מזדהה איתך לגמרי, צלליתה.
כל כך שנאתי ופחדתי מליל הסדר, שהיה תמיד כל כך טעון ומתוח וקטן ומחניק בבית הורי. וכל כך הייתי רוצה רק עוד ערב אחד עם ההורים שכבר אינם, ועם האחים שלי שלא מדברים איתי וזה עם זה ומסוכסכים עם העולם. אפילו שבטוח שהייתי שוב מתבאס, כי באמת זה היה מבאס... אבל, בשנים האחרונות אני בא לכל ליל סדר במשפחת גרושתי וזה נעשה מנהג מהנה מאוד לכל הצדדים, שלא לומר אנושי. ברור שהסיבה העיקרית היא כדי לאפשר לביתי לחגוג עם שני הוריה, אבל באיזה שהוא אופן יש כאן ענין משפחתי. כשהבעתי הערכה באזני ביתי איך כל שנה כולנו חוגגים יחד, תלתה בי עינים תמהות ואמרה לי, "אבל הרי אתה דוד של הילדים שלהם!" חשבתי על זה רגע והסכמתי איתה. אז מה היה לנו? עד האוכל הקפיד אבי המארחת לקרוא את כל ההגדה - פה ושם השתתפו חלק מהמשתתפים, ואני בתוכם, בקריאה - אבל אופשר למי שרוצה לאכול תוך כדי, מה שהיה נפלא לקטנים: באמת מגעיל להחזיק ילדים תחת משטר רעב כפייתי בזמן ההקראה הכל-כך משעממת הזו, והיה לי מקסים לראות אותם מקבלים מרק וכל מיני מטעמים. וכשהגיע האוכל... אוי, כל השנה אני מחכה למרוקאיות האלה שישוויצו עם מאכלי הפסח שלהן. המארחת ואימה פשוט מלהטטות במיני סלטים מבושלים, חריפים קצת (מזה הזהירו את הלבנבנים שבשולחן מהחריפות, ואנחנו פשוט אכלנו את זה במזלג...) והפול הטרי של העונה ודג סלמון מתובל בהמון עשבי תיבול וכל טוב. ולהרבות שמחה, הכינו גם - אתם יושבים? - גפילטע פיש וקניידלאך! אעיר רק שקניידלאך שעושה מרוקאית זה דבר מרגש ומשמח וטעים להפליא. החלק שלי היה אספקת היין (והשנה היתה צריכה ערה מהרגיל) ומצה שמורה כזאת, עבודת יד אמיתית של דוסים מבני ברק - נוטוף, אני צריך לשמור על שמי הטוב, עכשו שנהייתי סטודנט במשרה חלקית בבר אילן... יש משהו מבלבל מאוד בסיטואציה הזו, אני מודה, לפחות עבורי, ואולי גם עבור ביתי ואימה, ואולי גם כל השאר. אני כן משפחה, אני כבר לא משפחה... איך להסתכל על זה? וודאי הם שאלו את עצמם מה התרחש כשהחזרתי את האקסית שלי הביתה מאוחר בלילה אחרי הכל - ביתי נשארה ללון שם עם בני דודיה - וטוב שכך. לא החכמתי במהלך הערב כדי להיות מסוגל לעוץ עצה למי שלא נהנה מהערב מה לעשות בשנה הבאה; כולנו גדולים, כולנו חכמים, כולנו יודעים מה אפשר לעשות - ולמה עושים כי לא נעים להגיד "עד כאן"... ערב פסח יכול להיות ערב נעים ביותר. רק צריך לגרום לזה לקרות.