מפורסם בעיתון תרופה לסוג 1 ושאלה

ש ג ה

New member
מפורסם בעיתון תרופה לסוג 1 ושאלה

http://news.walla.co.il/?w=/5700/2741450

על פי הכתבה אני מבינה שמצאו דרך לייצר את התאים שמיצרים אינסולין (מניחה שתאי בטא)
עוד אני מבינה שהמחלה בעצם היא התקפה של מערכת החיסון על תאי הבטא - אז השאלה איך זה עוזר בעצם? אם יש נוגדנים לתאי ביטא מה יעזור שיכניסו בריאים - הרי גם אותם התקפו...

tulkin

New member
לכשעצמו זה לא מספיק

אכן, המערכת החיסונית צפויה לתקוף גם את התאים החדשים (אם כי לא בטוח ב100% שזה אכן יהיה המצב. אם אני מבין נכון התאים החדשים נוצרים מתאי גזע, וייתכן שהם יהיו שונים מעט מתאי הלבלב שאותם הגוף תוקף. חוקרים עדיין לא מבינים היטב את המנגנון שגורם למערכת החיסונית לתקוף את הלבלב).
בכל מקרה זה מרכיב הכרחי בריפוי סוכרת 1, כי גם אם מצליחים להפסיק את תקיפת המערכת החיסונית, חייבים גם לייצר תאי בטא חדשים, ועד היום לא הצליחו לעשות זאת.

זה לדעתי צעד משמעותי בדרך ל...

בכלל, מסוף שנת 2013 יש התקדמות רבתית בתחום. יכולים לקחת תא באדם בוגר, להחזירו למצב טרומי של לפני התמיינות, ואז לשלוט על אופן ההתמיינות שלו.
כול התחום הזה עבר שתי מיני-פריצות דרך לאחרונה (אחת מהן במכון וייצמן ע"י חוקר ערבי-ישראלי), והוא הופך להיות זול יותר לביצוע ובמקביל בטוח יותר, וזה יאפשר לבצע יותר מחקרים\ניסויים ובתדירות גבוהה יותר.
הלבלב היה אגוז קשה לפיצוח, והבשורה הנ"ל מאוד מעודד. זה לא מבטיח כלום, ובטח לא בזמן הקרוב, אבל זה מאוד מעודד.
השתלת תאי ביתא לחולי סכרת טייפ 1 שהתבצע בעבר אכן הסתיימה בתקיפתם, אבל לא לפני שהמושתל קיבל כמה שנים של חסד בהם האיזון היה נורמאלי ללא אינסולין ועם היכולת לאכול הכול מתי שהתחשק לו... שווה, לא?

tulkin

New member
אני לא חושב ש2013 היתה שנה פוריה במיוחד

אני חושב שפשוט התגליות של השנה הזו עוד לא עברו מספיק מיון ובדיקה, אז הן נראות יותר מבטיחות מאשר תגליות מלפני שנתיים שבינתיים כבר הספיקו לחזור לפרספקטיבה שלהם.

בהקשר של סוכרת באמצע 2013 דיווחו חוקרים בהתלהבות שמצאו חומר שמסגנל לתאי הבטא להתחלק וכך סברו שניתן להשתמש בתאי הבטא הבריאים שנותרו (גם לחולי סוכרת 1 ותיקים יש בד"כ מספר נמוך של תאי בטא תקינים שנותרו) כדי לייצר תאי בטא חדשים.
בשנה שעברה מאז הפרסומים, כבר ניסו את החומר הזה (חלבון בשם בטאטרופין) שוב כמה פעמים וההתלהבות הצטננה מאד.

אני לא מדבר על סכרת

אלא על התחום של יכולת שליטה ושיבוט של תאים.
יש כבר הצלחות בניסויים בחיות בתאי כבד, תאי עצב ועוד, אולם הלבלב הוא בעייתי במיוחד.
בסביבות נובמבר 2013 היית פריצת דרך בתחום של איך להצליח יותר בשליטה על התמיינות תאים טרומיים וסוג תאים מסוים. בינואר השנה היית פריצת דרך באופן שבו אפשר להחזיר תא להיות במצב של טרום התמיינות.
התחום הזה עובר תמורות מסעירות בחודשים האחרונים.
הדרך לשיבוט תאי ביתא היא עוד ארוכה, אבל היא התקצרה בחודשים האחרונים... וממצב של בלתי נראה באופק, עכשיו לדעתי כבר יש אופק.

IrisPeleg

New member
זאת הבעיה - תארת נכון

כבר שנים מדברים על המחקר הזה.
אין חדש.
כבר מזמן שמעתי הרצאה של פרופ' קארפ.
הוא הסביר שהבעיה היא שקשה לדכת כמה זמן התאים ייצרו אינסולין ואם הגוף לא יתקוף אותם שוב.
עד עכשיו אצל רוב האנשים, התאים הפסיקו לעבוד אחרי מספר שבועות.
במקרים בודדים קצת יותר או קצת פחות.

אין חדש.

למעלה