדבר מדברים אתו לאט חושבים שהוא לא מבין או שמדברים אתו בקול רם פעם גיסתי דברה בקול רם מאוד ללילך ,ולילך אמרה לה את תצעקי אני שומעת מצויין. יש רצון לעטוף את העיוור ולא לתת לו להתמודד יש אני חושבת רצון גם לא לראות אותם ואני חושבת שפה מדובר על כל הנכים למרות שישנם מהנכים שמגיעים להשגים הרבה יותר גדולים מאשר הרואים. אני גם חושבת שאם היו נותנים למעביד לבחור בין רואה לעיוור.הוא היה בוחר ברואה למרות שבואו נגיד לצורך העניין שהעיוור הרבה יותר מוכשר. זו דעתי אבל שוב אני חושבת שהחברה משתנה אמנם בצעדי צב אבל משתנה

"אני שומעת על עיוורים שיושבים בבית":

למה? בגלל מעמדם חבברה, או בגלל בחירה שלהם? הרי יש לא מעט עיוורים שחיים חיים רגילים, עובדים, לומדים, מגדלים ילדים, עושים הכל. אלו שיושבים בבית (והם הרוב) - למה הם עושים את זה? אני לא זוכר אם סיפרת: לילך לומדת בבית ספר רגיל? אם כן - איך מקבלים אותה הילדים האחרים? גם צועקים לה כדי שתשמע? מדברים איתה לאט?

roi251

New member
לבשוליה

הי מה קורה? אני ידוע שכבדי ראייה או עיוורים שרוצה להיות מתכנתים לומדים הנדסאי זה נכון? איך היחס בחו"ל לעיוור או כבד ראייה?

בישוליה

New member
כן,לצערי הרב שמעתי על עיוורים שיושבים בבית

חלקם מבחירה וחלקם בגלל שהתייאשו ולא מצאו דבר, תראה אני גם הקשבתי פעם לשיחה,שיחה שלא הייתי שותפה לה שבתור התחלה עדיף להתנדב שיכירו או לעבוד בשכר נמוך כך שיכירו ואז אפשר להתקדם שמעתי מאותם נשים שאותם בנים מסוימים רצו כבר להרויח אבל כן אני שומעת על עיוורים בודדים וזה ממש צובט את הלב לילך לומדת בבית ספר רגיל בכתה קטנה ומקבלים אותה כמו שהיא בהתחלה דיברו בקול רם,והיא ישר העמידה אותם במקום אמרה שהיא שומעת והיא בסדר היחס הוא כמו לכל אחד אחר גם הילדים מקבלים אותה מאוד יפה ומאוד מחבבים אותה יש ילדים שלא יודעים איך להתנהג כלומר הם נוהגים בזהירות ולאט לאט הם מקבלים אותה אני הייתי רוצה להאמין שהיום עיוורים ולקויי ראייה יכולים להתקדם וכן יכולים להשתלב בשוק העבודה כי יש חבר'ה מאוד מוכשרים רועי אינני יודעת בקשר ללימודי הנדסאי היחס בחו"ל כמו ששמעתי מחברה שהייתה גרה בסקוטלנד הוא טוב תלוי במדינה למשל בצרפת שמעת שמתנהגים בחוסר סבלנות כמובן שאין לי רצון בלעשות הכללות אבל כמו בארצנו גם בחו"ל יש בני אדם ויש כאלה ויש כאלה

roi251

New member
המשך נושא לבישוליה

הי מה נשמע? אולי את יודעת איפה איפה אפשר לקנות ספרים בכת מוגדל? שמעת על כבד ראייה או עיוורים שהם מתכנתים? תודה יום טוב

nitsanal

New member
פתחת נושא כל כך מורכב וכאוב

נושא קבלת אנשים עם צרכים מיוחדים בקהילה הוא מאוד בעייתי במדינתנו נכון להיום. אני מאמינה שהרבה פעמים גם אם האדם עם העיוורון עושה את המקסימום להטמע בחברה זוהי משימה כמעט בלתי אפשרית. עצוב מאוד מאוד. אין לי הרבה זמן לנמק אבל מבטיחה לכתוב שוב בנושא. אני ררק אציין שהמחקר שלי על סטודנטים עם עיוורון מגלה לי שגם הסטודנטים המוצלחים ביותר והעצמאיים ביותר נתקלים בקשיים חברתיים אינסופיים, או כמו שאמרה לי פעם סטודנטים - אתה חושב שכולם חושבים שאתה רגיל, אבל זה לא באמת ככה. בסוף כשיכירו לך בן זוג הוא תמיד יהיה עם מגבלה או לקות כלשהי ובשבילי זה סימן שאני לא כמו כולם...

