מעניין אותי לדעת

רמי אב

New member
מעניין אותי לדעת

האם לצורך פרנסה מותר לספר לשון הרע על תלמידי חכמים ?
למשל אם זה קריין חדשות בחברה מסויימת שלפי חוזה העבודה ,הוא מחוייב לספר לציבור כל מה שמגישים לו ?

למה אני שואל את זה ?
כי נראה לי שהיה פעם מקרה שהרב התיר לעובד לעבוד במקום עבודה ששם אין הפרדה בין גברים לנשים והנשים לא לובשות צנוע,אפילו שיש בזה איסור הלכתי.

אז מה התשובה שלכם לזה ?

תשובה

כתוב בגמרא שאדם מחוייב לוותר אפילו על כל ממונו [כספו ועבודתו] ולא לעבור על איסור תורה אחד , לא משנה איזה.

אי אפשר להתייחס למה שכתבת שנראה לך , בפרט שלא ידוע מאותו "נראה לי" הרבה פרטים.

רמי אב

New member
בקשר לכתוב בגמרא

סביר להניח שבזמן הזה הייתה יותר שמירה על הדת היהודית.
אבל היום ,זה מאוד קשה לחפש מקום עבודה עם חופש דת.
מבחינת לבוש צנוע, מבחינת זכות להתפלל כראוי תפילת 18 בבוקר.
אז אני מאמין שכיום שמדינת ישראל בינתים לא מוגדרת כמדינת הלכה, זה קשה להתפרנס מבלי לעבוד.
ושיש דברים שבהם הרב רשאי לתת הקלות.

תגובה

אני מתפרנס מבלי לעבור על שום איסור וכמוני עוד הרבה, אתה פשוט מניח הנחות שגויות [בתוספות מצבים קיצוניים ונדירים] ובהתאם להנחות השגויות בונה שאלות וסיבוכים ובאמת אין שום בעיה וסיבוך כי הם נמצאים רק בשאלות שלך.

רמי אב

New member
אבל לא לכולם יש תנאים טובים כמוך

אתה עלול להגיע למצב שרוב מקומות העבודה שאתה תמצא בעל העסק לא יהיה דתי, והוא לא יתחשב בדת של הדתיים.
אלא מה שהוא מאמין שבשבילו זה הצלחה למקום עבודה.

אז אני הוא זה שלא הגיוני ?
תחזור ממך בבקשה על מה שאתה רשמת .

תגובה

מאיפה אתה יודע איזה תנאים יש לי? מי אמר שבעל העסק שלי דתי? איזה התחשבות הוא צריך להתחשב בי בדיוק? רוב הדתיים עובדים במקומות שהבעלים שם לא דתיים, והם לא צריכים יחס מיוחד, כבר בחוק של המדינה יש חוקים שמגנים על כל אדם בכללם שומרי המצוות כמו עבודה בשבת וכו'.
לכן אין מקום בכלל למה ששאלת, תחשוב שוב ותראה שהשאלה מאוד בעייתית [כבר כתבתי למה בהודעות הקודמות].

רמי אב

New member
אני חושב שאתה בכלל לא מבין

אתה רק חולם שהחוק מגן על האנשים, בפועל.
יש אנשים שאפילו אין להם כסף מיותר לשלם לעורן דין שייצג אותם בבית המשפט מול הבוס העבריין, והמנהלי העבודה יודעים את זה ומנצלים לרעה את העובד.
אז זה שטוב לך במקום העבודה זה ממש לא אומר שגם לאחרים זה טוב.
ולכן השאלה שלי במקומה.
וחוץ מזה גם למי שמיליונר ויש לו כסף מיותר לתבוע בבג"ץ,בג"ץ זה לא גוף דתי ורוב אנשיו עלולים לפסוק לטובת העבודה והאנשים ונגד הדת.
אז בבקשה תחזור מדבריך.

golan heights

New member
עשית סלט שלם מהכל -

אם אדם רוצה שרב יפסוק לו בקשר למקום עבודתו, הוא צריך לתת את כל הפרטים כולם ולשטוח אותם בפני הרב,
כמו לדוגמא -
אפשרויות עבודה אחרות
השכלה
מצב משפחתי - כמה ילדים?
האם הוא מפרנס יחיד
האם יש לו אפשרות לחפש עבודה אחרת בנתיים ולעבור?

ועוד דברים רלוונטים, ואחר כך הרב יכול לפסוק.

לשאלתך באופן שטחי על פניו נראה (לענ"ד כמובן) שאין מקום להתיר את סיפור לשון הרע על תלמיד חכם כיוון שזה איסור, לעומת זאת ראיתי כבר שהרה"ג בן ציון מוצפי שליט"א אמר למישהו שעובד במקום עבודה עם נשים שלא מתלבשות בצניעות, להוריד עיניים להתעסק בעבודתו ולא לבוא איתן במגע ואם הוא מרגיש שהוא לא יכול לעמוד בזה, לעזוב את העבודה.
יוצא איפוא שלעבוד במקום עבודה עם נשים לא בהכרח 100% מביא את הבן אדם לעבור על איסור, לכן יש מקום לרב לשקול להתיר בהתחשב בשאר התנאים הקיימים. אבל להתיר לספר לשון הרע על תלמיד חכם שזה בוודאות איסור ולא שיכול להגיע לאיסור - אין מקום להתיר.

אופירA

New member
מנהל
אני מבינה שמצבך הכלכלי מאוד מעיק עליך

אבל הדרך להקל אינה לשאול שאלות כלליות בנוגע לכך, כי התשובה הכללית היא שאסור לעבור שום עבירה לצורך פרנסה.
ואם שואלים מורה הלכה ספציפית לגבי כל עבודה ועבודה האם יש בה עבירה או לא - מקבלים המון המון תשובות שונות. בכל מקום תשובה אחרת.
כשאני שאלתי היו מקומות שאמרו לי לעזוב (כי היה שם גם כפירה, וגם היתה לי הצעת עבודה אחרת רלוונטית), היו מקומות שאמרו לי לא לעזוב (למרות שהיו תמונות גסות מאוד), היו מקומות שאמרו לי לא להתראיין אליהן ולא לפנות אליהם, והיו מקומות שאמרו לי שמותר לי לפנות אליהם.
כל מקרה לגופו.

גישת השאלות הכלליות שלך גורמת לך לטעויות ולבלבול. הצענו לך פה כמה פעמים לוותר עליה, ולשאול שאלות ספציפיות שעומדות על הפרק.

למעלה