"מריחות" של מנהלים וגם של מועמדים

"מריחות" של מנהלים וגם של מועמדים

אני בטוחה שהכתבה הזו על "מריחות" של מנהלים ושל מועמדים לעבודה לא מחדשת לכן כלום. כולנו מכירים את השטיקים של תרבות העבודה שלנו - מה "מוכרים" לנו, ואיך אנחנו "מוכרות" את עצמינו. אבל את מי משרתת הצביעות הזו? לצורך הדיון, בואו ניקח אמירה אחת מהכתבה ונבחן אותה. לדוגמא אמירה של מועמד בריאיון עבודה - מעמד המוכר לכולנו: (אומרים:) מה שחשוב לי זה האתגר והסיפוק. (מתכוונים:) מתי כבר נגיע לת'כלס - מה המשכורת? תוך כמה זמן מתקדמים פה לסמנכ"ל ובאיזה דרגה מקבלים רכב? האם אי פעם מצאת את עצמך בסיטואציה הזו? האם אי פעם תעיזי לומר בריאיון עבודה שאת בסך הכל מנסה להתפרנס, ושאת העניין בחייך את מוצאת מחוץ לשעות העבודה? האם את באמת סבורה שהמראיין שמולך מאמין לך שאת מחפשת אתגר וסיפוק בעבודה? בואי נחשוב רגע. גם המראיין שלך מכיר מקרוב את סביבת העבודה ההיטקיסטית. גם הוא ישב לא פעם בנעלייך כמרואיין למקום עבודה חדש (ואולי אפילו לא מזמן). גם הוא נשאל את אותן שאלות, וגם הוא ידע היטב שלשאלות הללו יש רק תשובה אחת (בין אם היא אוטנטית ובין אם לא). למעשה, גם הוא מצפה לתשובה אחת ויחידה לשאלה הזו. אחרי שיקבל את התשובה המצופה, הוא יצתרך לנחש עד כמה היא אוטנטית והאם מנסים "לסבן" אותו. אז למי זה מועיל לשאול שאלה שהתשובה עליה ידועה מראש? זה יכול להועיל למעסיק רק אם הוא מחפש שחקנים מוכשרים לדרמה איכותית. אך האם כישורי המשחק של עובדי היטק מעידים באיזושהי צורה על יעילותם בעבודה הנדסית? על מידת היצירתיות שלהם? על המוטיבציה שלהם? מדוע עלי להתאמן מול המראה ב"פוקר פייס" לפני כל ריאיון עבודה? מה כל כך נורא באדם המחפש פרנסה מכובדת ויש לו את הכנות והיושרה להודות בכך בפה מלא? האם אדם כזה יהיה עובד טוב פחות ממי ש"משחק את המשחק"? מה שקורה בפועל הוא מירוץ חימוש מטורף שבמסגרתו מנהלים רוכשים כלים חדשים לזיהוי "מתחזים" ול"קריאת מחשבות", ומועסקים (ביניהם אותם מנהלים ממש) משכללים עוד ועוד את כישורי הרמיה שלהם. וכל זאת למה? בגלל שכל תעשיית ההיטק התקבעה על ה"נורמה" שעובדי היטק מקבלים את גמולם באתגרים וסיפוק במקום העבודה. איפהשהו שכחנו בדרך את המשכורות הדשנות, שבודאי מהוות תמריץ רציני לא פחות. בסופו של יום, אנחנו חוזרות הביתה כל יום עם הרבה יותר מאשר אתגר וסיפוק. אנחנו חוזרות גם עם לא מעט מזומנים. מה שקורה בפועל הוא שרוב העובדים בהיטק עושים זאת בראש ובראשונה עבור תגמול כספי. האתגר והסיפוק אולי קיימים, אך הם בגדר בונוס נוסף. השיקול המרכזי של רוב העובדים הוא השכר (גם אצל אלה שבחרו בהצעה הפחות אטרקטיבית מבין 5 שהיו להן), ורוב העובדים לא היו עושים את עבודתם זו בהתנדבות, על אף האתגר והסיפוק הרב שבה. אני בטוחה בזאת, משום שאילו היו אפילו מספר קטן של אנשים שהיו מוכנים לעשות עבודה כזו בהתנדבות, הרי שהשכר לעולם לא היה מאמיר לסכומים הגבוהים הנהוגים בתעשיית ההיטק אפילו בדרגים הנמוכים. אז איך לעזאזל התקבעה הנורמה המטורפת הזו לפיה השכר הוא שיקול שולי? איך התקבע המצב האבסורדי הזה שבו מרואיינים משקרים בריאיונות עבודה, ומראיינים מודעים לכך ולוקחים זאת בחשבון מראש? ומי מרוויח מכל זה? את מי זה משרת? התשובה לשאלה האחרונה היא הפשוטה מכל - את מי זה משרת? זה משרת את בעלי המניות, את בעלי החברות, את המנכ"לים, את אלה שמשלמים את המשכורות. כאשר עיקר המוטיבציה היא האתגר והסיפוק בעבודה, נדחק הדיון בשכר למקום שולי במשא ומתן, והופך אותו לנון-אישיו. אילו כולנו היינו מודים בפה מלא שאנו באים בעיקר כדי להתפרנס, היו הדיונים בשכר ובתנאים תופסים חלק נכבד יותר מהמו"מ מול מקום העבודה, והמעסיקים היו נדרשים להכנס לתחרות בינם לבין עצמם על תנאי העסקה ושכר. כמובן שהדינמיקה הזו קיימת גם כך. בסופו של יום, גם אם אנחנו לא מודים בכך בפה מלא, כולנו יודעים בדיוק מה מביא אותנו לעבודה בכל בוקר, מי יותר ומי פחות. אז בעצם, גם את המעסיקים זה לא ממש משרת. או שכן? מה שבטוח, אותנו, המועסקים, זה ממש לא משרת.