roi251

New member
לnitsanal

הי אני כבד ראייה שלומד הנדסאי תוכנה יש לי כל כוונה להשיג עבודה בתחום ולא לוותר אנחנו פשוט צריכים עזרים אשמח לקרוא את המחקר השלך תודה

erezyair

New member
שאלה לרועי

שלום רועי בהקשר למעמד העיוור בקהילה, אני עושה מחקר על אפשרות של פיתוח עזרים טכנולוגיים לעיוורים שינגישו להם טכנולוגיות מתקדמות, בעלות נמוכה יותר מזו שקיימת היום. אם אשלח לך שאלון - האם אתה חושב שתוכל להקדיש לעניין כמה דקות ולענות לו? תודה רבה מראש דר' יאיר ארז אני מצרף השאלון - ואם מתאים לך אנא הרגש חופשי לשלוח גם לחברים אם תסכים למלא אותו - אנא שלח לי לכתובת האימייל [email protected]

serano

New member
הי....

ראשות היתי רוצה לדעת למה נשאלות השאלות האלו ? האם זו סקרנות אישית או לצרכים אקדמים או.... הנוסה מאוד מורכב. יש כנראה שוני בין עוורים וכבדי ראיה לנכויות אחרות שהוא "תלוי תרבות".אפילו המילה עוור מופיעה בכל מני מתבעות לשון. יתכן שהשוני בכך שזו נכות שקל לאדם רגיל "לביים" לעצמו, מספיק לעצום עיניים והנה אתא עוור. ואולי בשל כך היא מפחידה כל כך, כל ילד יכול להבין כמה בקלות הוא יכול להפוך לעוור, וכידוע מה שמפחיד את האדם גם מסקרן אתו וגם מעלה בו רגשות עזים לפעמים, ובנוסף, אי אפשר לאתום אזניים וקשה יותר לביים לעצמכה נכות פיזית כגון ישיבה בכסא גלגלים....העוורון היא נכות "נגישה" תשאל ילדים שאין בסביבתם עוור, כולם שיחקו "פרא עוורת". בהסטוריה העוורון שימש גם כעונש. דוגמת שמשון ועוד...היא קל להפוך אדם רגיל לנכה. לא רק נכה אלה גם שהוא זקות לאדם אחר בפעולות היום יום. כלומר להפוך גיבור לתלותי, מורד לנזקק, לוחם ליושב אוהלים... בעבר הלא רחוק מקומם של העוורים בחברה המערבית ובחברות המזרחיות היה ברור. עוור היה עובד בעבודות יד, מוזיקאי, איש דת, העוור היה מוקר לכולם בסביבתו, מצבן של הנשים העוורות היה שונה כמובן הן בדרך כלל לא עבדו ונשארו בקרב משפחתן. בחברות דתיות,שודכו העוורים לנשים או גברים במעמד חברתי די נמוך להוציא כמובן עוורים שבאו ממשפחות מבוססות ועשירות שהם זכו ליחס אחר. כיום מעמדם של העוורים צריך "להבנות" מחדש. החברה כולה השתנתה במהירות גדולה מאוד במאה האחרונה. העוורים השתנו. קשה לי לדעת מה הוא מעמדו של העוור בחברה כולה זה כנראה תלוי בהרבה מאוד גורמים. באיזו חברה אתא חי, מה היא השכלתו של העוור, מה הוא המקצוע שלו..., כמובן שהאישיות של כל אחד מאתנו משחקת תפקיד גדול, אולי אף גדול יותר מאדם "רגיל" אשמך אם תרנה לנסות להסביר עוד...

serano

New member
הי בשינית.......

