מקורותיהן של המילים באספרנטו

מקורותיהן של המילים באספרנטו

קראתי באחת ההודעות בפורום שמקורן של 30% מהמילים באספרנטו הוא בשפות הסלביות. התוכלו לתת לי דוגמאות למילים כאלה? האם יש ספר, מילון, מסמך כתוב או כל אמצעי אחר המנתח ניתוח שיטתי של האטימולוגיה של המלים באספרנטו או לפחות עוסק ודן בנושא הזה ולו באופן חלקי ובלתי-שיטתי? אם כן, היכן ניתן להשיגו? כיצד ניתן לקבוע, אם בכלל, האם מקורה של מילה הקיימת בשפות הסלביות ובענף אחר של שפות(רומני, שמי וכדומה) הוא בשפה סלבית או בשפה רומנית, למשל. האם זמנהוף ו/ או הסופרים, המשוררים ושאר האנשים שהכניסו מלים לשפת האספרנטו עוד בחיי זמנהוף ולאחר מותו, הותירו הסברים/ רמזים לגבי מקורן של המלים שאימצו?

interDist

New member
מילונים וכו

לפי דעתי, די קל פשוט לפתוח את המילון ולראות את המילה. מילים כמו sidi, brovo, shoforo - ברור שבאות מן הסלאבית המילה kaj מקורה מיוונית de (של), la (ה´ הידיעה) - באות מצרפתית/ספרדית וכך הלאה... אני אשאיר את הבמה לבלשנים שבינינו, כי למען האמת אני לא מומחה גדול בשפות

Udav

New member
המקורות של המילים אינם כה רבים

הרוב המוחלט של המילים באספרנטו מוצאם בשורשים אינדואירופאיים. ישנה גם כמות קטנה של שורשים שמיים - הרי תרומתם של היהודים לאספרנטו הייתה רבה וזמנהוף עצמו ידע יידיש ועיברית. שאר השפות כמעט ולא גייסו מילים חדשות לאספרנטו, פרט למושגים תרבותיים ואתניים מיוחדים, כגון: KIMONO, SAMURAJO וכד´. לא ידוע לי על שום מקור כתוב בו המילים האספרנטיסטיות מנותחות על-פי מקורן, אך אני בטוח שאם תצתייד במילונים של שפות אירופאיות עיקריות - תוכל לאשר את מקורה של כמעט כל מילה בשפה המקסימה הזאת.

מקור המילים באספרנטו ("אטימולוגיה")

כפי שכבר נאמר כאן, ד"ר זמנהוף בחר את השורשים לשפה שהוא יצר- אספרנטו- מן השפות האירופיות (ליתר דיוק- מהקבוצה האירופית של הלשונות הנ"ל). אם יש באספרנטו פה ושם שורשים שנלקחו ישירות מן השפות השמיות, זה בטל בשישים. מדובר כאן רק בשורשים שקשורים בתנ"ך או בדת היהודית וכד´. לגבי השאלה היכן אפשר לראות מאיפה נלקחו השורשים: קיימים כמה מילונים אטימולוגיים באספרנטו. המילון המרכזי והגדוך ביותר הושלם לפני כשנה והוא מכיל רק את השורשים העיקריים שקיימים באספרנטו(כמה מאות). עבור כל ערך שמופיע בו נעשה ניתוח מדעי-לשוני של מוצא השורש, תוך ציון מקבילות בשפות שונות. אגב, לפני חצי שנה יצאה לאור מהדורה חדשה של המילון המלא אספרנטו-אספרנטו (PLENA ILUSTRITA VORTARO). היא כוללת 16,780 שורשים. חלק גדול מהם זה מושגים מדעיים ושמות (גיאוגרפיים ואחרים). אך אין לכם מה להיבהל: בכדי לשלוט באספרנטו בצורה טובה מספיק לדעת רק כמה מאות שורשים. 20 ישראלים כבר רכשו את המילון הענק החדש. הוא יקר מאד (כ- 400 ש"ח) אך לדעת כל מי שקנה אותו, הוא שווה כל סנט...

למעלה