כל פעם שאת רואה משהו כדוגמת a²+x² כדאי להציב x=a*tanu ולהשתמ
בזהות
a²+a²tan²u = a²(1+tan²u) = a²*(1/cos²u)
dx = (atanu)' = a*(1/cos²u)
ואז קורים דברים מופלאים (או לא
)
במקרה שלנו
x=tanu ----> dx = (1/cos²u)*du
הביטוי של האינטגרל הופך ל
x²/(1+X²) = tan²u / (1+tan²u)² = tan²u / (1/cos²u)² = tan²u*(cosu)^4
dx את זה צריך להכפיל ב
Integral = ⌡[tan²u*(cosu)^4*(1/cos²u)*du = ⌡(sin²u/cos²u)*(cosu)^4*(1/cos²u)*du = ⌡sin²u*du
עכשיו נשתמש בזהות
cos2α = 1-2sin²α -----> sin²α = 0.5(1-cos2α) = 0.5 - 0.5cos2α
Integral = ⌡sin²udu = ⌡(0.5-0.5cos2u)du = 0.5⌡du - 0.5⌡cos2udu = 0.5u - 0.25sin2u
יצאנו בשלום מן האינטגרל אבל עכשיו יש לנו משימה לא יותר קלה של לחזור למשתנה המקורי. אם האינטגרל הוא מסוים, אני ממליץ לך לחשב את הגבולות עפ"י המשתנה החדש ולחשב את האינטגרל בלי לחזור להצבה המקורית. אבל כאן האינטגרל הוא לא מסוים, אז צריך להזיע עוד קצת
x=tanu ----> u = arctanx
sin2u = 2sinucosu = 2*(sinu/cosu)*cos²u = 2tanu/(1/cos²u) = 2tanu / (1+tan²u) = 2x/(1+x²)
נציב הכל בביטוי של תוצאת האינטגרל
Integral = 0.5u-0.25sin2u = 0.5arctanx - 0.25*2x/(1+x²) = 0.5arctanx - 0.5x/(1+x²) + C
אנא בדקי אם זאת אכן התוצאה ואם אין תשובות, גזרי ובדקי שאת מקבלת את הביטוי המקורי. ספרי גם לי כדי שנוודא שלא טעיתי