הנושה מאוד מורכב. יש כנראה שוני בין עיוורים וכבדי ראיה לנכויות אחרות שהוא "תלוי תרבות".אפילו המילה עיוור מופיעה בכל מני מטבעת לשון. יתכן שהשוני בכך שזו נכות שקל לאדם רגיל "לביים" לעצמו, מספיק לעצום עיניים והנה הוא עיוור. ואולי, בשל כך היא מפחידה כל כך, כל ילד יכול להבין כמה בקלות הוא יכול להפוך לעוור, וכידוע מה שמפחיד את האדם גם מסקרן אתו וגם מעלה בו רגשות עזים לפעמים, ובנוסף, אי אפשר לאטום אוזניים וקשה יותר לביים לעצמך נכות פיזית כגון ישיבה בכסא גלגלים....העיוורון היא נכות "נגישה". תשאל ילדים שאין בסביבתם עיוור, כולם שיחקו "פרא עיוורת". בהיסטוריה העיוורון שימש גם כעונש. דוגמת שמשון ועוד...היא קל להפוך אדם רגיל לנכה. לא רק נכה אלה גם שהוא זקוק לאדם אחר בפעולות היום יום. כלומר להפוך גיבור לתלותי, מורד לנזקק, לוחם ליושב אוהלים... בעבר הלא רחוק מקומם של העיוורים בחברה המערבית ובחברות המזרחיות היה ברור. עיוור היה עובד בעבודות יד, מוזיקאי, איש דת, העיוור היה מוכר לכולם בסביבתו, מצבן של הנשים העוורות היה שונה כמובן הן בדרך כלל לא עבדו ונשארו בקרב משפחתן. בחברות דתיות,שודכו העיוורים לנשים או גברים במעמד חברתי די נמוך להוציא כמובן עיוורים שבאו ממשפחות מבוססות ועשירות שהם זכו ליחס אחר. כיום מעמדם של העיוורים צריך "להבנות" מחדש. החברה כולה השתנתה במהירות גדולה מאוד במאה האחרונה. העיוורים השתנו. קשה לי לדעת מה הוא מעמדו של העיוור בחברה כולה זה כנראה תלוי בהרבה מאוד גורמים. באיזו חברה חי העיוור, מה היא השכלתו של העיוור, מה הוא המקצוע שלו..., כמובן שהאישיות של כל אחד מאתנו משחקת תפקיד גדול, אולי אף גדול יותר מאדם "רגיל" מעמדו של אדם נקבע בחברה נקבע על פי המקום שנותנים לאדם בחברה והמקום שאותו האדם רוצהלתפוס. מבחינה זו אין העברים שונים מכל אדם אחר. מקום בחברה הוא כמובן היכולת של האדם להשתלב בחברה. יכולת זו תלויה גם ביכולות אינטלקטואליות וגם ביכולות פיזיות. אם העיוור אינו יכול ללכת לבקר חבר בקצה השיני של העיר היכולת שלו להשתלב בחברה נפגעת היות והחברה לא נותנת לא יכולת לנוע. אבל, אם יש לו את כל הכלים לעשות כך ואינו עושה, משמע שאינו רוצה לתפוס מקום בחברה והחברה לעולם לא חילקה מקום חינם. הנגישות היא בעיה כאובה ומשמעותית מאוד לכולנו. בכל מקום אנו נאלצים לבקש את עזרתו של אדם אחר; "סליחה, מה מספר האוטובוס הזה ?" . "סליחה, איפה הכפתור לקומה הרביעית ?". "סליחה, אתא יכול בבקשה לעזור לי להוציא כסף מהכספומט ?" "סליחה, הרמזור ירוק ?"....ועוד אין ספור שאלות ובקשות הגורמות לחברה להרגיש שאנו נחותים, חסרי יכולת. ומצד שיני, וכאן ברור לי שאקומם עלי רבים בפורום, ישנם לא מעת עיוורים שלא ממש חדורי מוטיבציה להוות חלק מהרקמה החברתית. אז מה קדם למה ? הביצה לתרנגולת או התרנגולת לביצה ? האם אנו יכולים להאשים את החברה בכך שהיא מגבילה אותנו באדישותה ובחוסר הבנתה או שיש להאשים את העיוורים בכך שאינם מקימים מהומת אלוהים על שהחברה עיוורת יותר מהם.? כנראה שקצת משניהם. "העיוור המודרני" צריך לנסות להבין מאיפה הפחדים, הדעות הקדומות, החששות, וכל אלו מקורן מבורות. עלינו לדרוש להיות חלק מהחברה ולא להסתגר. ללמוד במערכת החינוך, לדרוש את ההתאמות המיוחדות לנו בין אנשים רגילים. להלחם באצם נוכחותנו בבורות. עלינו לעמוד על זכותנו לרכוש השכלה כי בעזרתה נצליח לפלס לנו דרך. עלינו לשאוף לא להיות שווים אלה טובים יותר. עלינו לעמוד על זכותנו לקבל את ההזדמנות לעשות. לדעתי יש לנו מקום בחברה. החברה לא דוחה אתנו, היא פשוט עיוורת הרב יותר מאתנו.

למעלה