מקור השם שוורץ

tkuia

New member
מקור השם שוורץ

שנים חשבתי שהשם שוורץ = שחור ניתן למשפחתי ע"י הנאצים בגרמניה. מתברר שהשם הרבה יותר ותיק. האם שמות כאלה אכן ניתנו ליהודים ע"י צוררים למינהם? או שאולי מקור השם אינו רע כפי שהוא נשמע לי? האם משהו יודע את מקור השם? תודה מראש. אלון.

schlomitsmile

Member
מנהל
black is beautiful זה אכן שם ותיק, שקיים גם אצל גרמנים לא יהודים. אני מניחה, שאולי אנשים בעלי שיער שחור שרוב שכניהם היו בלונדינים, קיבלו אי-אז את השם. קשה לדעת בוודאות. בכל אופן- כאמור, אין לזה שום קשר לאנטישמיות, היות ויש גם גרמנים נוצרים, שנושאים בגאון את השם.

נושא השמות מתקופת נפולאון

שנפולאון כבש את אירופה הוא החליט על חוקים לתושבים, מתן שמות משפחה. השמות הורכבו, מוצא המשפחה, לפעמים שם האב, לפעמים מקצוע או עיסוק. אין שום קשר לתקופת השואה או הנאצים ימ"ש. מה רע בשם שוורץ? שבוע טוב

עב

New member
תלוי מאין באה המשפחה

במונרכיה האוסטרו הונגרית חייב הקיסר יוזף השני את היהודים לשאת שם משפחה קבוע בעל צליל גרמני בשנת 1787. קיסר זה הנהיג רפורמות רבות באימפריה ואחת מהן קשורה למנהל האוכלוסין שדרש שמות משפחה והקץ לבלגן. ניתן למיין את שמות המשפחה היהודים לפי כמה סוגים: צבע - אדום (רוט), לבן (וויס), שחור (שוורץ), כחול (בלאו), חום (בראון) עיסוק - שניידר (חייט) שומכר (סנדלר), שכטר (שוחט) ועוד מקום - על שם המקום או האזור כמו ליימדורפר ועוד. תכונות - גרוס (שמן), קליין (קטן) ויש מן הסתם עוד ועוד.

באחלט יש בזה אמת

נכוןכפי שכותב בני הקיסר נפולאון עשה הרבה רפורמות בכול התרומים לטובת העם . בין היתר חובה שם משפחה . אני הגדיש לגבי בלגיה ,המון שמות משפחה הם לפי מקום מגורים ,DUPONT ליד הגשר , DUMOULIN , מהתחנת רוח , שמות של חיות ,LEQOCQ התרנגול , LELOUT הזאב LECHIEN הכלב . כפי שהחברים כתבו נכון זה היה תלוי בארץ מגורים ובאתם לחוקי המקום . ידוע לי שפקידי רשום לידה במספר ארצות מערב לא קבלו שמות בצליל יהודי רק לפי צליל המקום וזה בידיוק מה שקרה לי כאשר אבי הלך לרשום אותי ולקבל תועדת לידה ,הוא רצה לרשום "יחסקל" ענו לו אדוני אתה בבלגיה ולא במקום אחר ? שהיה לכם שבוע טוב סבא אריה

tkuia

New member
ומה משמעות השם אורפייג?

תודה לכל העונים על התשובות המרתקות! האם גם השם אורפייג (שם אימי) הוא שם גרמני טיפוסי? פייג מלשון תאנה? או שזו קללה כפי שאימי חשבה (ועדיין חושבת)?

אורפייג

במילון יידיש עברית של מרדכי צאנין: אור = קדמון פייג = תאנה תאנה קדומה, או אולי שם של מקום שגדלו בו תאנים, קשה לי להאמין שנתנו שם משפחה שהוא קללה. את שמות המשפחה נתנו לפני ש"פייג" הפך לקללה. אם יש צורך אני גם אסביר איזו סוג של קללה זו בדיוק.

tkuia

New member
אורפייג

תודה! (את סוג הקללה אני דווקה יודע...)

למעלה