"מעשה השפחה"/ מרגרט אטווד

Rivendell

New member
"מעשה השפחה"/ מרגרט אטווד

פינת ההמלצה
הוצאת "כרם" 296 עמודים בארץ קרועה, במלחמה שאיש אינו יודע בדיוק איפה או כיצד היא מתרחשת, כשבני האדם מצליחים כמעט ולהשמיד את עצמם בחומרים כימיקליים, אישה פורייה היא נכס לאומי. ליפרד היא כזו. שמה נגזר ממילת השייכות "לי", ו"פרד" הוא פשוט שם הגבר שעבורו ועור אשתו היא אמורה לייצר ילד בריא, אם תצליח. ליפרד היא שפחה. היא אישה שנסיון העבר מראה כי היא פורייה, וכעת ניתנות לה שלוש הזדמנויות להוכיח שוב את יכולתה ללדת, ובכך להציל את עצמה (עד כמה שזו באמת "הצלה"). מתוך בלבול, עייפות החומר והזמן החולף, מוסרת ליפרד את עדותה, במקוטע, בזמנים קופצים. גיבורת הרומן של אטווד פועלת בעולם חדש, עם חוקים חדשים. אבל היא זוכרת עדיין, במעורפל, את העולם הישן. עולם בו נשים יכלו לטייל בלבוש חשוף, להתחתן מאהבה, לדבר בחופשיות אחת עם השנייה, לעבוד ולשלוט בכספן. והזכרון הזה הוא שמקשה עליה, הוא שגורם לה לפקפק בסדרי העולם החדשים. לאורך כל הספר, חוזרת ועולה הנקודה הזו - הזכרון הזה. נאמר לה כל הזמן שבנות דורה הן המקריבות עצמן, ושלדור הבא כבר יהיה קל יותר. הן לא יחוו את הספקות שלה, כי ממילא לא יכירו שום מציאות אחרת. בעולם החדש, נשים צריכות להתפאר לא בבגדים, אלא במעשים טובים. כל תחלואות העולם הישן – אונס, אלימות, פשע – כולם תוצאה של הפריצות של הנשים, ואת התופעה הזו ארה"ב החדשה נחושה בדעתה למגר. הנשים עוברות תהליך של "חינוך מחדש", על מנת לסגל אותן למציאות המשתנה של חייהן - "מוסרת העדות היא ג'אנין, המספרת איך נאנסה אונס קבוצתי בגיל 14 ועברה גרידה.... ... אבל אשמתו של מי זו היתה? אומרת דודה הלנה וזוקפת אצבע שמנמנה אחת. אשמתה, אשמתה, אשמתה, מפזמות כולנו במקהלה. מי פיתה אותם לעשות מה שעשו? דודה הלנה קורנת מנחת, מרוצה מאיתנו. היא, היא, היא. ומדוע אלוהים הרשה שיקרה דבר נורא כזה? ללמד אותה לקח. ללמד אותה לקח. ללמד אותה לקח. " אטווד שוזרת בתוך העלילה אמירות חדות לגבי חיינו כאן ועכשיו. יש לה הארות והערות שלפעמים הן כמו אגרוף בבטן של הקורא. הספר, מעבר לכך שהוא מעניין וכתוב היטב, גם נותן נקדות מבט חדשות ושונות על אורח החיים שלנו, ועל העתיד האפשרי. כתוב נהדר, בנוי להפליא. היו כמה נקודות שקצת חסרו לי אמנם (הסברים יותר מפורטים למשל לגבי "רעיות צנעה" וכו') אבל בגדול נראה שאטווד בהחלט ידעה מה היא עושה, ומה היא רוצה להגיד. מומלץ בחום. ללא ספק האטווד הטוב ביותר שקראתי עד כה. חמישה כוכבים בסולם ריוונדל.

