~מרד הים~

yaarin

New member
~מרד הים~

שלום לכולם ש לי שאלה בקשר למרד הים: האם הכוונה היא לסיפור שמתואר באנומה אליש בטרם בריאת העולם?
 
מרד הים

הוא סיפור אוגריתי, ולא מן האנומה אליש. באנומה אליש היו אלו האלים אשר מרדו בתיאמת ואפסו, בעוד שבמיתולוגיה האוגריתית ים ומות לחמו בבעל וענת (בהתאמה). בעל הביס את ים, ענת הביסה את מות. ענת ובעל לחמו גם במפלצות הים - לוויתן נחש בריח ולוויתן נחש עקלתון. ד"א, אפילו במקרא ישנו הד למלחמה הזו: "רמזים למלחמה אדירה זו מצויים אף במקרא, שם הוסבה המלחמה למאבק בין ה' לבין מפלצות הים: "בַּיּוֹם הַהוּא יִפְקד ה' בְּחַרְבּוֹ הַקָּשָׁה וְהַגְּדוֹלָה וְהַחֲזָקָה עַל לִוְיָתָן נָחָשׁ בָּרִחַ וְעַל לִוְיָתָן נָחָשׁ עֲקַלָּתוֹן וְהָרַג אֶת הַתַּנִּין אֲשֶׁר בַּיָּם" (ישעיהו כ"ז 1). הנביא מתאר את המלחמה הגדולה שהייתה בימי בראשית, ועתידה לחזור ולהתחולל שוב באחרית הימים, בין ה' לבין מפלצות הים; במזמורי תהילים מהללים את עוצמת האל, שנלחם במפלצות הים והביסם כליל: "אַתָּה פוֹרַרְתָּ בְעָזְּךָ יָם, שִׁבַּרְתָּ רָאשֵׁי תַנִּינִים עַל הַמָּיִם" (תהילים ע"ד 12)." (מתוך האתר הזה).
 

Y. Welis

New member
אותם פסוקים מעוררים את הדמיון

כי מרתק לחשוב איך נשמעו פסוקי-השירה הכנענית המקורית, לפני ש-אל הוחלף סופית ב-ה'. אין ספק שהם נשמעו מרתקים לא פחות מאלה שבתהילים. זה בדיוק הדבר ששילהב את דמיונם של חברי תנועת ה'כנענים' בשנות הארבעים והחמישים - עד כמה השפה שלנו מבוססת על המיתיקה הכנענית, ועד כמה היא מוטמעת בכל מילה.
 
אכן, מעניין.

בשביל זה יש את כתבי אוגרית, ביניהם את "האלה ענת" בתרגום קאסוטו
אני מצטער על זה שבקרוב אאלץ להחזיר אותו למדפי ספרית האוני'. אישית, אני אוהב חלק משירת התנועה הכנענית של שנות ה-40-50 (ובעיקר של רטוש), אבל אני לא מסכים כל כך עם דיעותיהם, בחלק גדול מהמקרים. גם חשוב שהרעיון עוד היה לפניהם, ומתבטא יפה בחלק משיריו של טשרניחובסקי...
 

Y. Welis

New member
קאסוטו לקח את הרעיון הזה עד הסוף

וניסה לשחזר את השירה המיתית שברקע התנ"ך. הוא לא הגיע רחוק עם זאת. הספר שהזכרת לא מוכר לי. נבדוק. טשרנחובסקי הוא פשוט קונקורדנמציה משולבת במילון עברי. שמעתי פרשנות של אבשלום קור (בלשנית נטו, כמובן) לאחד משיריו, והיקף ידיעת המלים שלו מדהים - לרבות מלים עבריות ארכאיות מימי-הביניים. אני לא חושב שהוא מוערך כראוי על כך כיום.
 
למעלה