משהו יודע מה זה אקורד שכתוב עליו

משהו יודע מה זה אקורד שכתוב עליו

SUS ומה זה אקורד מוקן וחצי מוקטן? מה ההבדל? ועוד שאלה:אני יודעת לזהות את כל התווים לפי הדרגה שלמ הסולם אבל לא לפי התווים עצמם אני יודעת לשיר בלי שינגו לי את כל סולם דה באופן מדיוק אבל אם ינגנו לי סולם אחר יש שיכוי גדול שאני אתבלבל, זה אומר שיש לי שמיעה אבסולוטית?

קניידעל

New member
אוקיי, אחד אחד

אקורד SUS, מקורו מהמילה SUSPENDED, כלומר אקורד מושהה. השימוש העיקרי שיש בו הוא מעין סוב-דומיננטה על הדרגה החמישית, לפני המעבר לדרגה החמישית הטבעית (או ספטאקורד) ואחריה הטוניקה. האקורד עצמו הוא אקורד שלא בנוי עפ"י הצורה הבסיסית של 1-3-5, אלא שונה כדי להתאים לצורה של 1-2-5, במקרה של SUS2, ו-1-4-5, במקרה של SUS4. ההבדל בין אקורד SUS לאקורד 9 או 11, הוא בפריסה של התווים. באקורד 9, לדוגמא, הנגן מחוייב לתת את ההרגשה שמדובר בתו התשיעי של הסולם, ובגלל זה מוסיפים לאקורד את ה-7 שלו. באקורד SUS2, הנגן צריך להימנע מזה, כדי לתת את ההרגשה של תזוזה בטרצה, ולכן גם תו הטרצה לא מנוגן. מקווה שעניתי בקשר לזה. עכשיו- אקורד מוקטן צורתו היא שתי טרצות קטנות. השימוש הקלאסי בו הוא בתור סוג נוסף של דומיננטה, בגלל הדמיון הרב בין אקורד הדומיננט-ספטאקורד לאקורד הדרגה השביעית(שבסולם מז'ורי ובסולם מינור-הרמוני הוא מוקטן). בגלל עובדה זו, האקורד יכול לשמש ביצירה הקלאסית כדי למשוך אל הטוניקה (בד"כ באמצע היצירה ולא בסופה). מאוחר יותר, במאה ה-20 התקבל שימוש נוסף בצליל המיוחד שלו, ביצירת אפקטים מוזיקליים והבעת רגשות, בעיקר בזרם האימפרסיוניסטי ומאוחר יותר בג'אז. אקורד חצי מוקטן- מעין צורת ספטאקורד לאקורד המוקטן. בנוי מתו הבסיס ועליו 3 טרצות במקום אחת. אני אמשיך אח"כ, חייב לצאת.

קניידעל

New member
ההמשך

עכשיו- בקשר לחצי מוקטנים- אני לא בטוח למה יש אותם, הם מעין צורה מוגברת של האקורד המוקטן, אבל אני לא בטוח בקשר לאיך הם התפתחו בקלאסיקה, כי בעיקרון, עד כמה שראיתי, אין להם קיום בסולמות המערביים, אבל בכל מקרה, יש לו שימוש נרחב מאוד בג'אז ובמוזיקה של המאה ה-20 (גם פופולרית). עכשיו, בקשר לאבסולוטית- מצטער לאכזב אותך, אבל אתה לא אבסולוטי. מצד שני יש לך שמיעה יחסית מאוד טובה אם בלי אימון אתה יכול לזהות מרווחים. אל תתבאס- שמיעה יחסית זה דבר מעולה למוזיקאים. אבסולוטית, חוץ מהאלמנטים הבסיסיים שלה (שזהים לשמיעה יחסית) היא פשוט טריק נחמד למסיבות. אגב, זה מגיע מבנאדם שיש לו אבסולוטית, אז סמוך עליי זה דבר מטמטם, עדיף בלי זה.

herbert

New member
משתגע...

מישהו יכול להסביר על טרצות קווינטות וחבריהם? מהם? מיהם? מה הם עושים? מה אלו הדרגות האלו?

הסבר

אלה לא דרגות הם מרווחים. כלומר, שמות למרחקים בין צלילים. פרימה משמעה מרחק אפס, סקונדה - מרחק של צליל אחד, וכך הלאה: טרצה, קוורטה, קווינטה, סקסטה, ספטימה, אוקטבה, וכו'. המרווחים האלה נמדדים לפי המרחק בין שמות הצלילים, זאת אומרת, גם בין דו למי וגם בין דו למי במול, וגם בין דו דיאז למי במול יש טרצה - כי יש מרחק של שני צלילים: דו, רה, מי. כמו שאתה מבין כבר עכשיו, אותו מרווח יכול להיות מורכב ממספר שונה של טונים. לכן, כדי להיות מדויקים, מחלקים חלק מהמרווחים למרווחים "גדולים" ו"קטנים". לדוגמא, דו ומי הם טרצה גדולה (2 טונים). לעומתם, דו ומי במול הם טרצה קטנה (טון וחצי). המרווחים שאינם נחלקים ל"גדול" ו"קטן" נקראים ה"זכים" - האוקטבה, הקוינטה והקורטה. זה נראה לי מספיק בינתים, לפרטים נוספים גש לעמודים הראשונים של כל ספר תיאוריה, או תשאל בפורום.

einat16

New member
תודה , אבל עדיין לא הבנתי מה זה

אקורד חצי מוקטן?מה זאת אומרת 3 טרצות במקום אחת?

פשוט -

תנגן לך תו, קח ממנו טרצה קטנה + טרצה קטנה + טרצה גדולה = חצי מוקטן.

קטטוניה

New member
הסבר קצת יותר מקיף

קצת ולא הרבה. אקורד חצי מוקטן שייך לקבוצת האקורדים המרובעים: לאקורד המשולש (טוניקה, טרצה, קוינטה) מתוספת הדרגה השביעית (שהיא טרצה מהקוינטה), והמרווחים בין ארבעת האקורדים הם, ניחשת נכון, שלוש טרצות. השם של האקורד המרובע מורכב משמו של האקורד המשולש וגודל הדרגה השביעית. דו, מי, סול, סי במול: דו מי סול- מז'ור, סי במול- ספטימה קטנה, האקורד: מז'ור קטן. חצי מוקטן הוא אקורד מוקטן עם ספטימה גדולה, כפי שנאמר לפני, שתי טרצות קטנות, המרכיבות אקורד מוקטן, עם הספטימה הגדולה (דומיננטה, צליל מוביל, מבקשת להפתר לטוניקה).

קרס.

New member
ועוד קצת

חצי מוקטן הוא האקורד של המודוס השביעי (לוקרי), ונמצא בשימוש גם הרבה בבלוז, כי נוח לאלתר עליו בפנטטוני או בפנטטוני מוקטן

קטטוניה

New member
LOL קרס, הרגת אותי.

חצי מוקטן ומודוס שביעי לא נמצאים בשימוש בבלוז כי קל לאלתר עליהם בפנטטוני. הצליל שלהם (הצליל של הטריטון- שלושה טונים, קוורטה מוגדלת או טרצה מוגדלת) הוא הצליל ה"בלוזי".

קטטוניה

New member
אופס אופס

ג'יז, זה מה שקורה כשלא מרוכזים. טריטון- קוורטה מוגדלת או קווינטה מוקטנת.

למעלה