Rivendell

New member
ומשהו ספציפי שאולי יענין את הפורום

יש נקודה בספר בה מפטרים את כל הנשים ושולחים אותן לשבת בביתן. בנוסף, את השליטה על כל החסכונות וחשבונות הבנק מעבירים לבעליהן, או למי שאין לה בעל - לאב, לאח, או לכ שאר בשר ממין זכר. "לוק כרע לצידי וחיבק אותי בזרועותיו. שמעתי, אמר, ברדיו במכונית, בדרך הביתה. אל תדאגי, אני בטוח שזה זמני. הם הסבירו מדוע? שאלתי. על זאת לא ענה. אנחנו נעמוד בזה, אמר, ואימץ אותי אליו. ..... אני חושבת שאתה תקבל את כל הכסף שלי, אמרתי, אף על פי שאני עדיין לא מתי, ניסיתי להתלוצץ, אבל הדברים שיצאו מפי נשמעו מבעיתים. די, אמר, עדיין כורע על הרצפה. את יודעת שתמיד אדאג לכל צרכייך. חשבתי בליבי, הנה הוא כבר מתחיל לנהוג בי פטרונות". ואיך זה קשור לפורום?
מה דעתכן - זוג צריך חשבון בנק אחד או שניים? ואם האישה עובדת והגבר עובד - זה משנה את המצב? יש לי למשל חברה שההורים שלה נשואים כבר מעל 30 שנה באושר רב. ועדיין - לכל אחד מהם יש את חשבון הבנק שלו, לשם נכנסת המשכורת שלו.

siv30

New member
תמיד תהיתי אם שני חשבונות בנק

נפרדים מעידים על טיב מערכת היחסים בין בני זוג. הנושא הטריד אותי לא פעם מאחר שיש כאן מעבר לשיקולים הזוגיים גם שיקולים כלכליים טהורים כמו שיקולים של ריביות, אשראי, חלוקת מעמסה כלכלית ועוד. במצב עניינים שפיר בין בני הזוג אין השפעה להחלטה בדבר ניהול ח-ן בנק משותף או בנפרד. אבל במצב עניינים לא מזהיר בין בני זוג אני לא יודעת, תמיד יש את הסיפורים האלה איך הוא רוקן את חשבון הבנק וברח או איך במשך השנים הוא צבר כספים בחשבון שלא היה ידוע לה ונעלם איתם.

bell2002

New member
מפחיד, זה נכון.

פעם משטרת ישראל עשתה טעות ורשמה על שמי עבירת תנועה רצינית מאוד שלא עשיתי. לאחר כשנה הגיע לי טופס שבו אני חייבת לעשות קורס נהיגה מונעת. בטופס היה גם פירוט העבירה וראיתי שגם היה משפט שבו לא הייתי בכלל ועוד כל מיני פרטים. ניסיתי לברר מה קרה ומכיוון שמשטרת ישראל עובדת לאט הגיע מועד הקורס לפני שהצלחתי לברר. הלכתי לפגישה הראשונה בקורס ושם סיפרתי את סיפורי למדריך ולמי שהיה אחראי על הקורסים מטעם משרד התחבורה - פחד איזה תשובה קיבלתי. הם ממש לא הופתעו מהסיפור שלי, הם המליצו לי לברר אם בעלי לא נהג במכונית כי יש הרבה (!) בעלים שעושים עבירות תנועה רבות ומעבירים חלק לנשותיהם כדי שהשופט לא יחמיר איתם. וכשאמרתי שלא יתכן כי אין לנו טנדר במספר שהיה מצוין בטופס, הם המליצו לי לברר במשרד הרישוי אם לבעלי אין עוד רכב על שמו... סוף הסיפור היה שביקשתי משכן טוב שהוא שוטר לעזור לי לברר, ובעזרתו עלינו על הטעות. וגם אז עד שהמשטרה תיקנה את הטעות עברה עוד שנה וקיבלתי עוד ארבעה זימונים כאלה... מה שרציתי לספר זה שהמדריכים סיפרו לי שבכל קורס לנהיגה מונעת יש כמה נשים כאלה שמקבלות עבירות שלא הן ביצעו ולאחר בירור מסתבר שהבעלים שלהן הדביקו להן בלא יודעין עבירות תנועה. או מכוניות נוספות ורכוש נוסף שהנשים לא מודעות לו. חלאות יש בכל מקום. גם בבית לפעמים.

siv30

New member
הסיפור שלך באמת מעלה דאגה

אבל באספקטים אחרים. עדין, אם בא לך היתי שמחה לקרוא את דעתך על נושא חשבון בנק משותף.

