מקור מילת העזר "את"

einatminkov

New member
מקור מילת העזר "את"

בערבית אין מקבילה ל"את" עבור מושא ישיר. מה מקור המילה "את" בעברית? מה הסיבות המורפולוגיות לשימוש בה? תודה! עינת
 

טשאפק

New member
לפי בן-גוריון אין סיבה

גם לי כל כך ברור התפקיד של "את", מילה שמסמנת מושא ישיר מיודע. נשווה "אכלתי תפוחים" לעומת "אכלתי את התפוחים" או "אכלתי התפוחים" - איזה מידע יש במשפט השני שאין בשלישי? הרי ה"את" בא ממש לפני המילה המיודעת. המשפט השלישי נשמע לנו מכוח ההרגל מוזר, אבל הוא תקני ומובן לגמרי. רק במקרים שסדר המילים שונה מהמקובל יכול ה"את" לתרום להבנה: "את התנין אכל הצייד" שונה בצורה קריטית מ"התנין אכל את הצייד" ואילו "התנין אכל הצייד" הוא דו-משמעי. העניין הוא שההבחנה בין נשוא ומושא מובנת כמעט תמיד מן ההקשר.
 

הקורא

New member
אז לפי הדוגמא שמלמעלה

יש הסבר למה בערית אין את המילה "את". בערבית יש יחסות. מדובר בניקוד סופי בסוף מילה שבא לציין אם המילה היא אחת משלוש האפשרויות הבאות: 1. נושא נשוא 2. מושא ישיר 3. אחרי מילת יחס ותאורים. כך שהמשפט "התנין אכל הצייד" שהוא דו-משמעי בעברית מנוקד באות האחרונה של המילים 'תנין' ו'צייד' בשתי דרכים בערבית. לפי המשמעויות :"את התנין אכל הצייד" או "התנין אכל את הצייד"
 

yoavyoav

New member
ואגב, זה לא ממש נכון

בטקסטים ספרותיים, בעיקר מן הקוראן ומן החדית'ים, ניתן למצוא את מילת העזר 'איאה' בתור מילת העזר 'את'.
 

tl4

New member
اياه

אבל השימוש במילה הוא תמיד בתוספת כינוי מושא חבור - اياه=אותו اياها =אותה וכו'. שימוש כזה קיים גם בערבית מדוברת, לא רק קלאסית. אבל כמו שאמרו פה, אין בערבית שימוש ב"את" לפני מושא ישיר מיודע, כמו בעברית.
 

yoavyoav

New member
מה גם שזה נורא נדיר

הערבים פשוט לא משתמשים ב'את' ומסיימים את המילה שמשמשת מושא ישיר בפתחא או פתחתין, תלוי ביידוע / אי-יידוע.
 
תוספת קטנה

השימוש ב-إياه בא - כמעט בכל המקרים - לפני המושא הישיר השני, כאשר הוא כינוי גוף. מקרה נוסף, כאשר המושא שהוא כינוי גוף מופיע לפני הפועל מסיבות פרגמטיות (נדיר מאוד, היום לא בשימוש). יש שימושים נוספים במילית זו, שאינם שייכים לדיון.
 

נני55

New member
../images/Emo127.gif../images/Emo45.gifלגבי היחסות

יחסת ה"רפע"- נושא ונשוא. יחסת ה"נצב"- המציינת את המושא ותיאורים. יחסת ה"ג'ר" -אחרי מילת יחס או סומך
 
למעלה