canisrufus

New member
מצעד האיוולת

יש משהו במה שאת אומרת, אבל זה המשחק ואילו החוקים אם אנחנו כבר רוצים לשנות אז למה רק בנקודה הקטנה הזו? לו הייתי רוצה למנות את כל הסיטואציות בחיים בהן אנחנו נדרשים "למרוח" הייתי מבלה את השבוע הקרוב עם האצבעות דבוקות למקלדת אז קדימה להחזיר את המסכה, לסדר חיוך רחב, ללחוץ על play ולהמשיך..

את צודקת אבל ../images/Emo4.gif

כן, העולם דפוק. האמת? הייתי רוצה לשנות בעוד הרבה נקודות, ולא רק בזו. אני גם פועלת לשינוי בכל מני תחומים. בינתיים, אני עושה בדיוק את זה - מחזירה את המסיכה ולוחצת על PLAY. אבל בכל פעם שאני נאלצת "למרוח" מראיין משהו מת בי מבפנים. אני לא אוהבת את זה, ואני לא נעשית אדישה לזה. זה קשה לי בכל פעם מחדש.

אנחנו לא יכולים להגדיר את הכללים

של העולם שבו אנחנו חיים אבל אם אנחנו לפחות מבינים אותם, אז אפשר לנצל אותם לטובתינו. אם העולם הזה מתגמל שחקנים אז בוא נלמד לשחק. זה בטח יותר קל מללמוד שפת תכנות חדשה... שלא תביני אותי לא נכון. אני כבר שנים בקטע הזה של תיסכול מתרבות העבודה הרווחת בתחום. אבל בשלב הנוכחי הבנתי שהקיטורים רק פוגעים בי ובין לקטר ולהדפק בגלל זה לבין לשחק את המשחקים שרוצים שאשחק ואולי להרוויח מזה אני בוחרת באופציה השניה. אחרי שנים של התמדה באופציה הראשונה אני בהחלט בשלה לנסות משהו חדש...

אני דוקא חושבת

שללמוד לשחק זה הרבה יותר קשה מללמוד שפת תכנות חדשה. לפחות ככה זה אצלי. אבל זה לא העניין. העניין הוא שהתעשייה מפסידה המון מהנדסים מוכשרים מאד שפשוט לא יודעים לשחק את המשחק. חוצמזה, שכמובן אף אחד לא ממש מודה שזה משחק, וכל אחד צריך ללמוד את הכללים הלא כתובים והלא מדוברים האלה על בשרו. ואני גם חושבת שאנחנו דוקא כן יכולים גם לשנות את הכללים. הכללים האלה נקבעו על ידי בני אדם כמונו. וגם אנחנו חלק מהתעשייה הזו שנקראת היטק. מה שאנחנו עושים ואומרים משפיע על תרבות העבודה, ויש בכוחנו לשנות. אולי קצת, אולי לאט, אבל זה אפשרי.