שירן41

New member
../images/Emo6.gifמצחיק,ומדאיג......./images/Emo4.gif

לכי תדעי מה עוד אנו לא יודעות חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

Dodo28

New member
לא קשור למערכת היחסים

בתור משהי שבמשק הבית שלה יש 3 חשבונות בנק שלי שלו ושלנו אני יכולה להגיד לך שזה אינו קשור למצב היחסים. הסיבה מאד פשוטה אני ואישי התחתנו בגיל מאוחר יחסית בו לכל אחד מאיתנו הייתה עצמאות כלכלית וחסכונות. האיחוד של כל העסק היא עניין טכני לא טריוויאלי ולעיתים עניין כלכלי לא טריוויאלי. עד החתונה ניהלנו חיים שיתופיים מלאים מחשבונות הבנק הנפרדים שלנו למרות שגרנו ביחד. אחרי החתונה (לא מיד אחרי דרך אגב) פתחנו חשבון משותף ממנו יוצאות הוצאות הבית השוטפות ובו אנחנו מנסים לחסוך לעתיד. שנינו אנשים שמעולם לא היו באוברדרפט כי כל אחד מאיתנו קיבל חינוך בנפרד שלימד אותו לחיות תחת תקציב ואנחנו מנהלים כרגע תקציב משותף בנוסף לתקציבים האישיים. בתקציב זה כל אחד תורם במיטב יכולתו לכלכלת המשפחה. החסכונות הם ביחד והשוטפת יוצאת מכל שלוש החשבונות בהתאם לצרכים ולהחלטה האישית. אני באופן אישי מרגישה יותר בנוח לקנות מתנה לאישי מחשבון הבנק שלי מאשר מחשבון הבנק שלנו כי זה נותן לי יותר תחושה של מתנה! בעוד שנתינת מתנות לאירועים בהם אנו מגיעים כזוג אני מרגישה בנוח דווקא להוציא מהחשבון המשותף ללא קשר מהצד של מי הגענו. אני מניחה שבאיזשהו שלב נתכנס רק שזה יקח זמן ואם לא נתכנס עדיין זה יהיה בסדר כי אנחנו מפרגנים האחד לשני ומדובר בתהליך. אני חושבת שהגיל וכושר ההשתכרות של שנינו שיחקו םה תפקיד מאד חזק. אם הייתי מתחתנת בת 22, אז בקושי היה לי גרוש על שמי והרווחתי שכר מינימום, מן הסתם תהליך ההתכנסות הזה היה יותר קצר.

A l i c e11

New member
אישה לא חייבת שיהיה לה חשבון

בנק נפרד אבל היא צריכה שיהיה לה גישה אליו ושתהיה לה בקרה על ההוצאות היוצאות מהחשבון. גם אם היא לא עובדת מחוץ לבית היא צריכה לשמור על זכות הידיעה. כי ידע הוא כח.

הלוווו, מאיזו פלנטה נחתנו כעת ?|חיז

אישה לא צריכה חשבון בנק ????? מספיק רק "לדעת" הגדירו זאת טוב ממני Money makes the world go around בלי גישה לחשבון בנק ובגישה אני מתכוונת יכולת לביצוע פעולות קשה מאד לפתח עצמאות מכל סוג שהוא !

shandy

New member
אנחנו מפלנטת הפטריאכליות ../images/Emo68.gif../images/Emo3.gif

וגם קצת מהמטריאכליות אף אחד לא צריך חשבון בנק לצורך זה יש בוידמים, מתחת למזרונים, וגרבי נילון וכמובן כספות ככה נמנעים גם מתשלום עמלות והצהרות להלבנת הון, זו הדרך לקבל תשלומי העברה מבטוח לאומי, כי אנו חסרי הכנסות ונכסים פיננסים. שנחרים את הבנקים?

למעלה