מקומות קדושים

gushnick

New member
מקומות קדושים

חזרתי היום מסיור בקברים וציונים בסביבי ירושלים. היינו בקבר שמואל הנביא, קברי הסנהדרין, קבר שמעון הצדיק והסנהדרין הקטנה, קבר חולדה וקבר דוד. לאורך הסיור חקרנו בעיקר את המקורות לזיהוי המקומות האלו, ודבר אחד היה ברור מכל הדברים: בכל אחד מהזיהויים האלה יש בעיה - לרוב מכרעת - בזיהוי המקום כפי שהמסורת אומרת, ובחלק מהמקרים ניתן להתחקות אחרי המקורות ולראות שמדובר בכלל בזיהוי נוצרי או אחר שסותר לחלוטין את המקורות שלנו (למשל קבר דוד). קבר דוד הוא דוגמא מפליאה לעניין: הפסוקים והתוספתא (אלה המקורות המבוססים ביותר שיש לנו) חולקים לחלוטין על הזיהוי של קבר דוד בהר ציון; הזיהוי עצמו נולד ממסורת נוצרית, אשר נבעה בין השאר מהמסורת שלהם על כך שהסעודה האחרונה של אותו האיש (שלמעשה היתה סעודת ליל הסדר) היתה בקומה העליונה של אותו מקום; ואף המקורות היהודיים שכן מדברים על המקום כקדוש, מדברים לא על קבר דוד כי אם על 'היכל דוד', בית כנסת שעמד במקום או מקום עמידתו של האהל שבו שם דוד את הארון (עד לבניית בית המקדש). מסקנת הסיור היתה זו שכתובה בהרבה תשובות בנושא: על חלק מהמסורות אכן ניתן לתהות, אך החשיבות שבמקומות הקדושים האלה אינה בשאלה האם באמת קבור שם מי שהמסורת מצביעה עליו, כי אם על התוכן שניצוק למקום ע"י מנהג ישראל להתפלל שם ובכך שזהו המקום שבו עוסקים באיש הקבור שם. מישהו הגדיר את זה כ"נשמתו, בכל אופן, נמצאת שם". נושא לדיון...

אני מכירה מישהו שנהרג בתאומים ולמרות שאין

מגופתו שום שריד (כי גז חיש ונעוף) עשו לו מצבה והמשפחה מתאספת שם בכל יארצייט

gushnick

New member
כלומר,

שכך את תופסת את המקומות הקדושים? מקום שבו מתייחדים עם זכרו של האיש אשר מיוצג ע"י המקום? אין לי בעיה עם הטענה הזו, ויתכן אפילו שאני מסכים. אני רק רוצה להיות בטוח שהבנתי.

לא השוותי למקומות הקדושים. ציינתי מקרה פרטי.

אבל אתה יכול להשליך גם על המקומות הקדושים - הרי תהילים / קדיש / משניות וכו' שנאמר לעילוי נשמת הנפטר "תופס" בכל מקום ו"עוזר" לנפטר גם אם זה לא ברדיוס של 2 מטר... זה לגבי הנפטר. לגבי העולה על הקבר - התחושות שלו יהיו בגלל שזה הציון של הנפטר ולא אם הוא באמת בפנים או לא. שלא לדבר על השכר של עלייה לקברי צדיקים - הרי את המאמץ הוא עשה והטעות במיקום היא (אם קיימת) לא קריטית - כמה עשרות מטרים בקו אוירי.. לא יותר.. ומבחינת הפעולה של עליה לקבר - אדם שמגיע עד שם, מן הסתם

gushnick

New member
אתה מדבר דווקא על קברי צדיקים,

או גם על קברי קרובים (או על כל קבר שהוא)?

gushnick

New member
זה לא מה שהתכוונתי

קברי קרובים אינם מוטלים בספק. איפה שקברו קרוב - שם הוא. הבעיה היא עם קברי צדיקים רבים, אשר ניתן לומר בוודאות מסוימת (לעיתים רבה) שהצדיקים המיוחסים למקום אינם קבורים שם.

gushnick

New member
אנא ה'

הקפיצה נא. דווקא חשבתי שהנושא הזה יעניין פה אנשים.

אני ירושלים תמיד ידעו על זה...

רק שהבנתי ששם זה הפתח של המערה של מלכי בית דוד. שכידוע נקברו ביחד... כך שיתכן שהקבר עצמו רחוק מאוד משם!

למעלה