אבל עכשיו כשלמדת על בשרך...

נשאלת השאלה מה בכוונתך לעשות??? יש דברים שהם נגזרת של הטבע האנושי. אני לא חושבת שאפשר לשנות אותם ודווקא בזכות ה"ראש הטכני" שלי אני מבינה שיש "חומרה" (כלומר דברים שאי אפשר לשנות וצריך לקבל) ויש "תוכנה" דברים שאפשר וצריך לשנות. אבל בלי ללמוד לשחק לפי הכללים שלא אני קבעתי אין סיכוי שאגיע למקום שבו יש לי איזשהו say לגבי משהו... כן אפילו לגבי הקוד לא נותנים לי כיום יותר מדי מרחב פעולה. הכי חשוב זה לעמוד בלוח זמנים שאף פעם לא עומדים בו כי אף פעם לא חושבים מעבר לכיבוי השריפה הקרובה....

טושטוש5

New member
אני לא מסכימה

קודם כל הנושא הזה לא קשור דווקא לתחום של נשים בהיטק, אלא בכלל לתרבות העבודה בתחום. אבל מכיוון שהוא כבר עלה... דבר ראשון אני לא מסכימה לכך שהכל שקרים. יצא לי להתראין לא מעט, בתקופות שונות בחיי. בכל פעם היו חשובים לי דברים שונים, וזה מה שאמרתי בראיון (האנשים שאני עובדת איתם, עניין טכנולוגי, אתגר, קידום, ואפילו תנאים מסביב). כך שיש יותר מתשובה אחת (ואני רואה גם היום כמראיינת מגוון תשובות. אין תשובה נכונה שאני מצפה לקבל, כל תשובה נותנת לי מידע על האדם שמולי ונכנסת לשקלול עם עוד הרבה מאוד שאלות ופרמטרים אחרים). ולגבי הכסף... אני לא חושבת שמישהו חושב שהשכר הוא שיקול שולי. להיפך. בגלל שטווח המשכורות בתחום הוא ברור וידוע, ובגלל שמדובר בסכומים לא קטנים, ההפרשים הופכים ליותר זניחים. ההנחה הבסיסית היא שנמצא את עמק השווה בשכר, ובואו נדבר על שאר הדברים. מבחינתי יש בעיה אם מישהו אומר לי שהדבר היחיד שמעניין אותו זה הכסף. א' כי זה אומר שברגע שמישהו יציע לו יותר כסף הוא ילך בלי לחשוב פעמיים. וב' כי זה אומר משהו על הבן אדם. בהנחה שהוא מתלבט בין הצעות שהן יחסית קרובות או בטווח סביר, ובסכומים שמדובר עליהם כנראה שההפרש לא יהיה מה שימנע ממנו להאכיל את הילדים שלו, אם מישהו לא שוקל בכלל את העניין והסיפוק המקצועי או את האנשים שאיתם הוא הולך לעבוד וכו', ומחליט אך ורק לפי המשכורת - זה מצביע על אופי בעייתי. האם זה אדם שאוהב ומסוגל לעבוד עם אנשים? האם זה אדם שאוהב את העבודה שלו? האם זה אדם שיוכל להתגמש בקבלת החלטות או בעבודה בצוות? האם קל או קשה לעבוד איתו? כמו שאמרתי התשובה לשאלה הזאת מצטרפת לעוד שאלות ועוד פרמטרים, אבל תשובה כזאת בהחלט תדליק אצלי נורה אדומה (וכבר יצא לי לשמוע אותה דרך אגב, וגם העליתי את אותו אדם לשלב הבא בראיונות). ואני חושבת שזה ברור גם למעסיקים שהמועמדים שלהם שוקלים גם את הנושא הכספי. מצפים מהם לעשות שקלול של כל מה שמציעים להם, וברור שהם יכניסו לשם גם את הנושא הכספי. אבל שקלול הכוונה לראות את כל השיקולים, ולא להחליט אך ורק לפי אחד מהם, אפילו לא כסף.

למעלה