מפרי עטו של עלי מוהר, ז"ל:

מיכי 10

Member
מפרי עטו של עלי מוהר, ז"ל:

הרשו לי להביא משהו שקיבלתי זה עתה במייל, ושמצא חן בעיני, ונראה לי מתאים לכאן.
(זה נורא מזכיר לי את ההגייה של נתן זהבי, שיהיה בריא). הנה:

*על הגיית הֶ במקום הִ בבניין הפעיל* (נלקח מתוך fresh.co.il)
היעלמו של החיריק

ראש העיר, תדע לך -
החיריק נעלם מנוף עירנו. כן כן, מה שאתה שומע - החיריק. זוכר אותו? התנועה הקטנה הזאת? שבתחתית השורה כזה?
זה שכשהאות י' מצטרפת אליו הוא הופך לתנועה גדולה ונקרא חיריק מלא כאילו? - זה. הוא נעלם. כלומר הולך ונעלם. יש כבר אזורים בעיר שבהם כמעט לא תשמע אותו. אתה יודע מה? - נסה למצוא איזה חיריק בסביבות שינקין; אני בספק אם תוכל. באמת. לפעמים נדמה שאנשים מתחת לגיל 25 כבר לא מכירים בכלל את החיריק; הם אומרים:

''הֶרגשתי'', ''הֶתחלתי'', ''הֶמלצתי'' - הכול בסֶגול. כאילו אין חיריק בעולם. כאילו לא היה כלל. כאילו אין בכלל בניין ששמו ''הפעיל'' - אתה זוכר את ''הפעיל'', אני מקווה! - וכאילו כל העסק הזה שנקרא חיריק לא היה ולא נברא! למה זה קורה? - שאלה טובה! תאמין לי שאני שובר את הראש ולא מוצא תשובה. סביר להניח שהסיבה היא עצלות: כנראה יותר קל לבטא סגול מאשר חיריק, המאלץ את הדובר להרחיב קצת יותר את פיו ולמתוח מעט את השפתיים לכיוון האוזניים. אבל האם זוהי באמת הסיבה? מה כבר קשה כל כך בלהגיד ''הִרגשתי''? ואיך אפשר לא לחוש את ההבדל העצום בינו לבין הכיעור המרושל, הפרוץ ופעור הפה, של ''הֶרגשתי''?

ראש העיר, תגיד אתה בעצמך - כלום ייתכן שהעיר העברית הראשונה תישאר בלי חיריק? יכול להיות דבר כזה? הרי נתן אלתרמן, תושב העיר ומשוררה, כתב ב''ספר התיבה המזמרת'' שיר שלם על החיריק, המחזיק יותר מ-20 (!) בתים, ושמו ''מעשה בחיריק קטן''!

והרי גם את שם העיר אין לתאר בלי החיריק, שלא לדבר על רחובות כמו דִיזנגוף או שיינקִין. וכן גם הזִיפזִיף והמיִם ששימשו לבנייתם.
ראש העיר! אני ממליץ ומציע לך בזה להקים סח''מ, סיירת חיריק מיוחדת, שתורכב מפקחים יודעי לשון, שיהיו להם גם שיניים: יהיה בסמכותם לקנוס את עברייני החיריק בשיעור שינוע בין 400 ש''ח על סירוס חיריק בתחילת מילה (ששם זה חמור יותר, במיוחד ב''הפעיל''). ו-200 ש''ח על השמטת החיריק בסיומה; רק תושבים אחדים יזכו (ורק באישור ממני) לפטור מיוחד מחיריק: לדוגמה: מאמן הכדורגל הוותיק דוביד שוויצר, הנוהג זה שנים לדבר על ''הפועל תְ'לָבֶיב'' באופן העומד לדעתי מעל לכל תיקון.
אגב, כלום לא הגיע הזמן להעניק לו את תואר יקיר העיר?

ואילו את עברייני החיריק - להעניש! בכל חומר הדין! וראש העיר, אני מבקש ממך - אל תבוא ותגיד לי פתאום שזו הצעה לא כל כך דמוקרטית! אני הובאתי לכאן להמליץ על דמוקרטיה? אתה שמעת ממני את המילה דמוקרטיה? אז מה אתה מכניס לי פתאום דמוקרטיה? ביקשתם שאני אייעץ? - אז תנו לי לייעץ! עזרו לי! הצלת החיריק חשובה יותר כרגע, תאמין לי!

(עלי מוהר, ''העיר'', 1997)
סריקה מתוך ספרה של אילת ברגר, "שפה בהקשר"
התמלול מבוסס על הגרסה שהוכנה באמצעות Hocr.
_____________________________________
 

Mits Petel

New member
אם הסיבה היא "עצלנות"

אין הסבר לכך שזה קרה דווקא בתנועת i הראשונה של הפעיל, ולא במקומות אחרים כמו בתנועת i השניה של הפעיל או ב-i של בניין פיעל וכו'...

ייתכן שהעובדה שלבטא e כרוך בפחות מאמץ מלבטא i שיחקה פה תפקיד כלשהו, אבל לכשעצמה זאת לא לא יכולה להיות הסיבה
שהתחילה להניע את התהליך הזה.
 

מיכי 10

Member
הוא כתב את זה בִּצחוק, כמובן.


אני חושבת שהשימוש ב-e במקום ב-i בתחילת מילה, שאופייני לאנשים מסויימים (נתן זהבי, יצחק רבין ורבים נוספים), יש לו סיבה אחרת.
אינני בטוחה, אבל קצת חושבת שזה מתחיל מתיקון יתר (היפר קורקציה). אני לא זוכרת את הכלל המדוייק, אבל יודעת שמ"ם השימוש לפני האותיות אל"ף, ה"א, עי"ן, רי"ש - מנוקדת בצירה במקום בחיריק.
אז נראה לי שיש אנשים שהופכים "בטרמפ" כבר הרבה חיריקים אחרים לצירה, גם כשזה לא בַּמקום.

יש לי "חשד" נוסף: שגברים מסויימים חושבים שיותר "גברי" לדבר כך!
 

trilliane

Well-known member
מנהל
סביר להניח שהסיבה היא אנלוגיה לגזרות אחרות

(כמו ע"ו/י או ע"ע) שבהן יש צליל e אחרי הה"א (צירי) וגם לפני פה"פ אהח"ע החיריק הופך לסגול.
 
למעלה