מעשה אבות סימן לבנים - כיצד לתרגם

OhFear

New member
מעשה אבות סימן לבנים - כיצד לתרגם

ומאיפה הפסוק? הכוונה היא תרגום לאנגלית. תודה! אופיר

OhFear

New member
תודה רבה אילה, ועכשיו

השאלה האדיוטית: איפה אפשר למצוא את "כתבי חזל". האם יש משהו כזה? זה מרוכז? אפשר לקנות כספר? תהרגו אותי. בסדר.

חייםלוי

Member
מנהל
כשאומרים כתבי חז"ל הכוונה לספרות

המשנה (נחתמה בסביבות שנת 200 לסה"נ),לתלמוד הבבלי (נחתם בסביבות 500 לסה"נ), התלמוד הירושלמי (נחתם בסביבות 400 לסה"נ) ולמדרשים השונים. יש עשרות מדרשים שונים. המפורסמים שבהם הם מגרש רבה על התורה והמגילות, מדרש תנחומא גם הוא על התורה ועוד רבים מאוד.

../images/Emo63.gifחפש את הספר "דברי חכמים" מאת

ראובן אלקלעי, בהוצאת "מודן". יש בו אמרות מתקופות שונות, בעברית ובאנגלית, ועם ציון מקורה של כל אמרה.

חייםלוי

Member
מנהל
בבירור קצר בפרוייקט השו"ת מתברר

שחז"ל לא טבעו אמרה זו. הפעם הראשונה בה הביטוי מופיע הוא בשאלות ותשובות פני יהושע מאת הרב יהושע בן יוסף מקרקוב בשנת תע"ה 1715: פני יהושע מסכת כתובות דף קיב עמוד א גמרא ת"ר בברכותיה של ארץ ישראל בית סאה עושה חמשה ריבוא כורין. ואל תתמה היאך המקום המועט של חמשים אמה שהוא שיעור בית סאה מחזיק מקום התבואה של חמשה ריבוא כורין שהרי לעיל [קי"א ע"ב] דרשינן שתהא חטה מתמר ועולה בראש הרים והא דנקיט הכא שיעור ברכת ארץ ישראל באומדן זה אע"ג דאמרינן בעלמא וכי קצבה יש לברכותיו של הקב"ה אפ"ה משמע להו דהאי קרא דויזרע יצחק וימצא מאה שערים לא נכתב אלא לרמז זה דכל מעשה אבות סימן לבנים. ועוד שהרי הטעימו הקב"ה ליצחק מעין עוה"ב אלמא דלעוה"ב נמי הכי הוי שיעורא:

OhFear

New member
וואו! עכשיו התבלבלתי! בכל המקומות

כתוב שחז"ל..... ועכשיו אתה אומר שלא....

חייםלוי

Member
מנהל
זה לא חז"ל. הפתגם כל כך מושרש

עד שכולם משוכנעים שמקורו משם. יש עוד פתגמים כאלה כמו: ישראל, קודשא בריך הוא ואורייתא כולא חד = הקדוש ברוך הוא, התורה וישראל הכל אחד. מקורה של אמרה זו הוא אצל הרמח"ל - ר' משה חיים לוצאטו 1747-1707

Arana

Active member
מנהל
חיים, תראה את המקור הזה כאן

בקישור (הערת שוליים 27). אני מבינה מזה שמקור הביטוי הוא במדרש תנחומא (או שיש לי קשיים בהבנת הנקרא, ואז אשמח לתיקון).

חייםלוי

Member
מנהל
את צודקת בקשר לקישור אבל בבדיקה

שעשיתי עכשיו בתנחומא ואת יכולה לבדוק בעצמך, הביטוי לא מופיע. אני לא מבין את פשר ההפניה.

Arana

Active member
מנהל
טוב, נראה לי שהבנתי את ההפניה

מדרש תנחומא מתאר את העיקרון של "מעשה אבות סימן לבנים", אבל לא נותן את הביטוי הזה עצמו.

למעלה